Αντιπαράθεση μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδική Αραβίας έχει προκαλέσει το θέμα της παραγωγής πετρελαίου με τα μηνύματα από της δύο χώρες να είναι αντικρουόμενα ως προς την παραγωγή.
Συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε το Σάββατο πως ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας υποσχέθηκε στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πως η χώρα του θα αυξήσει την πετρελαϊκή της παραγωγή περισσότερο εάν χρειαστεί και διευκρίνισε πως το βασίλειο έχει εφεδρεία παραγωγικό δυναμικό 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Ο Τραμπ τόνισε στον σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ ότι η αγορά πετρελαίου χρειάζεται αύξηση της παραγωγής κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης το Σάββατο. Ο σαουδάραβας μονάρχης διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να δώσει εντολή για την αύξηση της παραγωγής αργού αν χρειαστεί, αναφέρει ανακοίνωση της αμερικανικής προεδρίας.
«Απαντώντας στην εκτίμηση του προέδρου (ΗΠΑ) ότι υπάρχει έλλειμμα (προσφοράς) στην αγορά πετρελαίου, ο βασιλιάς Σαλμάν διαβεβαίωσε ότι το Βασίλειο διαθέτει εφεδρική παραγωγική δυνατότητα 2 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, που θα χρησιμοποιήσει με σωφροσύνη αν και όποτε είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η ισορροπία στην αγορά», σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο Λευκός Οίκος.
Ωστόσο, το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, που αναφέρθηκε στη συνομιλία Τραμπ-Σαλμάν, δεν έκανε καμιά αναφορά σε κάποια συμφωνία από μέρους του Ριάντ. Το πρακτορείο ανέφερε πάντως πως οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να εγγυηθούν τη σταθερότητα της διεθνούς αγοράς πετρελαίου και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Wall Street Journal, ένας υψηλόβαθμος σαουδάραβας αξιωματούχος σημείωσε ότι ο μονάρχης δεν έκανε συγκεκριμένες υποσχέσεις στον Τραμπ, πέραν του να διαβεβαιώσει για τη δυνατότητα και τη βούληση του Ριάντ να καλύψει τη ζήτηση.
«Στη Σαουδική Αραβία δεν αρέσει η ιδέα να ξεπεράσει τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και δεν έχει την πρόθεση να υπερβεί το σημερινό παραγωγικό της δυναμικό. Είναι ακριβό», εξήγησε ο σαουδάραβας αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, στη Γουόλ Στριτ Τζέρναλ.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες που αποτελούν μεγάλους παίκτες στην διεθνή αγορά πετρελαίου συμφώνησαν στα τέλη του 2016 να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα εν σχέσει με τον Οκτώβριο του 2016. Η συμφωνία, που είχε στόχο να αυξηθούν οι τιμές του αργού, παρατάθηκε δύο φορές. Η πιο πρόσφατη παράτασή της αναμενόταν να ισχύσει ως τα τέλη του 2018.