Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα

Αλ. Τσίπρας: Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα

Στην αντεπίθεση για τις επικρίσεις που δέχεται η Αθήνα στο προσφυγικό/μεταναστευτικό επιχείρησε να περάσει ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει το skai.gr, αφήνοντας πλήθος αιχμών για την πολιτική άλλων κρατών – μελών στην τοποθέτησή του κατά τη Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών «Supporting Syria and the Region» στο Λονδίνο. 

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην ανάγκη ισχυρού προγράμματος επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες, μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, «εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών» και εντατικοποίηση της πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό».

«Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι... Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, «δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου.»

«Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν όλη η Ευρώπη είχε πει: Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα'» δήλωσε με νόημα.

«Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων» επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους» υπογράμμισε.

Σημειώνεται ότι στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Τσίπρας θα έχει σειρά διμερών συναντήσεων, ενώ με τη συμμετοχή του θα πραγματοποιηθεί πολυμερής συνάντηση για την προσφυγική κρίση, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος, ''Ανγκελα Μέρκελ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η διεθνής κοινότητα υπόσχεται να παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια

Οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών ζητούν 7,73 δισεκατομμύρια δολάρια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση στη Συρία φέτος ενώ οι χώρες στην περιοχή ζητούν επιπλέον 1,2 δισεκατομμύριο δολάρια.

Οι συνδιοργανωτές της διάσκεψης, η Βρετανία, η Νορβηγία και η Γερμανία, ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν τις συνεισφορές τους ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ισπανία και άλλα κράτη.

Η Βρετανία και η Νορβηγία υποσχέθηκαν να παράσχουν επιπλέον 1,76 και 1,17 δισεκατομμύριο δολάρια αντίστοιχα έως το 2020, ενώ η Γερμανία θα δώσει 2,57 δισεκ. δολάρια μέχρι το 2018.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν πως η συνεισφορά τους κατά το τρέχον οικονομικό έτος, που ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2016, θα είναι 890 εκατομμύρια δολάρια.

Το να βλέπει κανείς ανθρώπους να τρώνε χορτάρι και αδέσποτα ζώα για να επιβιώσουν μέρα με τη μέρα, σοκάρει κάθε πολιτισμένο άνθρωποι. Και πρέπει να δώσουμε μία απάντηση σε αυτό", δήλωσε στη διάσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κάλεσε τις άλλες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη των δωρητών να αυξήσουν τη δική τους συνεισφορά για να βοηθήσουν να αντιμετωπιστεί η κρίση των προσφύγων.

Τον Σεπτέμβριο, πρόσθεσε ο Κέρι, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συγκαλέσει σύνοδο για τους πρόσφυγες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. "Από εδώ καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει κατά τουλάχιστον 30% την απόκρισή της στην έκκληση για ανθρωπιστικούς πόρους για τους πρόσφυγες", είπε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε ότι θα παράσχει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως οι γείτονες της Συρίας ωφελούν όλο τον κόσμο φιλοξενώντας πάνω από 4,6 εκατομμύρια σύρους πρόσφυγες και πως οι άλλες χώρες πρέπει να τους υποστηρίξουν.

Στο μεταξύ, ο Ερυθρός Σταυρός δήλωσε ότι παρέδωσε τρόφιμα σε περισσότερους από 12.000 ανθρώπους στην πολιορκημένη συριακή πόλη Μουανταμίγια κοντά στη Δαμασκό. Πρόσθεσε πως τα τρόφιμα αυτά επαρκούν μόνο για τρεις εβδομάδες και πως χρειάζεται τακτική πρόσβαση.

Ιατρικές προμήθειες για 10.000 ανθρώπους διανεμήθηκαν χθες στην πόλη των 50.000 κατοίκων με αυτοκινητοπομπές της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) και της Συριακής Αραβικής Ερυθράς Ημισελήνου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ