Αντιδράσεις για τις Πρέσπες - Ο Αλ. Τσίπρας μπροστά στο αποτέλεσμα των αποφάσεών του

Αντιδράσεις για τις Πρέσπες - Ο Αλ. Τσίπρας μπροστά στο αποτέλεσμα των αποφάσεών του

Οι αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου ήρθαν να προστεθούν σε αυτές των πολιτών με τον Αλέξη Τσίπρα να αντιμετωπίζει τα επίχειρα της απόφασης που έλαβε. Οι προσπάθειές του να πείσει για την αναγκαιότητα της Συμφωνίας των Πρεσπών σε κλειστές συναντήσεις δεν έχει αποτέλεσμα. 

Την ίδια στιγμή οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά να παγιώνεται σε διψήφια ποσοστά με το θέμα της Συμφωνίας να παραμένει κρίσιμο στη βόρεια Ελλάδα. 

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και στις αντιδράσεις που δέχτηκε από τους επιχειρηματίες κυριάρχησε το θέμα των μακεδονικών προϊόντων, ενώ την ίδια στιγμή οι διαμαρτυρίες και οι αποδοκιμασίες των πολιτών τον υποχρέωσαν για μια ακόμη φορά να κινηθεί περιφρουρούμενος από μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις.

Το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» μετατράπηκε εχθές σε φρούριο καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή.

Παρά τον αστυνομικό κλοιό, οι πολίτες φώναξαν συνθήματα όπως «Τσίπρα προδότη, κομιτατζή», ενώ αργότερα πολίτες με σημαίες ελληνικές και με τον Ήλιο της Βεργίνας φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία, ενώ νωρίτερα ο πρωθυπουργός δέχθηκε τις αντιδράσεις και από τους επιχειρηματίες της Μακεδονίας, οι οποίοι του εξέφρασαν τα παράπονά τους για τις συνέπειες από τη Συμφωνία. 

σ

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν περίπου 40 επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας, βρέθηκαν επίσης και επιχειρηματίες που έχουν στον όνομα της εταιρείας τους, τον όρο «Μακεδονικός» και εξέφρασαν την ανησυχία τους στον πρωθυπουργό. 

Μεταξύ των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας, ο πρόεδρος του ΟΛΘ Σωτήρης Θεοφάνης, ο πρόεδρος της ΑΖΚ Κυριάκος Λουφάκης, ο Ευάγγελος Γεροβασιλείου, ο Άγγελος Ιατρίδης (Κτήμα Αλφα), ο Στέφανος Τζιρίτης (ISOMAT), η Μαίρη Χατζάκου (ΜΕΒΓΑΛ), ο Ανέστης Γεωργουδάκης (New Age), ο Γιώργος Καλανδρέας (Τηλεματική), ο Κώστας Παπακωνσταντίνου (ΓΕΩΤΕΚ), Νίκος Δαστερίδης (Dasteri) και άλλοι.

Ο οινοποιός Βαγγέλης Γεροβασιλείου έδειξε στον πρωθυπουργό τα κρασιά των Σκοπίων, τα οποία σε μία έκθεση πλασάρονταν ως «μακεδονικά». Άλλοι εξέφρασαν την απορία τους για το τί ακριβώς αλλάζει στη Συμφωνία και πώς θα τους επηρεάσει.

Η δυσαρέσκεια των επιχειρηματιών εκφράζεται και στην επικείμενη πρωθυπουργική αποστολή στη γείτονα χώρα, με κάποιους επιχειρηματίες να αρνούνται να συμμετάσχουν. Δύο επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό, εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες αρνούνται να τον συνοδεύσουν.

σ

Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας, τόνισε πως η ελληνική επιχειρηματικότητα έχει τη δυνατότητα να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της «Βόρειας Μακεδονίας» -όπως αποκάλεσε τα Σκόπια- με το σημαντικό και θετικό μομέντουμ που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες να αδράξουν τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δηλώνοντας ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες της θα διαμορφώσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου και ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος διέψευσε ότι υπήρξε κλίμα γκρίνιας στη σύσκεψη και έκανε λόγο για fake news. 

Διαβάστε ακόμα:

- Μ. Ζορπίδης: Δεν θα πάμε στα Σκόπια με τον Τσίπρα - Ομόφωνη η απόφαση

- Ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ Μ. Ζορπίδη και Ε. Χατζηγεωργίου για την αποστολή στα Σκόπια

- Αλ. Τσίπρας: «Πατριωτική προσπάθεια» η Συμφωνία των Πρεσπών