«Είναι σαφές ότι υπάρχει κίνδυνος η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Οι προτάσεις μας θα είναι οτιδήποτε μπορεί να ελαττώσει την κινητικότητα. Είναι πολιτικές οι αποφάσεις για την ιεράρχηση, τι πρέπει να κλείσει και τι όχι. Πρέπει κανείς να έχει μία πολύ καλή γνώση της κοινωνίας για να τις λάβει» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, μέλος της επιτροπής των επιστημόνων του υπουργείου Υγείας.
Για τη μεταδοτικότητα βρετανικής μετάλλαξης του ίου στα παιδιά ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «όντως είναι μία διαπίστωση που δεν είναι ακόμη παγιωμένη, οι Βρετανοί ακόμη μελετούν το θέμα, φαίνεται πρώτον ότι μεταδίδεται πιο εύκολα, άρα για να το αντιμετωπίσεις χρειάζεται πιο αυστηρή τήρηση των μέτρων και δεύτερον ίσως να μεταδίδεται πιο εύκολα στα παιδιά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μεταδίδεται όσο στους ενήλικες».
Για την επιθετικότητα βρετανικής μετάλλαξης είπε ότι «δεν είναι ακόμη τεκμηριωμένο ότι είναι πιο επιθετικός ο μεταλλαγμένος ιός, αλλά εφόσον έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, αυξάνονται και τα περιστατικά. Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα, αλλά εδώ μπαίνει το θέμα του γρήγορου εμβολιασμού παγκοσμίως, ώστε να προλάβουμε πιο ανθεκτικές μεταλλάξεις».
Για τον εμβολιασμό είπε ότι «για να υπάρχει συλλογική ανοσία πρέπει να έχει ανοσία τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται. Μάσκες και προφυλάξεις θα είναι ακόμη για μεγάλο διάστημα στη ζωή μας».