Μπροστά στην κατακραυγή από τον Δήμο και τους φορείς του Πειραιά, το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάζεται να αναδιπλωθεί και να αναβάλει τη συζήτηση για τα θέματα κήρυξης αρχαιολογικού χώρου στην πόλη και για το master plan του ΟΛΠ. Η συζήτηση επρόκειτο να γίνει αύριο Τρίτη στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αλλά το ΥΠΠΟΑ έκανε την καθιερωμένη και από τον πρωθυπουργό kolotoumba και ανακοίνωσε την αναβολή.
Είναι σαφές πως πρόκειται για προσωρινή άτακτη υποχώρηση, η οποία καλύπτεται πίσω από τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς. Όπως επίσημα λέει το υπουργείο, «με έγγραφο αίτημά του, το οποίο παραλήφθηκε σήμερα 4 Μαρτίου 2019, ο ΟΛΠ αιτήθηκε την αναβολή της εξέτασης του θέματος, ώστε να έχει τον χρόνο να καταθέσει τις απόψεις του. Το Υπουργείο Πολιτισμού, θεωρώντας εύλογο το αίτημα θα εξετάσει σε επόμενη συνεδρίαση το master plan του ΟΛΠ και την πρόταση κήρυξης - οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου Πειραιά. Πριν τη συνεδρίαση του ΚΑΣ οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν σε νέα συνάντηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.»
Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς στον Πειραιά η Αρχαιολογική Υπηρεσία γνωρίζει πού βρίσκονται αρχαιότητες, και επομένως γνωρίζει πως δεν έχουν σωθεί πολλά ως τις μέρες μας. Μια τέτοια συνολική κήρυξη, μόνο προβλήματα θα επιφέρει. Άλλωστε ο νόμος 3028 προστατεύει απολύτως όποιες αρχαιότητες υπάρχουν ή θα βρεθούν.
Το υπουργείο θυμάται το Ελληνικό, αποφεύγοντας να πει πόσο ρεζίλι έγινε με τα ανύπαρκτα σχεδόν αρχαία. «Με αυτή τη διαδικασία όχι μόνο δεν υπήρξε το παραμικρό πρόβλημα στην επένδυση του Ελληνικού, παρά τον μεγάλο θόρυβο που είχε αναίτια προκληθεί, αντίθετα η τήρηση του νόμου τη θωράκισε θεσμικά» αναφέρει η ανακοίνωση. Στην πραγματικότητα στο Ελληνικό από δύο και πάνω χιλιάδες στρέμματα κηρύχθηκαν 400, επειδή στα υπόλοιπα δεν υπήρχαν αρχαιότητες. Αλλά η κυβέρνηση δεν έβαλε μυαλό.
Στον Πειραιά επιχειρείται κήρυξη και των πέντε διαμερισμάτων και συγκεκριμένα η πρόταση διέρχεται δυτικά της πρώην πέτρινης αποθήκης στη χερσαία λιμενική περιοχή του ΟΛΠ από τις οδούς: Ακτή Ηετιώνεια - Αθανασίου Διάκου - Οδυσσέα Ανδρούτσου - Κανάρη - Αγίου Δημητρίου - Αναπαύσεως - Κρατίνου - Σπάρτης - Αγίου Παντελεήμονος - Μεγάλου Αλεξάνδρου - Καλοκαιρινού - Λεωφόρος Σαλαμίνος - Ελλης - Ικτίνου - Θερμοπυλών - Αγίας Λαύρας - αντιπλοιάρχου Βλαχάκου Παναγιώτη (πρώην Αρτεμισίου) - Πέντε Πηγαδιών - Λακωνίας - Ιπποκράτους - Ασκληπιού - Θυμάτων Κατοχής - Ξενοφώντος - Ιπποκράτους - Αγίων Αναργύρων - Μεγάρων - Ν. Μπελογιάννη - Αρμενίων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Λεωφ. Θηβών - Αργυροκάστρου, ορίζεται από την περιτοίχιση του αμαξοστασίου του ΟΣΕ στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη και από τις οδούς Σπυρίδωνος - Αγίου Ελευθερίου - Αγίου Ιωάννη Ρέντη - Χρυσοστόμου Σμύρνης - Λεωφ. Αθηνών - Πειραιώς - Κηφισού.
Προτείνονται τέσσερις ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι:
Α) θαλάσσια περιοχή Ηετιώνειας Ακτής,
Β) Θαλάσσια περιοχή έμπροσθεν κτιρίου Ναυτικής Σχολής Δοκίμων,
Γ) Θαλασσια περιοχή Λιμένα Ζέας, και
Δ) Θαλάσσια περιοχή Μικρολίμανου.
Αγγελική Κώττη