Οι πρόσφατες προτάσεις των Ολλανδών Σοσιαλιστών για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που σε γενικές γραμμές προβλέπουν τη νόμιμη υποδοχή από τις χώρες-μέλη της ΕΕ περίπου 200.000 προσφύγων ετησίως και την υποχρεωτική επαναπροώθηση στην Τουρκία όλων όσων φθάνουν στα ελληνικά νησιά, προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στη βελγική Κεντροαριστερά. Οι προτάσεις αυτές υιοθετήθηκαν απο την ολλανδική κυβέρνηση και σε πρώτη φάση από τους ολλανδόφωνους σοσιαλιστές του Βελγίου (Sp.a) οι οποίοι όμως στη συνέχεια τις απέρριψαν.
Οι υπέρμαχοι του σχεδίου υποστηρίζουν ότι αποτελεί την τελευταία λύση πριν από την ανέγερση συρματοπλεγμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ όσοι διαφωνούν με το σχέδιο υποστηρίζουν ότι η Τουρκία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε καμία περίπτωση «ασφαλής χώρα» για τους πρόσφυγες.
Τη διάσταση απόψεων στους κόλπους της Κεντροαριστεράς υπογραμμίζει σήμερα στο κύριο θέμα της η ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου «De Standaard», επισημαίνοντας ότι ενώ αρχικά ο πρόεδρος του Sp.a, Τζ. Κρομπέζ συνηγορούσε υπέρ του σχεδίου, στη συνέχεια και υπό το κράτος των έντονων πιέσεων κορυφαίων στελεχών του κόμματος αναγκάστηκε τελικά να αναδιπλωθεί. Το πώς υποχρεώθηκε ο κ. Κρομπέζ να κάνει τη μεγάλη στροφή μία μόλις μέρα μετά τους επαίνους προς το σχέδιο του Ολλανδού ομοϊδεάτη του Σάμσον για την επίλυση του προσφυγικού, εξηγεί στο κύριο θέμα της και η «De Morgen» η οποία στηλιτεύει την ευκολία με την οποία ο κ. Κρομπέζ προσυπέγραψε αρχικά το ολλανδικό σχέδιο, αποδεχόμενος de facto την κατάργηση της Σύμβασης της Γενεύης, για να υποχρεωθεί στη συνέχεια να ανακρούσει πρύμναν μετά από την κατακραυγή στο κόμμα του.
Την οπτική της Τουρκίας επί του ολλανδικού σχεδίου διερευνά τέλος η «De Standaard», ζητώντας συνέντευξη από ανώτατο αξιωματούχο για θέματα μετανάστευσης στην Τουρκία, ο οποίος εξηγεί ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να γίνει ο εξωτερικός χωροφύλακας της ΕΕ».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ