Photo by Bethany Clarke/Getty Images/Stringer
Του Σάκη Μουμτζή
Όσο περνούν οι ώρες από την στιγμή που έγιναν γνωστά τα ονόματα των «προσωρινών υπερθεματιστών», είναι λογικό να επικρατούν δεύτερες, ψυχραιμότερες σκέψεις και να αναπτύσσονται κάποιοι προβληματισμοί.
Έτσι έχει επισημανθεί από σχολιαστές το γεγονός ότι το υψηλό τίμημα καθιστά, αφετηριακά, προβληματικό τον χώρο των ΜΜΕ, καθώς θα πρέπει να κάνει αποσβέσεις σε ετήσια βάση 24,6 εκατομμυρίων ευρώ. Επί πλέον οι δύο νεοεισερχόμενοι παίκτες — Καλογρίτσας, Μαρινάκης — είναι υποχρεωμένοι είτε να δημιουργήσουν καινούργιο τηλεοπτικό σταθμό εκ του μηδενός είτε να συμπράξουν με κανάλι που ήδη λειτουργεί, αλλά δεν κατόρθωσε να πάρει άδεια. Και στην μια περίπτωση και στην άλλη το κόστος ανεβαίνει σημαντικά για τους δύο αυτούς επιχειρηματίες.
Επί πλέον, η υποχρέωση όλων των καναλαρχών να έχουν minimum προσωπικό 400 άτομα επιτείνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χώρου. Ενδεικτικά αναφέρω πως ο Σκάι έχει 250 περίπου εργαζόμενους. Θα πρέπει να προσλάβει άλλους 150, επιβαρύνοντας την δαπάνη της μισθοδοσίας κατά 60%. Για να μην γίνει αυτό, θα πρέπει να μειώσει δραματικά τους μισθούς αυτών που ήδη εργάζονται.
Βέβαια, υπάρχει η εύκολη απάντηση. όλοι τους, επειδή είναι επιτυχημένοι επιχειρηματίες, γνωρίζουν σίγουρα τι έκαναν στις 60 ώρες εγκλεισμού τους. Αλλά και αν οι εκτιμήσεις τους αποδειχθούν εσφαλμένες, αυτοί θα πληρώσουν. Το σίγουρο είναι πως στα Δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν 246 εκατομμύρια ευρώ.
Δυστυχώς, δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Μέσα στους υπόλοιπους μήνες του 2016 οι πλειοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα σε βάθος τριετίας. Και σε μια τριετία πολλά μπορεί να συμβούν που θα οδηγήσουν σε επαναδιαπραγμάτευση του τιμήματος, όπως η χορήγηση νέων αδειών πανελλαδικής εμβέλειας ή και θεματικών ακόμα. Γιατί αυτοί οι 4 που προσέφεραν αυτό το υπέρογκο ποσό, το έπραξαν με την προοπτική πως δεν θα εισέλθουν καινούργιοι παίκτες στην αγορά τους.Αν όμως συμβεί αυτό – που είναι και το πιθανότερο σε βάθος τριετίας - είναι λογικό να ζητήσουν μείωση του τιμήματος.
Επί πλέον εκκρεμεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που μπορεί να ακυρώσει εν όλω τον διαγωνισμό. Η άποψη που διακινείται πως το υψηλό τίμημα που θα εισέλθει στα ταμεία του Κράτους θα καταστήσει τους ανώτατους δικαστές επιφυλακτικούς στην απόφαση τους για ακύρωση της δημοπρασίας, δεν ευσταθεί. Με άλλα κριτήρια –αμιγώς νομικά - προσεγγίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ανάλογα, μείζονος σημασίας θέματα. Άλλωστε, οι ανώτατοι δικαστές ουδέποτε επέδειξαν «ευαισθησία» για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, καθώς επιδίκαζαν σημαντικά ποσά στους εαυτούς τους, σε στρατιωτικούς, σε πανεπιστημιακούς κλπ, εν μέσω μνημονίων.
Νομίζω πως στην περίπτωση ακύρωσης του διαγωνισμού, λόγω αντισυνταγματικότητας του σχετικού νόμου Παππά, τόσο οι «προσωρινοί υπερθεματιστές» όσοι και οι ηττημένοι θα αισθανθούν μιαν ανακούφιση. Οι πρώτοι γιατί δεν θα καταβάλουν το υπέρογκο ποσό και οι δεύτεροι γιατί παραμένουν ζωντανοί.
Έχω την αίσθηση πως όταν έληξε αυτή η δημοπρασία όλοι ήταν σίγουροι πως αυτά τα λεφτά δεν θα πληρωθούν ποτέ.Οι δύο κυβερνητικοί μνηστήρες –Καλογρίτσας, Σαββίδης-οδήγησαν τα κτυπήματα σε δυσθεώρητα ύψη και γιατί αυτό επέτασσε η κομματική τους τοποθέτηση και γιατί επεδίωκαν πάση θυσία να γίνουν καναλάρχες. Από την στιγμή που συμμετείχαν στον διαγωνισμό ήταν επόμενο να αποτελέσουν και τους κυβερνητικούς «λαγούς». Γι΄αυτό καλύφθηκε η καραμπινάτη παρατυπία της εκπρόθεσμης κατάθεσης της εγγυητικής του Καλογρίτσα. Με έναν «λαγό»δεν μπορούσε να «στηθεί» το παιχνίδι. Άλλωστε ο Σαββίδης μπροστά στις κάμερες παραδέχθηκε αυτόν τον ρόλο του.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όταν κοπάσει ο θόρυβος και οι θριαμβολογίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει την αντίδραση των επιχειρηματιών που δεν έλαβαν άδεια. Και αυτοί δεν είναι τυχαίοι. Επιπροσθέτως , θα βρεθεί απέναντι στους 1000 νέους ανέργους του τηλεοπτικού χώρου, ενώ η πολιτική ήττα της θα είναι συντριπτική, αν το Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρήσει αντισυνταγματική την διαδικασία.
Οι «λαγοί» καλοί είναι, αλλά ενίοτε γίνονται και στιφάδο.