Η ΙΟΝ είναι μία από τις πιο γνωστές εταιρείες σοκολάτας στην Ελλάδα, με παρουσία που ξεπερνά τα 90 χρόνια. Η ιστορία της ξεκινά το 1930, όταν μια ομάδα φίλων δημιούργησε ένα εργοστάσιο παραγωγής σοκολάτας στην οδό Πειραιώς, στο Νέο Φάληρο, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Φιλοδοξία τους ήταν να γίνουν σοκολατοποιοί.
Το πρώτο καταστατικό της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε. δημοσιεύθηκε στο υπ’ αριθμόν 267/23.9.1930 φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως. Η εταιρεία πήρε το όνομά της από το βότανο «ίον το εύοσμον», ή αλλιώς τον μενεξέ.
Το 1935, η ΙΟΝ ενώθηκε με την εταιρεία ΝΑΣΚΟ A.E., η οποία παρήγε καραμέλες και άλλα ζαχαρώδη προϊόντα και ανήκε στους επιχειρηματίες Νασιόπουλο και Κωτσιόπουλο. Ο τελευταίος μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να εξαγοράσει τις μετοχές των περισσότερων συνεργατών του και να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της εταιρείας.
Τα θεμέλια της σημερινής ΙΟΝ τοποθετήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ακόμη και κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, η ΙΟΝ κατάφερε να ανακάμψει, παρουσιάζοντας το πιο εμβληματικό της προϊόν, τη σοκολάτα αμυγδάλου, το 1947. Η σοκολάτα παραμένει δημοφιλής μέχρι σήμερα.
Στη δεκαετία του 1950, ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος, ανιψιός του τότε ιδιοκτήτη, εντάχθηκε στην επιχείρηση μαζί με τον στενό του φίλο και ξάδελφο Γιώργο Καρκαζή. Οι δυο τους ανέλαβαν την ευθύνη ανάπτυξης της εταιρείας και συνέβαλαν στην επέκταση της ΙΟΝ στην ελληνική αγορά.
Το 1956, δημιούργησαν την εμπορική εταιρεία Αδελφοί Ι. Κωτσιόπουλοι, η οποία ανέλαβε τη διανομή των προϊόντων της ΙΟΝ και της ΝΑΣΚΟ. Σταδιακά, η ΙΟΝ αφομοίωσε τη ΝΑΣΚΟ και επεκτάθηκε σε νέους κλάδους, όπως οι γκοφρέτες, τα candy bars και οι σοκοπάστες.
Στις δεκαετίες του 1960 και 1970, η εταιρεία εστίασε στο μάρκετινγκ, δημιουργώντας διαφημίσεις που τραβούσαν το ενδιαφέρον. Ένας σημαντικός σταθμός στην ανάπτυξή της ήταν οι επενδύσεις στην Άρτα, με τη δημιουργία γραμμής παραγωγής γκοφρέτας, καθώς και η απόκτηση της εταιρείας ΙΝΤΕΡΙΑ Α.Ε., που παρήγαγε τη γνωστή σοκοπάστα Nucrema. Αργότερα, το 1999, η ΙΟΝ εξαγόρασε τη σοκαλατοποιία Mabel, η οποία ειδικευόταν σε εποχικά προϊόντα, σοκολατίνια και άλλα σοκολατοειδή.
Το 1988, η Kraft Jacobs Sushard (KJS) απέκτησε το 24,5% των μετοχών της ΙΟΝ. Ωστόσο, μια δεκαετία αργότερα, οι βασικοί μέτοχοι της ΙΟΝ, Γιάννης Κωτσιόπουλος και Γιώργος Καρκαζής, κατάφεραν να επαναγοράσουν τις μετοχές, επαναφέροντας την εταιρεία σε πλήρως ελληνικά χέρια. Η ΙΟΝ παρέμεινε ανεξάρτητη, με τον Κωτσιόπουλο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Η ΙΟΝ δεν πωλείται».
Η εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας αναπτύχθηκε σταδιακά, με στόχο αγορές σε Αμερική, Ευρώπη, τον Αραβικό κόσμο, Ιαπωνία, Κίνα και Αυστραλία. Παράλληλα, συνεργάστηκε με ελληνικές επιχειρήσεις, όπως η Δέλτα και η Κρι Κρι, για την είσοδό της στην αγορά του παγωτού.
Το 2015, ο Γιάννης Κωτσιόπουλος απεβίωσε και έναν χρόνο αργότερα έφυγε από τη ζωή και ο Γιώργος Καρκαζής. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει τρεις σύγχρονες μονάδες παραγωγής σε Άρτα, Νέο Φάληρο και Μαρκόπουλο Αττικής, καθώς και θυγατρική στη Βουλγαρία. Απασχολεί περισσότερους από 930 εργαζομένους και έχει κύκλο εργασιών κοντά στα 120 εκατομμύρια ευρώ.
Σήμερα, η Bespoke SGA Holdings ΑΕ, συμφερόντων του επιχειρηματία Σπύρου Θεοδωρόπουλου προχώρησε στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού της ΙΟΝ.
Η Interion επιστρέφει στην ΙΟΝ
Η ΙΟΝ, υπό την καθοδήγηση του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, προχωρά στην εξαγορά της βουλγαρικής εταιρείας Interion.
Η συναλλαγή, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, επαναφέρει την Interion στην ΙΟΝ, έπειτα από δύο χρόνια ανεξάρτητης λειτουργίας. Η Interion, η οποία φημίζεται για την παραγωγή της πραλίνας NuCrema, καθώς και άλλων σοκολατούχων προϊόντων, είχε πουληθεί από την ΙΟΝ στους μετόχους της το 2022 έναντι 7 εκατομμυρίων ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτής της εξαγοράς, η ΙΟΝ αποκτά 330.000 μετοχές της Interion, επιδιώκοντας την επανένταξη της παραγωγής σοκοπάστας στις επιχειρηματικές της δραστηριότητες, καθώς και την απόκτηση των εγκαταστάσεων, των ακινήτων και του εξοπλισμού της βουλγαρικής εταιρείας.
Δεδομένου ότι η συμφωνία περιλαμβάνει άτομα από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΙΟΝ, όπως η πρόεδρος Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου και τα μέλη Βασίλης Βυτογιάννης και Ευστάθιος Λοΐζος, η κίνηση αυτή θεωρείται μια στρατηγική πρωτοβουλία, η οποία αποσκοπεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και στην επέκτασή της σε διεθνές επίπεδο, με σκοπό να καταστήσει τα προϊόντα της αναγνωρίσιμα στην παγκόσμια αγορά.
Η στρατηγική των εξαγορών του Θεοδωρόπουλου
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο οποίος κατέχει τη θέση του προέδρου στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), μέσω της Bespoke SGA Holdings, της οποίας έχει τον πλήρη έλεγχο, προχώρησε στην εξαγορά της Interion, διευρύνοντας έτσι την επιρροή του στον κλάδο των τροφίμων και της ακίνητης περιουσίας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και επενδύσεων.
Η στρατηγική των εξαγορών του Θεοδωρόπουλου δεν περιορίζεται μόνο στην Interion. Πριν από την απόκτηση της βουλγαρικής εταιρείας, η Bespoke είχε προχωρήσει στην αγορά των βιομηχανικών ακινήτων των εταιρειών Νίκας και ΙΟΝ έναντι 63 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, επένδυσε σημαντικά κεφάλαια σε νέες εγκαταστάσεις, όπως η κατασκευή του εργοστασίου γκοφρέτας στην Άρτα, συνολικού κόστους 20 εκατομμυρίων ευρώ.
Η επιστροφή της Interion στη «σκεπή» της ΙΟΝ αναμένεται να έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο για την εταιρεία. Η αναβίωση της παραγωγής σοκοπάστας αναμένεται να αντισταθμίσει τη μείωση πωλήσεων που καταγράφηκε το 2023, η οποία ανήλθε σε 10,7 εκατομμύρια ευρώ λόγω της απουσίας αυτής της δραστηριότητας.
Ωστόσο, παρά τη συγκεκριμένη πτώση, ο συνολικός κύκλος εργασιών της ΙΟΝ αυξήθηκε κατά 12,1% φτάνοντας τα 114,4 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που αποδεικνύει τη δυναμική ανάπτυξη της εταιρείας. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 5,7 εκατομμύρια ευρώ, ποσό ελαφρώς μειωμένο σε σχέση με το 2022, κυρίως λόγω της προσωρινής απόσχισης της σοκοπάστας από το χαρτοφυλάκιό της.