Στη δημιουργία σταθερής, μόνιμης βάσης βατραχανθρώπων (Navy Seals) στις εγκαταστάσεις της Σούδας έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, καταλήξει οι Αμερικανοί, επιλέγοντας με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την υφιστάμενη παρουσία τους στην περιοχή.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι συχνές συνεκπαιδεύσεις του προηγούμενου χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές ειδικές δυνάμεις, αποτέλεσαν προπομπό αυτής της δρομολογούμενης εξέλιξης, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία έχει και το γεγονός ότι οι πεζοναύτες που αναπτύσσονται σε μικρές ομάδες σε εστίες εντάσεως όπως η Συρία, προέρχονται ολοένα και λιγότερο από το Ιντσιρλίκ. Η μόνιμη στάθμευση βατραχανθρώπων στη Σούδα αποτελεί, επίσης, μια έμμεση αναγνώριση της αξίας που έχει το υπό ελληνική διοίκηση Νατοϊκό Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC), όπου μετεκπαιδεύονται ειδικές δυνάμεις όλων των συμμαχικών δυνάμεων.
Ως προς το ενδεχόμενο συμφωνίας για τη Σούδα, πηγές παρέπεμπαν και στις διατυπώσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα στο «Concordia Europe Summit» περί ανάγκης «εμβάθυνσης» της σχέσης Ελλάδας-ΗΠΑ, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπήρχε αποστροφή για το ΝΑΤΟ. Πάντως, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ακόμη κάποιο αποτέλεσμα στις συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και ΗΠΑ για την επέκταση της συμφωνίας για τη βάση της Σούδας μέχρι και για μια δεκαετία, πρέπει να αναδειχθούν τα εξής σημεία, τα οποία προκύπτουν αφενός από τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένου στις ΗΠΑ, αλλά και αυτές που ακολούθησαν σε χαμηλότερο επίπεδο, εντός και εκτός Ελλάδος.
Οι Αμερικανοί ζητούν πρόσβαση στην αεροπορική βάση του Καστελλίου (133 Σμηναρχία Μάχης), αίτημα το οποίο είχε διατυπωθεί και παλαιότερα (επί υπουργίας Δ. Αβραμοπούλου και Ευάγγελου Βενιζέλου). Δεν ενδιαφέρονται διόλου για την πρόταση περί δημιουργίας βάσης στην Κάρπαθο και, αντιθέτως, προτιμούν το Καστέλλι κυρίως για τη στάθμευση μοίρας Drones και Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (UAV).
Η Αθήνα ήδη επί κυβερνήσεως Σαμαρά είχε επεξεργαστεί το αίτημα και το είχε απορρίψει, λόγω των υπολοίπων πολιτικών προβλημάτων που είχε να αντιμετωπίσει το 2014. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, κυρίως σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ, γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης αυτού του αιτήματος με την παραχώρηση, μεταξύ άλλων, με μακροχρόνια μίσθωση (leasing) UAV's, που θα καλύψουν τις ανάγκες για εναέρια επιτήρηση και αναγνώριση. Αυτό το μοντέλο προκρίνεται από το ΓΕΕΘΑ και το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν στην επόμενη δεκαετία.
Φωτογραφία αρχείου: SOOC