Toshiba: Βγαίνει από το χρηματιστήριο του Τόκιο μετά από 74 χρόνια

Toshiba: Βγαίνει από το χρηματιστήριο του Τόκιο μετά από 74 χρόνια

Η ιστορική ιαπωνική εταιρεία Τοshiba αποχωρεί από το χρηματιστήριο του Τόκιο, μετά από 74 συνεχή έτη παρουσίας της μετά την εξαγορά της από την Japan Industrial Partners.

Μετά από μια δεκαετία αναστάτωσης και σκανδάλων, ένα από τα μεγαλύτερα brands της Ιαπωνίας, οδηγήθηκε σε εξαγορά και σε ένα αβέβαιο μέλλον, όπως αναφέρει το Reuters.

Η εξαγορά των 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέρνει την Toshiba σε ιαπωνικά χέρια μετά από έναν έντονο ανταγωνισμό με ξένους επενδυτές, που παρέλυσε τον κατασκευαστή μπαταριών, ημιαγωγών, καθώς και πυρηνικού και αμυντικού εξοπλισμού.

Η Toshiba «θα κάνει τώρα ένα σημαντικό βήμα προς ένα νέο μέλλον με νέο μέτοχο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι θα εκτιμούσε τη συνεχή υποστήριξη από τους μετόχους της.

Αν και δεν είναι σαφές τι μορφή θα έχει τελικά η Toshiba υπό τους νέους ιδιοκτήτες της, ο διευθύνων σύμβουλος Taro Shimada, ο οποίος παραμένει στη θέση του μετά την εξαγορά, αναμένεται να επικεντρωθεί σε ψηφιακές υπηρεσίες υψηλού περιθωρίου κέρδους.

Η υποστήριξη της JIP προς τoν CEO Shimada είχε εκτροχιάσει το προηγούμενο σχέδιό της να συνεργαστεί με ένα κρατικό ταμείο. Ορισμένοι γνώστες του κλάδου λένε ότι η διάσπαση της Toshiba μπορεί να είναι καλύτερη επιλογή.

«Οι δυσκολίες της Toshiba προκλήθηκαν τελικά από έναν συνδυασμό κακών στρατηγικών αποφάσεων και κακής τύχης», δήλωσε ο Damian Thong, επικεφαλής της έρευνας για την Ιαπωνία στη Macquarie Capital Securities.

«Ελπίζω ότι μέσω εκποιήσεων, τα περιουσιακά στοιχεία και το ανθρώπινο ταλέντο της Toshiba μπορούν να βρουν νέα σπίτια όπου μπορούν να απελευθερωθούν πλήρως οι δυνατότητές τους».

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας θα παρακολουθεί στενά. Η εταιρεία απασχολεί περίπου 106.000 άτομα και ορισμένες από τις δραστηριότητές της θεωρούνται κρίσιμες για την εθνική ασφάλεια.

Η Toshiba έχει ήδη αρχίσει να κινείται, συνεργαζόμενη με τη Rohm για να επενδύσει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε εγκαταστάσεις παραγωγής για την από κοινού παραγωγή τσιπ ισχύος.

Η εταιρεία πρέπει να ξεφύγει από τις επιχειρήσεις με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους και να αναπτύξει ισχυρότερες εμπορικές στρατηγικές για ορισμένες από τις προηγμένες τεχνολογίες της, δήλωσε η Ulrike Schaede, καθηγήτρια Ιαπωνικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο.

«Εάν η διοίκηση μπορεί να βρει έναν τρόπο να αφήσει αυτούς τους μηχανικούς να συμμετέχουν πραγματικά σε πρωτοποριακές δραστηριότητες καινοτομίας, μπορούν να αναδειχθούν ως σημαντικός παίκτης», είπε ο Schaede.