Άλματα ανάπτυξης 4,3% το 2021, 6% το 2022- Οι τέσσερις λόγοι της αισιοδοξίας
Κυρ. Μητσοτάκης στο Economist

Άλματα ανάπτυξης 4,3% το 2021, 6% το 2022- Οι τέσσερις λόγοι της αισιοδοξίας

Τέσσερις βασικούς λόγους για τους οποίους είναι αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, παρέθεσε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Καταθέσεις που αντιστοιχούν στο 14% του ΑΕΠ και είναι έτοιμες να επιστρέψουν στην αγορά, πρώτες εκταμιεύσεις 7 δισ ευρώ από τα κεφάλαια του Ελλάδα 2.0, πολύ χαμηλό κόστος δανεισμού και μεταρρυθμίσεις, όπως ψηφιακό κράτος, τηλεργασία, νέο εργασιακό πλαίσιο. Κυρίως όμως η μεγάλη αλλαγή είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη διάλυση μύθων και στερεοτύπων για την Ελλάδα που την καθιστούν ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. «Όταν είσαι κύριος του εαυτού σου μπορείς να απαιτείς και όχι να επαιτείς».

Όσα έγιναν αυξάνουν τον πήχη των προσδοκιών και εγώ αναλαμβάνω αυτήν την ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι η εμπιστοσύνη ήρθε όταν έφυγε το ψέμα, σφυρηλατήθηκε στον ενωτικό λόγο και στην πράξη έναντι κοινών προβλημάτων, όταν αποτυπώθηκε η συνέπεια λόγων και πράξεων.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «κάθε καλόπιστος παρατηρητής θα έφθανε στο συμπέρασμα πως η Ελληνική οικονομία άντεξε και είναι έτοιμη να ανακάμψει. Στο μέσο της θητείας της η κυβέρνηση συνεχίζει με μεγαλύτερη ορμή το πρόγραμμα της. Η ύφεση βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα από άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία»

Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι θα έχουμε ανάπτυξη 4,3% το 2021 η οποία όπως σημείωσε θα εκτοξευθεί στο 6% το 2022. Σημείωσε ακόμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία είμαστε πρώτοι στην ΕΕ στην αύξηση των επενδύσεων αλλά και στις εξαγωγές.

«Το σχέδιο μας υπερβαίνει τη διετία και διεκδικούμε ένα άλμα δεκαετίας. Μέχρι το 2030 να έχουμε χτίσει μια νέα Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Σημαντικά αποτελέσματα κατέγραψε η χώρα μας και στον τομέα της ανεργίας. Είναι φυσικό πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος προσεγγίζει τα προ κορονοϊού επίπεδα, τα καλύτερα της χώρας την τελευταία 20ετία. Οι τράπεζες είναι σε ανάκαμψη, καθώς εντός της πανδημίας οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί αυτοί δεν αφορούν μόνο στους οικονομολόγους, αλλά έχουν κοινωνικό και αναπτυξιακό πρόσημο, πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξετυλίξαμε το αδειοδοτικό κουβάρι στο Ελληνικό

Στο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων στάθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ξετύλιξε το αδειοδοτικό κουβάρι και η επένδυση στο Ελληνικό ξεκινά.

Όπως είπε  «Θα αλλάξει την όψη της Αθήνας και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Μόλις χθες τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά άλλαξαν σελίδα ύστερα από 10ετίες αβεβαιότητας. 7 δισ. ευρώ οι στρατηγικές επενδύσεις. Για πρώτη φορά το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα για επενδύσεις με στόχο να καταστεί η Ελλάδα πόλος καινοτομίας και εξωστρέφειας. Ζήτησα από εργαζομένους και εργοδότες να αξιοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων». 

Η εμπιστοσύνη είναι μία άυλη περιουσία της χώρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία που έχει η αξιοπιστία της χώρας και κατά πόσο κερδίζεται η εμπιστοσύνη.

«Όσο για την αξιοπιστία θα χρησιμοποιήσω τα λόγια ενός φιλόσοφου, του Στέλιου Ράμφου, που λέει πως το βαρύτερο χρέος προκύπτει όταν τραυματίζεται η αξιοπιστία. Η εμπιστοσύνη ωστόσο δεν είναι απλά ένα χαρακτηριστικό που συνοδεύει μία χώρα που προοδεύει. Η εμπιστοσύνη είναι και μία άυλη περιουσία της χώρας, που αποτυπώνεται στην σχέση Κράτους - πολιτών. Ήλθε όταν έφυγε το ψέμα, σφυρηλατήθηκε στον ενωτικό λόγο και στην πράξη έναντι κοινών προβλημάτων, όταν αποτυπώθηκε η συνέπεια λόγων και πράξεων. Όταν είσαι κύριος του εαυτού σου μπορείς να απαιτείς και όχι να επαιτείς» είπε χαρακτηριστικά.

«Στόχος η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης να γίνει μόνιμη. Η χώρα μας μπορεί να φιλοξενήσει δεκάδες χιλιάδες ψηφιακούς νομάδες, που μπορούν να εγκατασταθούν στην χώρα μας και από εδώ να εργάζονται. Η ψηφιοποίηση του κράτους με την πύλη gov.gr περιλαμβάνει 1200 υπηρεσίες, το στοίχημα της ψηφιοποίησης του κράτους κερδίζεται καθημερινά στη συνείδηση των πολιτών. Επιχειρήσεις με κίνητρα υγιείς τράπεζες, δημιουργικοί εργαζόμενοι, δίκαιοι κανόνες» πρόσθεσε.

Λιγότεροι φόροι, ενίσχυση του ΕΣΥ

Σήμερα οι Έλληνες πληρώνουν λιγότερους φόρους, παντού και καταβάλλουν λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές. Τα σύνορα μας φυλάσσονται ως ευρωπαϊκά και όλα αυτά συντελέστηκαν καθ όσον ο πλανήτης δεχόταν την επίθεση του κορονοϊού τόνισε ο πρωθυπουργός,

Σε χρόνο ρεκόρ ενισχύσαμε το ΕΣΥ εντάσσοντας στις δράσεις του και τον ιδιωτικό τομέα. Έγιναν παραπάνω από 10.000 προσλήψεις, που συνεχίζονται. Και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρωτοπόρο εμβολιαστικό πρόγραμμα, που έχει εκπλήξει ευχάριστα όλους τους Έλληνες ανεξαρτήτως κομματικής προέλευσης, προφανώς και έγιναν και αστοχίες στην προσπάθεια μας να καταπολεμήσουμε έναν άγνωστο εχθρό, τον κορονοϊό. Όσο εξελίσσονταν το γιγαντιαίο πρόγραμμα στήριξης των 41 δισ. ευρώ οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό.