«Στερείται νοήματος αλλά και κονδυλίων στην παρούσα φάση η τριχοτόμηση του Πρωτοδικείου Αθηνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.
«Της απόφασης αυτής δεν προηγήθηκε ακρόαση, συζήτηση, ούτε καν ενημέρωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, των δικηγορικών συλλόγων, των υπηρετούντων τη Δικαιοσύνη», αναφέρει η ένωση των δικαστικών λειτουργών προσθέτοντας ότι η ίδρυση νέων Πρωτοδικείων στην Αττική κατατέθηκε ως «αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης».
Ο υπουργός Δικααιοσύνης συγκεντρώνει τα πυρά της ένωσης, καθώς όπως αναφέρει η ανακοίνωση «επιμένει να μην καλεί σε διάλογο την Ένωσή μας, τη στιγμή που θέτει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
Επιπλέον, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «μία εξαγγελία, που σε άλλες εποχές θα είχε ενδιαφέρον συζήτησης και εξεύρεσης των κατάλληλων προϋποθέσεων υλοποίησής της, στερείται νοήματος στην παρούσα φάση, καθώς απουσιάζει εξ αρχής μία ολοκληρωμένη μελέτη υποστήριξης του εγχειρήματος από άποψη λειτουργικότητας, ανθρώπινων πόρων, υλικοτεχνικών υποδομών, χωροταξίας, βελτίωσης του επιπέδου παροχής υπηρεσιών στον πολίτη».
Η ίδρυση δύο νέων μεγάλων Πρωτοδικείων στην Αττική, σημειώνουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, «προϋποθέτει τη διάθεση τεράστιων κονδυλίων για τις κτιριακές εγκαταστάσεις, την πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων, τη δημιουργία νέων οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών».
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής της η ΕΔΕ αναφέρει: «Την τελευταία διετία ζητήσαμε επανειλημμένα από το υπουργείο Δικαιοσύνης αύξηση των οργανικών θέσεων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, για να επέλθει αποσυμφόρηση από τις εκκρεμείς υποθέσεις και για την ομαλοποίηση της κατάστασης που επικρατεί με την πρωτοφανή υπερχρέωση δικογραφιών ανά δικαστικό λειτουργό, χωρίς ωστόσο καμία ανταπόκριση. Μόνο το Πρωτοδικείο Αθηνών αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 300 κενά σε γραμματείς, επιμελητές και δακτυλογράφους, ενώ η ΕΔΕ «κατέβαλε την προηγούμενη διετία περίπου 20.000 ευρώ από τις εισφορές των μελών της για τη στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής δικαστηρίων (μεταξύ άλλων και του Πρωτοδικείου Αθηνών) επειδή δεν ικανοποιούνταν βασικές ανάγκες, όπως αγορά φωτοτυπικών μηχανημάτων, φαξ, ηλεκτρονικών υπολογιστών κ.λπ., αλλά και μέχρι σήμερα δεν έχουν αποκατασταθεί οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν στο Εφετείο Αθηνών από τη βομβιστική ενέργεια της 22ας Δεκεμβρίου 2017 με συνέπεια τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών».
Καταλήγοντας η ΕΔΕ αναφέρει: «Στις παρούσες οικονομικές συνθήκες επιτακτική ανάγκη και άμεσο καθήκον του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να συντηρήσει τις υπάρχουσες δομές, να προσλάβει διοικητικό προσωπικό καλύπτοντας τα τεράστια κενά σε όλη την Ελλάδα και να αυξήσει τις οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων συμβάλλοντας ουσιαστικά στον κοινό στόχο που είναι η ποιοτική και γρήγορη απονομή της Δικαιοσύνης».