Αποφασισμένη η Ουάσινγκτον να «εκμηδενίσει» τις εξαγωγές αργού του Ιράν

Αποφασισμένη η Ουάσινγκτον να «εκμηδενίσει» τις εξαγωγές αργού του Ιράν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει αποφασισμένη να μειώσει «στο μηδέν» τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, στο πλαίσιο των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας, παρά τις επιφυλάξεις καταναλωτριών χωρών, τόνισε τη Δευτέρα στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπράιαν Χουκ, πολιτικός διευθυντής του αμερικανικού ΥΠΕΞ, επιβεβαίωσε εξάλλου ότι οι αμερικανικές κυρώσεις στους τομείς των αυτοκινήτων, της εμπορίας χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων θα επανέλθουν σε ισχύ την 6η Αυγούστου, ενώ αυτές που συνδέονται με όλες τις συναλλαγές που αφορούν το πετρέλαιο και τις συναλλαγές με την ιρανική κεντρική τράπεζα θα επανέλθουν σε ισχύ την 4η Νοεμβρίου.

«Ο σκοπός μας είναι να αυξήσουμε την πίεση στο ιρανικό καθεστώς μειώνοντας στο μηδέν τα έσοδά του από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου», είπε ο Χουκ σε δημοσιογράφους.

«Εργαζόμαστε επίσης με τους παράγοντες της αγοράς, τις χώρες που παράγουν και τις χώρες που καταναλώνουν πετρέλαιο για να εγγυηθούμε τη σταθερότητα της αγοράς», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον είναι «πεπεισμένη ότι υπάρχουν επαρκείς παραγωγικές δυνατότητες παγκοσμίως για την επιπρόσθετη παραγωγή πετρελαίου».

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε το Σάββατο μέσω Twitter ότι εξασφάλισε τη συμφωνία του βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει την παραγωγή της χώρας του, «πιθανόν κατά έως και 2 εκατομμύρια βαρέλια» την ημέρα, για να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές.

Πολλές χώρες έχουν ζητήσει να εξαιρεθούν, ώστε να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με το Ιράν, μετά την αναγγελία ότι θα επανέλθουν σε ισχύ οι αμερικανικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πλήττουν ξένες εταιρείες που έχουν δοσοληψίες με την Τεχεράνη, μετά την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα την 8η Μαΐου.

Αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απορρίπτει την ιδέα περί γενικών εξαιρέσεων.

«Δεν προτιθέμεθα να χορηγήσουμε γενικά άδειες (εισαγωγών/εξαγωγών) ή εξαιρέσεις» από τις κυρώσεις, διότι αυτό θα σήμαινε πως «θα αμβλυνόταν η πίεση» στο Ιράν, εξήγησε ο Χουκ.

Πάντως δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη «να συνεργαστεί με χώρες που θα μειώσουν τις εισαγωγές (ιρανικού αργού) κατά περίπτωση». Η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία φιγουράρουν μεταξύ των κυριότερων αγοραστών του ιρανικού αργού.

Η νέα αμερικανική στρατηγική δεν έχει στόχο την «αλλαγή καθεστώτος», αλλά «την αλλαγή της συμπεριφοράς του καθεστώτος» του Ιράν, που οι ΗΠΑ κατηγορούν ότι αποσταθεροποιεί τη Μέση Ανατολή, ανέφερε ο Χουκ, ο οποίος μεταβαίνει στην Ευρώπη περί τα τέλη της εβδομάδας για συναντήσεις με αξιωματούχους της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, προκειμένου να «συζητηθεί η πορεία που θα ακολουθηθεί όσον αφορά το Ιράν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ