Τη διαβεβαίωση ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες του θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουν τα παιδιά με σύνδρομο Down έδωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο κτίριο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down στη Θεσσαλονίκη.
«Υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια και πράγματα που δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα σήμερα. Γι' αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ, ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών, να κατευθύνονται εκεί», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, από την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης, όπου επισκέφθηκε το κτίριο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, τηρώντας την υπόσχεση που είχε δώσει πριν από λίγες μέρες στα παιδιά, όταν τον επισκέφθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου, για να ψάλλουν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
Μιλώντας για την οικονομική κρίση ανέφερε ότι «η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα κοινωνικό, το οποίο δεν είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Η κρίση το όξυνε ακόμη περισσότερο. Είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα ήταν ελλιπές και δεν οικοδομήθηκε όπως έπρεπε να οικοδομηθεί τα χρόνια της ανάπτυξης, της οικονομικής ευημερίας, τότε που τα δισεκατομμύρια παιζόντουσαν στα χρηματιστήρια και στα δομημένα ομόλογα. Δυστυχώς δεν υπήρξε η πρόνοια από την πλευρά της πολιτείας, παρά τα μεγάλα λόγια και τις συχνές φωτογραφήσεις των πολιτικών με συμπολίτες μας, άτομα με αναπηρία ή με άλλα προβλήματα. Δεν υπήρξε η πρόνοια, δεν υπήρξε η έγνοια να στηθεί μια στοιχειώδης υποδομή, όπως σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που είναι πιο μπροστά από εμάς, ώστε στα χρόνια της κρίσης να υπάρχει ένα αποκούμπι και τώρα τα χρόνια της κρίσης αυτό έχει οξυνθεί ακόμη περισσότερο. Εμείς κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, παρά το γεγονός ότι όλοι γνωρίζετε τις συνθήκες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, τα δημοσιονομικά της χώρας. Η χώρα είναι υπερχρεωμένη και βρίσκεται σε πολύ δύσκολους συσχετισμούς και στην Ευρώπη και διεθνώς. Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, όσοι πόροι μπορούν να κατευθυνθούν στην υποστήριξη κοινωνικών υποδομών να κατευθύνονται εκεί».
Για τον νόμο πλαίσιο που αφορά τα άτομα με αναπηρία και τη δυνατότητα στήριξης από την πλευρά της πολιτείας, είπε ότι βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης και πρόσθεσε ότι οι πρώτες παρατηρήσεις από τους συλλόγους και οι πρώτες αντιδράσεις είναι πολύ θετικές, αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί.
Απευθυνόμενος στους γονείς των παιδιών με σύνδρομο Down είπε: «Τα θέματα που αντιμετωπίζετε εσείς είναι σύνθετα, γιατί εσείς ζείτε με την αγωνία ότι όταν κάποια στιγμή, όπως όλοι μας, οι γονείς δεν θα έχουν τη δυνατότητα να στηρίξουν τα παιδιά, πώς αυτά τα παιδιά θα σταθούν στα πόδια τους και αυτό πρέπει να είναι το πρώτιστο μέλημα της πολιτείας. Επειδή υποσχέθηκα να μην πολιτικολογήσω, θα πω μόνο ένα πράγμα: υπάρχουν πράγματα που γίνονται αν υπάρχει πολιτική βούληση και ενδιαφέρον και έγνοια και πράγματα που δεν γίνονται, δεδομένων των συνθηκών στις οποίες βρίσκεται η χώρα σήμερα. Γι' αυτά που γίνονται, αυτά που μπορούμε να κάνουμε, θέλω να υποσχεθώ ότι τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου, θα είμαστε δίπλα σας για να κάνουμε ό,τι μπορεί να γίνει».
Παράλληλα, κάλεσε τους δήμους και την τοπική αυτοδιοίκηση να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην προστασία των υπαρχουσών κοινωνικών δομών στήριξης αλλά και στην κατεύθυνση πόρων στη δημιουργία καινούριων δομών.
Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σταύρος Τσιφλίκης, έθεσε το θέμα της λειτουργίας του χώρου του Συλλόγου, ώστε να παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα στα παιδιά. «Τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Σύλλογος είναι τα λειτουργικά έξοδα που θα έχει αργότερα ο σύλλογος, αλλά και ο ελλιπής εξοπλισμός που υπάρχει τώρα, για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε, να μπορέσουμε να αδειοδοτηθούμε. Το κτίριο είναι κατασκευασμένο για Κέντρο Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, αλλά λείπει κάποιος εξοπλισμός για να μπορέσουμε να πάρουμε την άδεια. Εξυπηρετεί 90 άτομα από τη Θεσσαλονίκη. Είμαστε 450 μέλη, οικογένειες από όλη την Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε: «Επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε το μάτι του συνανθρώπου μας να είναι ανεκτικό απέναντι στο σύνδρομο Down».
Νωρίτερα, έξω από το χώρο του κτιρίου του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Σύνδρομο Down, βρέθηκαν συμβασιούχοι στην καθαριότητα στον δήμο Καλαμαριάς, που έθεσαν αρχικά στον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη και στη συνέχεια στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, το θέμα που τους απασχολεί. Όπως ανέφερε ο Αργύρης Παρθενιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Καλαμαριάς, έγινε μια «παράσταση διαμαρτυρίας για τους παρατασιούχους των δήμων που έχουν συμπληρώσει 24μηνο και δεν επιτρέπεται από τους επιτρόπους η πληρωμή τους» και ζήτησε να λυθεί το θέμα από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Επίσης, κάτοικοι της περιοχής που βρέθηκαν εκεί, έθεσαν στον πρωθυπουργό το ζήτημα της προστασίας της πρώτης κατοικίας και της παροχής ρεύματος σε μέλη ευπαθών ομάδων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, ανέφερε για το εργασιακό των συμβασιούχων ότι πέρασε μια τροπολογία στη Βουλή, η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα, αλλά -όπως είπε- έγινε ένα πρώτο βήμα και αναζητείται λύση. Προσκάλεσε, επίσης, τους εργαζόμενους και τους συμβασιούχους σε διάλογο. Για την ηλεκτροδότηση, είπε ότι όσοι έχουν κοινωνικό τιμολόγιο έχουν δωρεάν ρεύμα, ενώ και η ΔΕΗ έχει εξαγγείλει δόσεις σε βάθος χρόνου, πέρα από το κοινωνικό τιμολόγιο και την ένταξη στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης.
Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη υπήρξε συνάντηση του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη και του αν. υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου, με εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΟΤΑ, για το ίδιο ζήτημα. Οι δύο υπουργοί τους είπαν πως οι δήμαρχοι μπορούν να προχωρήσουν κανονικά με βάση τη νομοθετική ρύθμιση που ήδη υπάρχει και η κυβέρνηση από την πλευρά της κάνει ό,τι μπορεί για να δοθεί λύση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ