Προειδοποίηση προς την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει τις μειώσεις των συντάξεων απηύθυναν οι συνδικαλιστές των δημοσίων υπαλλήλων μία ημέρα πριν ανοίξει τις πύλες της η 83η ΔΕΘ.
Σε συνέντευξη τύπου από την Θεσσαλονίκη, οι επικεφαλής της ΑΔΕΔΥ ανέφεραν ότι με τον νόμο 4387/16 δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων, και εξέφρασαν την άποψη ότι το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα κριθεί από το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις.
Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Παϊδάς ζήτησε να γίνουν νέες προσλήψεις, κάνοντας λόγο για «τεράστιες ελλείψεις, κυρίως στους νευραλγικούς χώρους της υγείας και της παιδείας, όπου το προσωπικό υπολείπεται κατά 30 και 40%», καθώς και για γερασμένο προσωπικό, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΣΕΕ ένας στους δύο δημοσίους υπαλλήλους ξεπερνά σε ηλικία τα 56 χρόνια.
Εκτός από το ανθρώπινο δυναμικό, βασικά αιτήματα της ΑΔΕΔΥ είναι το μισθολογικό, καθώς -σύμφωνα με τους ίδιους - την οκταετία της κρίσης έχασαν το 30-40% του εισοδήματός τους, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί.
Για τις αξιολογήσεις τόνισαν ότι η ΑΔΕΔΥ δεν είναι αντίθετη, με την προϋπόθεση ότι τα αρμόδια για την αξιολόγηση στελέχη να επιλέγονται αξιοκρατικά, ενώ επανέλαβαν το αίτημά τους για απόσυρση της τροπολογίας που –όπως είπαν– τους απαγορεύει τη συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις.
Σημείο αιχμής παραμένει, επίσης, το ζήτημα των ελαστικών μορφών εργασίας, για το οποίο ο κ. Παϊδάς χαρακτήρισε «ομήρους» περίπου 80.000 συμβασιούχους «που παρέχουν μόνιμη εργασία εδώ και μία εικοσαετία».
«Έχουμε μία κρυφή ελπίδα να δούμε την κανονικότητα που μας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από την 20ή Αυγούστου και μετά» σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα εργασιακά, ταυτόχρονα όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου πως θα συνεχιστεί η μνημονιακή πολιτική. Μάλιστα αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά: «πως μπορεί να μιλάμε για κανονικότητα όταν μέχρι το 2022 πρέπει να έχουμε πλεόνασμα 3.5% και στη συνέχεια 2% με 2.5% μέχρι το 2060»;.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ