Συνεχίζεται παρά τις όποιες αρνητικές εξελίξεις έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο εξάμηνο από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κινητικότητα στον τομέα της γαλακτοβιομηχανίας.
Η κινητικότητα αυτή είχε αρχίσει να διαφαίνεται εδώ και πάνω από ένα χρόνο με συγκεκριμένες επενδύσεις, εξαγορές αλλά και στρατηγικές κινήσεις εταιρειών, με στόχο τη διεκδίκηση όλο και μεγαλύτερων μεριδίων αγοράς.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να δείχνουν οι γαλακτοβιομηχανικές εταιρείες στον κλάδο των τυριών, ο οποίος φαίνεται ότι θα εξελιχθεί θετικά στο μέλλον, καθώς κτηνοτρόφοι από όλες τις περιοχές της χώρας το τελευταίο δίμηνο επισημαίνουν ότι τα ελληνικά τυριά έχουν γίνει ανάρπαστα, παρά τις όποιες αυξήσεις στις τιμές.
Η ΔΕΛΤΑ επικεντρώνεται στον τομέα της τυροκομίας
Η άποψη αυτή επιβεβαιώνεται και από την τελευταία στρατηγική κίνηση της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, η οποία επιθυμεί να εδραιώσει τη θέση της στην τυροκομία, που αποτελεί έναν σημαντικό βραχίονα του κλάδου της γαλακτοβιομηχανίας.
Η μητρική της ΔΕΛΤΑ, η Vivartia ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την συμφωνία για την εξαγορά του 70% της εταιρείας Κουρέλλας, μιας σύγχρονης τυροκομικής μονάδας που δραστηριοποιείται στα Γρεβενά. Όπως προβλέπει η ίδια συμφωνία, το 30% της εταιρείας θα παραμείνει στην οικογένεια Κουρέλλα.
Με τον τρόπο αυτό, η ΔΕΛΤΑ, αναμένεται να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς της στην τυροκομία, διευρύνοντας, ταυτόχρονα και το χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων και προϊόντων της.
Σημειώνεται ότι στις αρχές του προηγούμενου μήνα η ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο των στρατηγικών της κινήσεων πούλησε στον όμιλο των Ελληνικών Γαλακτοκομείων (Όλυμπος) το 100% των μετοχών της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, της United Milk Co., με σκοπό να επικεντρωθεί στην ελληνική αγορά και ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της.
Το σήμα ΑΓΝΟ στην Κεντρική Μακεδονία από την Ολύμπος
Ο Όμιλος των Ελληνικών Γαλακτοκομείων (¨Ολύμπος) με τη σειρά του τον περασμένο Μάρτιο απάκετησε το εμπορικό σήμα και το εργοστάσιοτης ΑΓΝΟ μετά από πλειστηριασμό.
Ο πλειστηριασμός αφορούσε στην εκποίηση της έκτασης 132.239 τετραγωνικών μέτρων στις περιοχές των δημοτικών κοινοτήτων Περιβολακίου, Λαγυνών και Καβαλλαρίου μαζί με τα κτίρια και τον εξοπλισμό, του κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος ΑΓΝΟ και όλων των άλλων κατοχυρωμένων από την ΑΓΝΟ εμπορικών σημάτων. Το τίμημα για την απόκτηση του σήματος και των περιουσιακών στοιχείων της ΑΓΝΟ ανήλθε σε 7,7 εκατ. ευρώ, περίπου.
Η συγκεκριμένη κίνηση της Ελληνικά Γαλακτοκομεία έρχεται μετά από την ανακοίνωση της κατασκευής του νέου εργοστασίου παραγωγής χαλουμιού στην Κύπρο, μία επένδυση ύψους 35 εκατ. ευρώ καθώς και από την ανακοίνωση των εγκαινίων του νέου εργοστασίου της ιστορικής εταιρείας παραγωγής αναψυκτικών Κλιάφας στα Τρίκαλα που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Απριλίου 2023. Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία έχει εξαγοράσει την Κλιάφας τον Φεβρουάριο του 2020.
Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω στρατηγικές κινήσεις, η διοίκηση του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία πριν μερικές ημέρες γνωστοποίησε ότι δεν προβλέπεται να προχωρήσει σε νέες εξαγορές, προς το παρόν, αλλά θα επικεντρωθεί στις δραστηριότητες της ΑΓΝΟ. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, έχει ήδη δρομολογηθεί το λανσάρισμα, από τις αρχές του 2023, περί των δέκα κωδικών σε προϊόντα γάλακτος και γιαουρτιού, οι οποίοι, σε πρώτη φάση, θα διατεθούν στην Κεντρική Μακεδονία.
Σημειώνεται ότι τα στρατηγικά πλάνα, τόσο της ΔΕΛΤΑ όσο και του ομίλου Ελληνικά Γαλακτοκομεία εξελίσσονται σε μια περίοδο με έντονο πληθωρισμό αλλά και με αύξηση του ενεργειακού κόστους, το οποίο διαμορφώνεται σε επίπεδα σχεδόν υπερδιπλάσια σε σχέση με τα αντίστοιχα πέρσι. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση οδήγησε και σε αύξηση του κόστους ζτων ωοτροφών, με αποτέλεσμα η κτηνοτροφία και κατ’ επέκταση η παραγωγή του εγχώριου γάλακτος να μειώνεται σταδιακά δημιουργώντας και προβλήματα στον εφοδιασμό.
Αβέβαιο το μέλλον για την ΘΕΣγάλα
Πριν από ένα μήνα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες σχετικά με το ενδιαφέρον για την απόκτηση του συνεταιρισμού ΘΕΣγάλα από την οικογένεια Καντώνια (γνωστή από τις εταιρείες Βιοκαρπέτ, Exalco και Cosmos Aluminium).
Ωστόσο, ακόμη δεν έχει υπάρξει κάποια ενημέρωση σχετικά με το αν έχει επέλθει κάποια συμφωνία με τους πιστωτές και κυρίως τις τράπεζες, έτσι ώστε να υπάρξει και συμφωνία εξυγίανσης που θα επικυρωθεί από το δικαστήριο. Η οικογένεια Καντώνια είχε ενδιαφερθεί ξανά για τον ΘΕΣγάλα, όμως οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν στις αρχές του 2019.
Πριν εκδηλώσει ενδιαφέρον η οικογένεια Καντώνια, για την ΘΕΣγάλα είχε ενδιαφερθεί και η βιομηχανία τυροκομικών προϊόντων «Ομηρος» που βρίσκεται στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, όμως και αυτές ναυάγησαν.
Ο ΘΕΣγάλα ξεκίνησε τις δραστηριότητες του από το 2011, κατάφερε να συγκεντρώσει στη δύναμη του πάνω από 100 παραγωγούς από τη Θεσσαλία, να δημιουργήσει δική του παραγωγική μονάδα και εκτός από τη Λάρισα, να αναπτύξει το δίκτυο του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με σημεία αυτόματων πωλητών γάλακτος.
Είχε φθάσει σε έναν ετήσιο τζίρο της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ ως το 2016. Όμως, την επόμενη τετραετία, από το 2016 ως το 2019 εμφάνισε πτώση των πωλήσεων λόγω της σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης γάλακτος και έφθασε στο σημείο να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές του υποχρεώσεις.
Σημειώνεται ότι η Όμηρος δεν ενδιαφέρθηκε να επαναφέρει τους αυτόματους πωλητές γάλακτος που έκλεισαν αλλά ούτε να διατηρήσει το σύστημα των συνεταιριστικών γωνιών με την επωνυμία ΘΕΣγάλα συν. Αντίθετα, ενδιαφέρεται να αποκτήσει το εργοστάσιο και τα συμβόλαια συνεργασίας με τους παραγωγούς.