Ήχος από τη ρίψη οβίδων ακούστηκε στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και σε χωριό της περιοχής, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία. Για κλιμάκωση κάνει λόγο το Κρεμλίνο, ενώ οι αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται σήμερα ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.
Την ίδια ώρα, η Δύση αμφισβητεί τα περί αποχώρησης ρωσικών δυνάμεων από την περιοχή και διαμηνύει ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει πιστό στην πολιτική της «ανοιχτής πόρτας» ως προς την ένταξη νέων μελών.
Κλιμάκωση στο Ντονμπάς
Η κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς «κλιμακώνεται» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ μετά τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε Κίεβο και ρωσόφωνους αυτονομιστές.
Ο Πεσκόφ είπε επίσης ότι ο Πούτιν δεν έχει απαντήσει ακόμη στη ρωσική Δούμα για την αναγνώριση των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, των δύο περιοχών στην ανατολική Ουκρανία που έχουν αποσχιστεί από το Κίεβο.
Την Τρίτη η ρωσική Βουλή κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των δύο περιοχών.
Η Δύση έχει διαμηνύσει ότι μια τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε κάθε ελπίδα ειρήνης βάσει των συμφωνιών του Μινσκ.
Ο Πεσκόφ κατηγόρησε επίσης το ΝΑΤΟ ότι διεξήγαγε «απροσχημάτιστη πληροφοριακή επίθεση εναντίον της Ρωσίας». Πρόσθεσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταθέτει σύντομα στη Δύση την απάντησή του για «τα προβλήματα των εγγυήσεων ασφαλείας».
Παραβίαση εκεχειρίας
Νωρίτερα, ο ήχος από οβίδες πυροβολικού ακούστηκε κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ και το Ελενόβκα, χωριό στην επαρχία αυτή της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσόφωνων αυτονομιστών ανταρτών, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Ο ουκρανικός στρατός, λίγη ώρα πριν, είχε κατηγορήσει τους αντάρτες ότι έριξαν οβίδες με αποτέλεσμα να πληγεί νηπιαγωγείο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν τραυματισμοί.
Παράλληλα, παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) επεσήμαναν ότι έχουν καταγράψει πολλά περιστατικά ρίψης οβίδων κατά μήκος της γραμμής επαφής μεταξύ των φιλορώσων ανταρτών και του ουκρανικού στρατού, δήλωσε διπλωματική πηγή.
Οι αντάρτες είχαν καταγγείλει από την πλευρά τους το πρωί σήμερα Πέμπτη ότι το Κίεβο βομβάρδισε τις περιοχές τους με όλμους, οξύνοντας ακόμη περισσότερο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.
Russian forces targeted kindergarten in Stanitsa Luhanska this morning https://t.co/VOolQaWO5A via @hochu_dodomu #Ukraine pic.twitter.com/xWLEBkQdXW
— Liveuamap (@Liveuamap) February 17, 2022
«Δεν λαμβάνονται σοβαρά τα περί απόσυρσης»
Σημειώνεται ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί σταδιακής απόσυρσης των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία, της ρωσικής αλλά και της Λευκορωσικής επικράτειας, «δεν λαμβάνονται σοβαρά από τις δυτικές δυνάμεις» μετέδωσε το CNN, επικαλούμενο αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Αντίθετα, δορυφορικές εικόνες που τραβήχτηκαν τα προηγούμενα 24ωρα, δείχνουν νέα διάνοιξη δρόμου και μια γέφυρα που κατασκευάζεται σε έναν βασικό ποταμό στη Λευκορωσία, λιγότερο από 6,4 χλμ από τα ουκρανικά σύνορα, ικανά για τη διέλευση αρμάτων, καθώς η Ουάσιγκτον κάνει λόγο για ενίσχυση των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη συγκέντρωση επιπλέον 7.000 στρατιωτών στην περιοχή.
New @Maxar satellite images from the past 48 hours continue to show heightened military activity in Belarus, Crimea, and western Russia. Pics below are from Feb. 15 and show a new pontoon bridge over the Prypyat River in Belarus https://t.co/48h7q37h7C via @ChristopherJM pic.twitter.com/YPBbE7PhsW
— Liveuamap (@Liveuamap) February 16, 2022
«Παγκόσμιες επιπλοκές»
Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν επανέλαβε ότι η επιβολή μαζικών κυρώσεων στη Ρωσία από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα είχαν «παγκόσμιες επιπλοκές» σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Προφανώς, θέλουμε η πίεση να ασκηθεί πάνω από όλα στη Ρωσία. Όμως αναγνωρίζουμε ότι οι κυρώσεις αυτές θα έχουν επίσης παγκόσμιες επιπλοκές», είπε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν αναφερόμενη στο «πακέτο κυρώσεων» με στόχο πρόσωπα και εταιρείες του χρηματοοικονομικού τομέα που προετοιμάζει η Ουάσινγκτον σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους.
Το «πακέτο» αυτό, διευκρίνισε, θα περιλαμβάνει «αναμφίβολα περιορισμό των εξαγωγών» της Ρωσίας.
Ρωσία: Αποσυρόμαστε - Τέλος ασκήσεων
Οι δηλώσεις Γέλεν ήρθαν την ώρα που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, το οποίο δείχνει στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τη δυτική στρατιωτική περιοχή να επιστρέφουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το πέρας γυμνασίων.
Το υπουργείο εξήγησε ότι τα τεθωρακισμένα και τα τανκς θα διανύσουν περίπου 1.000 χιλιόμετρα με τραίνα.
Δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για την περιοχή όπου έγιναν τα γυμνάσια, αλλά ούτε για το πού βρίσκονται οι μόνιμες βάσεις των μονάδων.
Επιπλέον, το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, μετέδωσε ότι περίπου δέκα οχηματοπομπές με ρωσικά στρατεύματα αναχώρησαν από την Κριμαία, μετά την ολοκλήρωση ασκήσεων εκεί.
Κάτι που η Δύση αμφισβητεί, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η Μόσχα συγκεντρώνει περισσότερες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία.
#Видео Военнослужащие подразделений танковой армии Западного военного округа завершили погрузку на железнодорожные платформы и приступили к совершению марша https://t.co/iWqBryXHOi#Минобороны #ЗВО #АрмияРоссии #БоеваяПодготовка pic.twitter.com/zUOvzvUWWF
— Минобороны России (@mod_russia) February 16, 2022
NATO: Δεν αλλάζει η πολιτική «ανοιχτής πόρτας»
Εν μέσω αμφισβητήσεων και αύξησης της έντασης στην ανατολική Ουκρανία, ο βρετανός υπουργός Άμυνας διαμήνυσε ότι η Ουκρανία βρίσκεται σε ενταξιακή πορεία στο ΝΑΤΟ και ότι το Λονδίνο έχει ξεκαθαρίσει στο Κρεμλίνο ότι η πολιτική της Συμμαχίας ως προς την ένταξη νέων μελών δεν θα αλλάξει.
«Παραμένουμε οργανισμός με την πολιτική της ανοιχτής πόρτας», δήλωσε ο Μπεν Γουάλας στους δημοσιογράφους στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ.
«Το έχω ξεκαθαρίσει πλήρως στο Κρεμλίνο ότι οι χώρες επιλέγουν το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ δεν επιλέγει τις χώρες», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Συμμαχία αντέδρασε σωστά στην ανάπτυξη 150.000 ρώσων στρατιωτών στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία.
«Αυτή είναι μια πραγματική πρόκληση για τη σταθερότητα της Ευρώπης», τόνισε. Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι, δήλωσε ότι η χώρα του έχει ολοκληρώσει τις στρατιωτικές ασκήσεις της στην Ουκρανία και τα μοναδικά εναπομείναντα βρετανικά στρατεύματα στη χώρα βρίσκονται εκεί για να προστατεύσουν την πρεσβευτή.
Η Βρετανία έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με αμυντικά όπλα και προσωπικό για την εκπαίδευση ουκρανών στρατιωτών.
«Εντός της ίδιας της Ουκρανίας, υπάρχει μια ολιγάριθμη δύναμη που παραμένει για να προστατεύει την πρεσβευτή και τους συνεργάτες της. Πέραν αυτού, όλη η δραστηριότητά μας που αφορά στρατιωτική εκπαίδευση παράλληλα με τους Ουκρανούς έχει σταματήσει και έχουμε υπάρξει από την αρχή πολύ σαφείς ότι δεν θα υπάρξει καμία ανάμειξη του Ηνωμένου Βασιλείου σε πιθανή σύρραξη στην Ουκρανία", δήλωσε ο Χίπι στην τηλεόραση του BBC.
Νέα περίοδος ανταγωνισμού
Η Δύση εισέρχεται σε νέα περίοδο ανταγωνισμού με τη Ρωσία, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από μια γενιά, είπε ο Χίπι.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC και ερωτηθείς αν η συνεχής απειλή μιας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία θυμίζει επιστροφή στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, ο Χίπι απάντησε: «Είτε (ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) εισβάλλει, ή όχι, νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ότι εισερχόμαστε σε μια νέα περίοδο έντονου ανταγωνισμού με τη Ρωσία που θα μπορούσε να διαρκέσει μια γενιά ή και παραπάνω».