«Με ελληνική πρωτοβουλία ξεκίνησε, από τον Μάρτιο, η χορήγηση κολχικίνης το δοκιμάσαμε σε ασθενείς και είδαμε ότι δούλεψε, πήγε καλά», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η χορήγηση του δίνεται από γιατρούς και σε όσους νοσούν στο σπίτι. «Ήταν ευχής έργον που είχε τόσο καλά αποτελέσματα στην αρχή», τόνισε.
Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6, ο καθηγητής Εσωτερικής Παθολογίας και Μολυσματικών Ασθενειών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων εξήγησε πως οι εθελοντές στη χώρα μας ήταν λίγοι, όμως ύστερα από μελέτες στον Καναδά και μεγάλη συμμετοχή εθελοντών φάνηκαν τα αποτελέσματα της χορήγησης της κολχικίνης.
Τόνισε πως η κολχικίνη χορηγείται σε όσους δεν έχουν μεγάλα συμπτώματα και προνοσοκομειακά.
Ο κ. Γκίκας φάνηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν φαίνεται τρίτο κύμα πανδημίας ακόμη, όμως όπως είπε «αναλύουμε τη μετάλλαξη που φαίνεται να έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα». Επίσης, αναφερόμενος στο γηροκομείο στο Μαρούσι, που βρέθηκαν θετικοί αρκετοί τρόφιμοι παρότι είχαν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, ο κ. Γκίκας υπογράμμισε ότι θέλει περίπου 21 μέρες για να φτιαχτεί ικανοποιητικός αριθμός αντισωμάτων.
Σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατά 95%, το 5% μπορεί να νοσήσει, αλλά όχι βαριά.
Δεν ξέρουμε όμως, όπως είπε, αν μεταδίδουμε σε άλλους για 40 ημέρες. Για τον λόγο αυτό εξήγησε, τηρούμε τα μέτρα προστασίας μέχρι αν δούμε, διαφορετικά είπε, «θα έχουμε επανεισόδους».