Το παραδοσιακό τσιγάρο έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών. Ο FDA αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις του παραδοσιακού τσιγάρου και προωθεί τα εναλλακτικά καπνικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανοίξει η συζήτηση για την αναγκαιότητα θέσπισης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην αντιμετώπιση των επιβλαβών επιπτώσεων του παραδοσιακού τσιγάρου.
Όπως αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον τραπέζι στο Συνέδριο «4th Scientific Summit, Tobacco Harm Reduction: Νovel products, Research & Policy», που συντόνισε ο Δρ. Ρίχτερ, Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών, οι νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα, η συλλογή και η αξιολόγηση των οποίων θα πρέπει να συνεχίσει με τη συνεργασία πολλών φορέων. Η Ευρωβουλευτής κ. Εύα Καϊλή, σημείωσε ότι στόχος της ΕΕ είναι να υπάρξει μια ενιαία προσέγγιση στην πολιτική για το κάπνισμα, «για αυτό ερευνούμε τα επιστημονικά δεδομένα και θα καταλήξουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές έως το 2024».
Υπενθυμίζεται πως η ΕΕ χρηματοδοτεί με 4 δισ. ευρώ τα κράτη μέλη για την αναβάθμιση των συστημάτων υγείας τους, ενώ έως το 2023 θα υπάρξει αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για τους χώρους χωρίς τη χρήση παραδοσιακού τσιγάρου. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν θα έχουν ως στόχο την προστασία της υγείας και θα υιοθετηθούν μετά τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων και big data, με «σύμμαχο» την ψηφιοποίηση και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη.
Από τη μεριά του ο Manuel Pais Clemente, καθηγητής στο Porto University School of Medicine, τόνισε πως είναι σαφές από τα επιστημονικά δεδομένα πως το παραδοσιακό τσιγάρο προκαλεί πολύ μεγαλύτερες βλάβες στην υγεία από το εναλλακτικό κάπνισμα. Ο ίδιος τόνισε πως πρέπει να ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τα δεδομένα και την κατεύθυνση που κινήθηκε ο FDA στις ΗΠΑ, καθώς «είναι ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας».
Όπως αναλύθηκε τα εναλλακτικά προϊόντα καπνού είναι καινοτόμα και μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία των καταναλωτών, ενώ επισημάνθηκε πως υπάρχουν σαφή επιστημονικά δεδομένα που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.
Ο Emil Toldy-Schedel, Γενικός Διευθυντής του St.Francis Hospital στη Βουδαπέστη, υπογράμμισε τη σημασία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς αυτή τη στιγμή η κάθε χώρα έχει ξεχωριστή ευρωπαϊκή πολιτική. Μάλιστα, ανέφερε πως τα κράτη μέλη αδυνατούν από μόνα τους να ρυθμίσουν το ζήτημα μείωσης της χρήσης του παραδοσιακού τσιγάρου και να προστατέψουν επαρκώς τη δημόσια υγείας, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ουγγαρία.
Στη συζήτηση, παρουσιάστηκαν αρκετές προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση που συνέκλιναν σε δυο κύρια σημεία. Πρώτον, τονίστηκε η ανάγκη να θεσπιστεί σε κεντρικό επίπεδο η κατάλληλη διαδικασία στα πρότυπα του FDA με την οποία θα αξιολογείται η πιθανή μείωση της βλάβης από τα νέα εναλλακτικά προϊόντα, όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ή τα προϊόντα θέρμανσης του καπνού. Δεύτερον, επισημάνθηκε η σημασία να υιοθετηθεί από το Σχέδιο της ΕΕ κατά του Καρκίνου η μείωση της βλάβης από το κάπνισμα λαμβάνοντας υπόψη τον όλο και αυξανόμενο αριθμό ερευνητικών δεδομένων προς αυτή την κατεύθυνση.
Τέλος, έγινε αναφορά και προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οποίος πρόσφατα εξέδωσε αναφορές που αξιολογούν τα νέα εναλλακτικά προϊόντα και οι οποίες κρίθηκαν από τους ομιλητές ως ελλιπείς γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα. Οι επιστήμονες της συνάντησής επισήμαναν τη σημασία της συνεργασίας των αρχών με τους επιστημονικούς φορείς και την αντικειμενική αξιολόγηση όλων των δεδομένων, έχοντας ως γνώμονα την πραγματιστική και ρεαλιστική προσέγγιση της αντιμετώπισης της μάστιγας του καπνίσματος.