Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την ελεύθερη κυκλοφορία προσφύγων στην Ελλάδα

Ανησυχία στις Βρυξέλλες για την ελεύθερη κυκλοφορία προσφύγων στην Ελλάδα

Προβληματισμό προκάλεσε στις Βρυξέλλες η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία όσοι πρόσφυγες έρθουν στην Ελλάδα από τις 17 Απριλίου και μετά δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Συγκεκριμένα, ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται σημείωσε στο Reuters ότι η απόφαση τους ΣτΕ είναι «αρκετά ανησυχητική». Όπως επισημαίνει μάλιστα το πρακτορείο, η προσπάθεια να αποθαρρυνθούν οι πρόσφυγες από το να περνάνε από την Τουρκία στην Ελλάδα συνιστά ένα από τα βασικά σημεία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο μεταναστευτικό και ιδιαίτερα προκειμένου να μην επαναληφθεί η κρίση του 2015, όταν πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες - κυρίως Σύριοι - έφθασαν στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι από το Μάρτιο του 2016, όταν συνάφθηκε η συμφωνία της ΕΕ με τη Τουρκία, είχε περιοριστεί η μετακίνηση αιτούντων άσυλο από πέντε ελληνικά νησιά. Επιπλέον, το Reuters σημειώνει ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο αριθμός των μεταναστών και προφύγων που έχουν φτάσει στα νησιά μέχρι σήμερα είναι αυξημένος κατά 27% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017. 

Από την πλευρά της Κομισιόν, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε πάντως ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ζήτημα των ελληνικών αρχών να μελετήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της απόφασης» του ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε την Τρίτη ότι οι πρόσφυγες που είναι στα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Λέρο, Ρόδος και Κω σε περιοριστικό καθεστώς κυκλοφορίας από την 20η Μαρτίου 2016, θα εξακολουθήσουν να παραμένουν στο καθεστώς αυτό, ενώ όσοι πρόσφυγες έρθουν από εδώ και στο εξής, δεν θα είναι σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας και θα κυκλοφορούν ελεύθερα.

Επιπλέον χθες, Πέμπτη, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο, με το οποίο οι αιτούντες άσυλο θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται, με βάση απόφαση του Διευθυντή της υπηρεσίας ασύλου.

Πρόσφυγες κοιμήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης 

Για εικόνες του 2015 που ζωντανεύουν και πάλι στο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, κάνει λόγο το voria.gr, καθώς από χθες το μεσημέρι έχουν κατασκηνώσει περίπου 60 πρόσφυγες, οι οποίοι δηλώνουν ότι προέρχονται από το Αφρίν της Συρίας.

Οι πρόσφυγες, άνδρες, γυναίκες και μικρά παιδιά, κοιμήθηκαν στο γρασίδι κάτω από το άγαλμα του Βενιζέλου στην οδό Αριστοτέλους απλώνοντας κουβέρτες και σλίπινγκ μπαγκ.

Όπως ανέφεραν οι πρόσφυγες, κατασκήνωσαν στο σημείο γιατί δεν έχουν πού να μείνουν. Από την αστυνομία αναφέρουν ότι οι πρόσφυγες έχουν καταγραφεί και έχουν στην κατοχή τους τα χαρτιά που τους επιτρέπουν την παραμονή στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της ημέρας σχεδιάζεται από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε συνεργασία με φορείς να προωθηθούν τα άτομα σε camps, πιθανότατα στα Λαγκαδίκια, στα Διαβατά και στην Αλεξάνδρεια.

Για το θέμα αυριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης με όλους τους εμπλεκόμενους, για να εξεταστεί πως θα αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων από τον Έβρο προς τη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Χρήστος Μέτιος, μιλώντας στον Realfm 97,8, ανέφερε ότι «εδώ και λίγες ημέρες, μία εβδομάδα τώρα, έχουμε αύξηση των ροών των μεταναστών από το τμήμα του βόρειου Έβρου. Εκεί εντοπίζεται το πρόβλημα, γίνεται η καταγραφή από τις αστυνομικές δυνάμεις».

Όπως είπε ο κ. Μέτιος, «είχαμε και άλλες φορές περισσότερη πίεση, όπως τις τελευταίες ημέρες, αλλά το θέμα πλέον αρχίζει να μας ανησυχεί γιατί βλέπουμε ότι η ροή συνεχίζεται εδώ και μία εβδομάδα. Είναι σοβαρά τα πράγματα, πρέπει να αντιμετωπιστεί το θέμα από την κυβέρνηση. Έχω μιλήσει και περιμένουμε να πάρουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».

Αυξάνονται οι ροές μεταναστών

Ακόμα 244 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν στη Λέσβο το τελευταίο πενθήμερο -από τη Δευτέρα 16 Απριλίου μέχρι και σήμερα το πρωί της Παρασκευής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το ίδιο διάστημα στη Χίο πέρασαν 60 άτομα ενώ οι ροές προς τη Σάμο ήταν μηδενικές. Από την 1η Απριλίου μέχρι και σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου πέρασαν 2.006 πρόσφυγες και μετανάστες. Από αυτούς 1.184 πέρασαν στη Λέσβο, 435 στη Χίο και 387 στη Σάμο.