Εξεγέρσεις, συγκρούσεις και φωτιές αυτήν την ώρα στο hot spot της Μόριας.
Από τις επτά περίπου το απόγευμα ξεκίνησαν οι φωτιές και οι άγριες αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot.
#Moria Hotspot in #Lesvos burned down. Some 3000+ left. The unaccompanied minors were transferred to #PIKPA Photo from inside @BILD pic.twitter.com/BJUfEK1pG1
— Liana Spyropoulou (@LSpyropoulou) September 19, 2016
Οι φωτιές έχουν επεκταθεί, ενώ πολλές εκατοντάδες προσφύγων και μεταναστών εγκαταλείπουν μαζικά τον χώρο. Πριν λίγο εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ.
Feuer auf Lesbos - Tausende Fluchtlinge fliehen aus Lager https://t.co/7EYtMUVV08 pic.twitter.com/1CrwaVP2M0
— BILD Politik (@BILD_Politik) September 19, 2016
Νωρίτερα ξέσπασαν επεισόδια για μια ακόμα μέρα σήμερα, στο hot spot της Μόριας, με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό, περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.
Περίπου 300 μετανάστες διέφυγαν από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό. Με την επιστροφή τους ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Μέσα στον καταυλισμό αυτή την ώρα η κατάσταση είναι ήρεμη, ενώ κάποιοι εξ όσων μένουν εκεί, αρνήθηκαν να λάβουν φαγητό, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαμονής.
Χρυσαυγίτες επιτέθηκαν σε φοιτήτριες
Νωρίτερα, επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκαν τη Δευτέρα φοιτήτριες που παρακολουθούσαν την κινητοποίηση των κατοίκων της Μόριας για το κέντρο φιλοξενίας.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του ιστότοπου emprosnet.gr, πρόκειται για τέσσερις κοπέλες. Η αστυνομία παρότι ήταν παρούσα στο περιστατικό δεν επενέβη, ενώ άλλοι ακροδεξιοί που παρακολουθούσαν την σκηνή φώναζαν «πετάξτε τους στην θάλασσα».
Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του τοπικού συμβουλίου της Μόριας και ως αίτημα είχε την εκκένωση της περιοχής από χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν έξω από το hot spot, καθώς και, όπως λένε, την προστασία της ασφάλειας και των περιουσιών των κατοίκων. Κυριάρχησαν δε συνθήματα υπέρ της μετεγκατάστασης στη χερσαία Ελλάδα των εγκλωβισμένων στα νησί ανθρώπων και της ανάγκης στήριξης των τοπικών κοινωνιών.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ