Μετατίθεται για μετά τις αρχές Δεκεμβρίου η εγκατάσταση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το εγχείρημα δεν εγκαταλείπεται σε καμία περίπτωση, ωστόσο θα πρέπει να προετοιμαστεί με επάρκεια και καταλλήλως, δηλαδή οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν το σώμα να περάσουν από τρίμηνη εκπαίδευση, αλλά και τα ΑΕΙ να εκπονήσουν τα κατάλληλα σχέδια ασφάλειας.
Η αναβολή ευνοείται και από τη συγκυρία, με την κυβέρνηση να έχει μπροστά πολλά ανοικτά μέτωπα και να προτιμά να ρίξει το βάρος της στην εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος, όπου οι αντιδράσεις των ανετιεμβολιαστών πυκνώνουν.
Στην κατεύθυνση της αναβολής είχε δείξει χθες και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, όπως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ.Οικονόμου, αποδίδοντας αμφότεροι την όποια καθυστέρηση στην ανάγκη επαρκούς εκπαίδευσης που πρέπει να λάβουν οι 400 αστυνομικοί των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
«Ισχύει η Πανεπιστημιακή Αστυνομία, αλλά τρέχουν παράλληλες διαδικασίες, αφενός η εκπαίδευση από την ΕΛΑΣ των 400 ειδικών φρουρών, αφετέρου το σκέλος από πλευράς ΑΕΙ που αφορά την εκπόνηση των σχεδίων ασφαλείας», είχε δηλώσει η Κεραμέως, προσθέτοντας ότι είναι ένα νέο σώμα που ιδρύεται και θα υπηρετήσει σε ένα ιδιαίτερο χώρο.
Σύμφωνα με την προκήρυξη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι 400 ειδικοί φρουροί που θα στελεχώσουν τις ΟΠΠΙ θα περάσουν εκπαίδευση για διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών.
«Το προσωπικό των ΟΠΠΙ δεν θα φέρει πυροβόλο όπλο, θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες και θα ασκεί όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητες. Οι ειδικοί φρουροί που θα στελεχώνουν τις ΟΠΠΙ επιτρέπεται να ασκούν προανακριτικά καθήκοντα», ανέφερε η υπουργική απόφαση.
Σημειωτέον, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει κατατεθεί από πανεπιστημιακούς προσφυγή κατά της υπουργικής απόφασης για την έναρξη των διαδικασιών της ίδρυσης Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, τα μέλη της οποίας υπάγονται στην ΕΛ.ΑΣ.