Στην τελευταία κοινοβουλευτική περίοδο την προεδρία της επιτροπής Προϋπολογισμού του γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου(«Μπούντεστακ») είχε το Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke). Το αποτέλεσμα των εκλογών του Σεπτεμβρίου είχε προκαλέσει προβληματισμό για τον ρόλο του (ακροδεξιού) κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), το οποίο μάλιστα από την πρώτη στιγμή είχε δηλώσει ότι, σε περίπτωση που Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) συγκυβερνήσουν στο πλαίσιο ενός «μεγάλου συνασπισμού» θα διεκδικούσαν την προεδρία στη συγκεκριμένη επιτροπή.
Η προεδρία ανατίθεται στο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, κάτι το οποίο δεν προβλέπεται μεν ρητώς, αλλά αυτό επιτάσσουν οι κοινοβουλευτικές παραδόσεις των τελευταίων δεκαετιών. Τελικά οι κοινοβουλευτικές ομάδες (σ.σ.: πλην του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς «Die Linke»), προτίμησαν να αντιμετωπίσουν το AfD ως ένα οιοδήποτε πολιτικό κόμμα και να μην το απομονώσουν, προσφέροντάς του ευκαιρία να παρουσιάσει εαυτόν ως «θύμα του παλαιοκομματισμού».
Η απερχόμενη πρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού, Γκεζίντε Λετς (Die Linke), δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στo AfD. Και αυτό γιατί διάδοχός της θα είναι ο Πέτερ Μπέρινγκερ, ο οποίος επίσης ανήκει στη δεξιά πτέρυγα του AfD και έχει γίνει ευρύτερα γνωστός για μία παλαιότερη δήλωσή του περί «αλλοτρίωσης του γερμανικού πληθυσμού», η οποία παραπέμπει σε εθνικοσοσιαλιστικό λεξιλόγιο. Απαντώντας πρόσφατα σε σχετικό ερώτημα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine», ο Μπέρινγκερ ισχυρίζεται ότι είχε χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη έκφραση «λόγω συναισθηματικής φόρτισης» στις απαρχές της προσφυγικής κρίσης.
Ο Μπέρινγκερ έχει σπουδάσει πληροφορική και διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ στο παρελθόν εργάστηκε ως σύμβουλος επιχειρήσεων και επενδύσεων. Προσχώρησε στο κόμμα το 2015, συμμετείχε στη διαμόρφωση του προεκλογικού προγράμματός του, ενώ λέγεται ότι δική του ιδέα- που τελικά δεν υλοποιήθηκε- ήταν να εμπορεύεται χρυσό το AfD, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την πολιτική δράση του. Σε μία πρώτη αντίδραση μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του ο Μπέρινγκερ δηλώνει ότι «αισθάνεται τεράστιο σεβασμό» για τα καθήκοντα που αναλαμβάνει.
Πάντως, ο αρχικός στόχος του AfD δεν επιτεύχθηκε. Με την είσοδό του για πρώτη φορά στη γερμανική Βουλή, το ακροδεξιό κόμμα ήταν δεδομένο ότι θα επιδιώξει την προεδρία στην επιτροπή Προϋπολογισμού. Επιπλέον όμως, διεκδικούσε την προεδρία στην επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων, λόγω αρμοδιότητας σε θέματα μετανάστευσης, αλλά και στην επιτροπή Πολιτισμού, προκειμένου να αποδομήσει τις αριστερές, φιλελεύθερες ελίτ της «γενιάς του ''68». Σε μία κοινή προσπάθεια να αποτρέψουν την εξέλιξη αυτήν, οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες στην Oμοσπονδιακή Βουλή (Μπούντεστακ) συνασπίστηκαν και η τελική συνεννόηση με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων απέφερε στο AfD την προεδρία στις επιτροπές Προϋπολογισμού, Νομικών Υποθέσεων και Τουρισμού.
Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ και η Αλίς Βέντελ, συμπροεδρεύοντες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (KO) της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD), εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις. «Ως αξιωματική αντιπολίτευση χαιρόμαστε που αναλαμβάνουμε την προεδρία σε τόσο σημαντικές επιτροπές» λέει ο γραμματέας της ΚΟ Μπερντ Μπάουμαν, ο οποίος άλλωστε συμμετείχε στη σχετική διαπραγμάτευση. Ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η επιτροπή νομικών υποθέσεων. Πάντως ο επικεφαλής της επιτροπής θα έχει κυρίως συντονιστικό ρόλο, χωρίς να ασκεί ουσιαστική επιρροή στο περιεχόμενο των νομοσχεδίων που κατατίθενται προς ψήφιση. Για «διακοσμητικό αξίωμα» κάνει λόγο η ελβετική εφημερίδα «Neue Zurcher Zeitung». Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αξίωμα με προβολή στα μέσα ενημέρωσης, την οποία προφανώς θα αξιοποιήσει ένα κόμμα σαν το AfD.
Επικεφαλής της επιτροπής Νομικών Υποθέσεων αναμένεται να αναλάβει ο Στέφαν Μπράντνερ, μέχρι πρότινος βουλευτής στο τοπικό κοινοβούλιο της Θουριγγίας και έμπιστος συνεργάτης του διαβόητου Μπγιορν Χέκε. Ο οποίος είχε γίνει γνωστός και εκτός Γερμανίας πριν από περίπου έναν χρόνο, όταν αποκαλούσε «μνημείο της ντροπής» το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Βερολίνο, ζητώντας παράλληλα από τους Γερμανούς να κάνουν στροφή 180 μοιρών σε αυτό που αποκαλούν «πολιτική της ιστορικής μνήμης». Τώρα ο Χέκε θα έχει τον άνθρωπό του στο Βερολίνο, παρότι ο ίδιος ο Μπράντνερ ισχυριζόταν ότι αποστρέφεται το πολιτικό κατεστημένο της γερμανικής πρωτεύουσας. Σε παλαιότερη δήλωση προς την Deutsche Welle έλεγε μάλιστα περιφρονητικά ότι δεν θέλει να έχει καμία σχέση «με αυτό το swinger club, όπου όλοι συνεργάζονται με όλους». Σήμερα δηλώνει ότι «θα συμπεριφερθεί με επαγγελματισμό», χωρίς όμως να καταντήσει «πολιτικός ευνούχος». Σίγουρα δεν είναι ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων.
Την τριάδα των στελεχών του AfD που προεδρεύουν σε επιτροπές συμπληρώνει ο 28χρονος Σεμπάστιαν Μίντσενμαϊερ, ο οποίος καλείται να συντονίσει την επιτροπή τουρισμού. Προ ημερών έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν αποκλείστηκε από την ...ποδοσφαιρική ομάδα της Βουλής με την αιτιολογία ότι είχε στηρίξει, υπό αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, μία επίθεση ακροδεξιών χούλιγκανς. Ο ίδιος το αρνείται. Παλαιότερα είχε δραστηριοποιηθεί στο κόμμα «Η Ελευθερία» (Die Freiheit), το οποίο στρεφόταν ενάντια στο Ισλάμ. Σήμερα δηλώνει ότι «πέρα από κομματικά στεγανά, θέλει να συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ