Αλλαγές και διορθώσεις στους διασικούς χάρτες ανακοίνωσε ο Σ. Φάμελλος

Αλλαγές και διορθώσεις στους διασικούς χάρτες ανακοίνωσε ο Σ. Φάμελλος

Νομοθετικές αλλαγές και διορθώσεις, σε σχέση με τους δασικούς χάρτες, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος τη Δευτέρα από το ΤΕΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει «καμία αντίθεση της αγροτικής λειτουργίας και των δασικών χαρτών».

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει σε σχετική εισήγηση, ώστε να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή νομοθετική διάταξη, η οποία θα προβλέπει εύλογη, αλλά όχι μακρόσυρτη, παράταση της διαδικασίας υποβολής ενστάσεων. Αποδέχθηκε την πρόταση συνεργασίας και διαλόγου που διατύπωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, όπως επίσης οι πρόεδροι του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης και του ΠΣΔΑΤΜ Μιχάλης Καλογιαννάκης για την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών.

«Αυτή τη στιγμή, χρειάζεται η πολιτεία να εισάγει 4 μήνες παράταση σε κάτι που είχε αρχικό χρονοδιάγραμμα 2 μήνες», είπε ο Σ. Φάμελλος, εξηγώντας ότι «σκοπός της παράτασης είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα, που έχουν ανακύψει και ότι η κυβέρνηση και το ΥΠΕΝ δεν σκοπεύει να βάλει τους πολίτες να ασχοληθούν με τους δασικούς χάρτες μετά το καλοκαίρι ούτε να τους παραπέμψει στις ελληνικές καλένδες».

Ειδικότερα, ο κ. Φάμελλος αναφέρθηκε στην έκπτωση του τέλους αντίρρησης, που έφθασε από 60 έως 70%, στην κατηγορία ιδιοκτησιών 5 έως 10 στρεμμάτων, και αφορά στη μεγάλη πλειονότητα -έως 70% των υποβαλλόμενων ενστάσεων- ξεκαθαρίζοντας ότι «το τέλος αντίρρησης δεν αφορά το δημόσιο προϋπολογισμό, καθώς απευθύνεται μόνο για να καλύψει το κόστος των επιτροπών αντιρρήσεων».

Σε σχέση με την εκκρεμότητα, με τα όρια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις, ο κ. Φάμελλος χαρακτήρισε ως «απογοητευτική» την ανταπόκριση των ΟΤΑ να συνεργαστούν με την ΕΚΧΑ ΑΕ και τις Δασικές Υπηρεσίες, καθώς «μόνο το 40% των δήμων είχε εισάγει τα σχετικά στοιχεία στο ψηφιακό υπόβαθρο». «Εμείς θα συνεχίσουμε με τη συζήτηση με τους ΟΤΑ. Θα το καταφέρουμε στο τέλος και εσείς ως Επιμελητήρια πείτε ότι πρέπει να το κάνουν. Θα το κάνουν. Δεν γίνεται αλλιώς» σημείωσε.

Σε σχέση με τις καλλιεργούμενες εκτάσεις, που έχουν περιληφθεί συλλήβδην σε περιγράμματα αναδασωτέων εκτάσεων, ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι «πράγματι υπήρξαν τα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων, περιγράμματα όμως, τα οποία λεκτικά αναφέρονταν στην εξαίρεση των άλλων χρήσεων, ιδιαίτερα των αγροτικών. Ποτέ δεν πρόλαβαν τα δασαρχεία και οι διευθύνσεις δασών να άρουν την αναδάσωση από τις περιοχές που είχαν άλλη, πριν την πυρκαγιά και μετά την πυρκαγιά, χρήση και έπρεπε, έτσι και αλλιώς, να υπάρχει άρση αναδάσωσης». Όπως έκανε γνωστό, «εκδόθηκε εγκύκλιος που προβλέπει την άρση της αναδάσωσης σε αυτές τις αγροτικές εκτάσεις», προσθέτοντας ότι «θα χρειαστεί και η νομοθετική κάλυψη της εγκυκλίου, πράγμα, που είναι προγραμματισμένο να γίνει άμεσα».

Επίσης, για τα σφάλματα στους δασικούς χάρτες ή τη μη εισαγωγή των πράξεων της διοίκησης, είπε ότι «σε όλες τις περιπτώσεις που υπάρχει πράξη ή εκκρεμεί πράξη της διοίκησης των δασικών υπηρεσιών δεν υπάρχουν τέλη, είναι ατελώς η οποιαδήποτε αντίρρηση για τους πολίτες», ενώ όπως πρόσθεσε, προετοιμάζεται εντός της εβδομάδας να εκδοθεί και μια υπουργική απόφαση για τα πρόδηλα λάθη, για τα εμφανή λάθη, όπου πράξεις της διοίκησης δεν περιλαμβάνονται μέσα στους χάρτες και αυτό προφανώς, δεν μπορεί να βαρύνει τους πολίτες.

Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθούν τα σημεία στήριξης και οι υπηρεσίες με στελέχη της δασικής πολιτικής και της τεχνικής επιστήμης, προσθέτοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τις Περιφέρειες.

Σε σχέση με τις αγροτικές εκτάσεις, τόνισε ότι «στον ΟΠΕΚΕΠΕ, στο σύστημα επιδοτήσεων, θα πρέπει να αποστέλλεται ο κυρωμένος χάρτης και όχι ο αναρτημένος». Πρόσθεσε δε, ότι «η αίτηση εξαγοράς μπορεί και να γίνεται με τη σύνδεση με το σύστημα του ΟΣΔΕ, με το σύστημα των επιδοτήσεων και αυτή να αναστέλλει την κύρωση για το αγροτεμάχιο. Δηλαδή να λειτουργεί ως αντίρρηση κατά κάποιον τρόπο, χωρίς να κάνουμε διπλές πράξεις».

Σε σχέση με το κόστος εξαγοράς, ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ ανέφερε: «Σαφέστατα θα υπάρξουν υπουργικές αποφάσεις για τη μείωση του κόστους εξαγοράς και τη μείωση του κόστους χρήσης και ένταξη αυτών των προβλέψεων στις 100 δόσεις, γιατί είπαμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση αντιπαλότητας με την αγροτική χρήση».

Επιπλέον, έκανε λόγο για την παροχή δυνατότητας μικρών υποδομών που εξυπηρετούν τη γεωργική δραστηριότητα, όπως αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων και γεωτρήσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη αντικατάστασης της υποχρέωσης για οικονομική μελέτη στις περιπτώσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στον ΟΣΔΕ άρα αποδεικνύεται η γεωργική χρήση και η βιωσιμότητα της καλλιέργειας εκ του αποτελέσματος.

Όσον αφορά στις παραχωρήσεις, δηλαδή στις εκχωρήσεις και τις εκχερσώσεις ο κ. Φάμελλος πρότεινε να υπάρχουν δυο ένορκες βεβαιώσεις. Όπως είπε, το Ε9 λύνει το θέμα στις αντιρρήσεις, δεν χρειάζονται συμβόλαια, ενώ το υπουργείο πρόκειται να καθορίσει άμεσα τις αμοιβές για τις επιτροπές αντιρρήσεων.

Για τους αναδασμούς θα υπάρξει η δυνατότητα με τις επιτροπές δασολογίου να υπάρχουν αποφάσεις επί του αναρτημένου χάρτη, άρα «να μην περιμένει η ανάπτυξη ή η οποιαδήποτε δραστηριότητα για τον κυρωμένο δασικό χάρτη», όπως είπε.

Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «χρειάζεται μια μεγαλύτερη συζήτηση για τους δασωμένους αγρούς», προσθέτοντας ωστόσο, ότι σε κάθε περίπτωση, «κληροτεμάχια που έχουν αποδοθεί, πρέπει να αποκατασταθούν όπως επίσης, μπορούμε να λύσουμε εύκολα το θέμα των ιδιωτικών πεδινών χορτολιβαδικών και πριν το ''14 και αυτό μπορεί να γίνει νομοθετικά».

Ο αν. ΥΠΕΝ αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών, παραπέμποντας για την αντιμετώπιση του σε διυπουργικό επίπεδο.

Τέλος, υπογράμμισε ότι η πολιτεία θα είναι αμείλικτη σε περιπτώσεις καταπατητών, και καταστρατήγησης των Συνταγματικών επιταγών συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι «να οριοθετηθεί σαφέστατα ο χώρος, να υπάρχει ασφάλεια δικαίου, αξιοπιστία στις κτηματογραφήσεις» και να μην υπάρχει πλέον «οποιοσδήποτε υποκειμενισμός στη διαχείριση αιτήσεων χαρακτηρισμού».

Οι αντιδράσεις συνεχίζονται

Σε κινητοποίηση για να εκφράσουν την έντονη αντίθεσή τους στους νέους δασικούς χάρτες προχώρησαν σήμερα οι κάτοικοι της Πάτμου. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έκλεισαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λειτουργούν στο νησί και τα σχολεία.

Οι κάτοικοι του νησιού υποστηρίζουν ότι με τους δασικούς χάρτες το 80% του νησιού χαρακτηρίζεται ως δασικό, γεγονός που προκαλεί σοβαρά προβλήματα, και για το λόγο αυτό απαιτούν να αποσυρθούν οι χάρτες αυτοί. «Αν εφαρμοστούν οι χάρτες αυτοί, θα είναι ταφόπλακα για τα νησιά μας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Πάτμου, ενώ για το ίδιο θέμα, σε πρόσφατη συνεδρίασή του εξέδωσε ψήφισμα και το Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ