ΑΠΘ: Βραχυπρόθεσμες οι επιπτώσεις στην υγεία από τη φωτιά στην Εύβοια

ΑΠΘ: Βραχυπρόθεσμες οι επιπτώσεις στην υγεία από τη φωτιά στην Εύβοια

Προσωρινή και με δυνάμει βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία πολιτών είναι η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας στην Αττική από τις πυρκαγιές στην Εύβοια. Ο καπνός που κάλυψε την Αττική και η μυρωδιά καμένου για την οποία μιλούν οι κάτοικοι της Αθήνας, σημαίνει μία σημαντική συγκέντρωση σωματιδίων αιθάλης, που ανάλογα με την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου, όπως και το πότε θα κατασβεστεί η πυρκαγιά, θα χρειαστεί μία έως τρεις μέρες για να υποχωρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Η πυρκαγιά είναι σε δασική περιοχή, οπότε δεν έχουμε τα προβλήματα που υπήρξαν στο Μάτι», δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης, εξηγώντας πως το μέτωπο της πυρκαγιάς στην Εύβοια δεν είναι πολύ μακριά από την Αττική και με την έννοια αυτή θεωρείται φυσιολογική η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας εκεί όπου υπάρχει μεγάλη οικιστική πύκνωση.

Ο καθηγητής προβλέπει ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί γρήγορα με δεδομένο και ότι «είμαστε στην εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου κι είναι παραδοσιακά η εβδομάδα με τη χαμηλότερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με σωματίδια στον αστικό ιστό, λόγω του ότι πολλοί Αθηναίοι έχουν φύγει διακοπές», αν και διευκρινίζει ότι σε συνθήκες άπνοιας στην πόλη, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορεί να παραμείνουν και να αιωρούνται για τουλάχιστον 1-2 μέρες.

Ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει ότι η υπερσυγκέντρωση των σωματιδίων αιθάλης δεν έχει μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία των πολιτών, δύναται όμως να προκαλέσει επιδείνωση της υγείας σε όσους ήδη αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα, κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό.

Για τον λόγο αυτό επισημαίνει ότι οι κάτοικοι της Αθήνας τις επόμενες 2-3 μέρες καλό θα ήταν, εξαιτίας και των υψηλών θερμοκρασιών -η έκθεση στις οποίες είναι από μόνη της επιβαρυντική για τον ανθρώπινο οργανισμό- να περιορίσουν στις αναγκαίες τις μετακινήσεις τους. Ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους, παιδιά και άτομα με προβλήματα υγείας συνιστά να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους που κλιματίζονται ή να αναζητήσουν κάποια από τις δομές κλιματιζόμενων χώρων που έχει προβλέψει η περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι.

Εξάλλου, εγκύκλιο με οδηγίες προστασίας της Δημόσιας Υγείας σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς και συνακόλουθης αποκατάστασης ζημιών εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. «Μία πυρκαγιά, εκτός από την περιοχή στην οποία εκδηλώνεται, ενδέχεται να επηρεάσει και άλλες περιοχές, εξαιτίας της μεταφοράς του καπνού μέσω των ανέμων. Επομένως, η λήψη μέτρων προστασίας είναι απαραίτητη ακόμη και σε περιοχές όπου η καθημερινή δραστηριότητα δεν επηρεάζεται άμεσα, αλλά καλύπτονται από το νέφος του καπνού της πυρκαγιάς», αναφέρεται στην εγκύκλιο.

Για το λόγο αυτό, προτείνεται η ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων προστασίας, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, στις περιοχές που είτε βρίσκονται πλησίον αυτής, είτε επηρεάζονται από τον καπνό και την αυξημένη θερμοκρασία. Μεταξύ άλλων συστήνεται:

- Πιστή τήρηση των οδηγιών των αρμόδιων αρχών.

- Παραμονή σε κλειστούς χώρους. Σε περίπτωση όπου κατοικημένες περιοχές βρίσκονται πλησίον μιας δασικής πυρκαγιάς κι επηρεάζονται από τον καπνό προτείνεται η ελάττωση των άσκοπων μετακινήσεων και η παραμονή σε κλειστούς χώρους χωρίς απευθείας επικοινωνία με τον εξωτερικό αέρα (κλείσιμο παραθύρων, πορτών και λοιπών διόδων αέρα προς το εσωτερικό).

- Εξασφάλιση του δροσισμού των εσωτερικών χώρων των κατοικιών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι ένοικοι, και ιδιαίτερα αυτοί που ανήκουν σε ευαίσθητες ομάδες, προτείνεται να κοιμούνται στο πιο δροσερό σημείο των κατοικιών.

- Παραμονή σε κλιματιζόμενους χώρους. Δημόσια κτίρια, όπως σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιες υπηρεσίες ή άλλες εγκαταστάσεις οι οποίες διαθέτουν συστήματα κλιματισμού μπορούν να διατεθούν για την προστασία των ευαίσθητων ομάδων από τον καπνό.

Εφόσον οι κατοικίες διαθέτουν σύστημα κλιματισμού, προτείνεται η χρήση του στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η επιβάρυνση της ποιότητας του αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Η επιλογή εισαγωγής «φρέσκου αέρα» που παρέχεται από ορισμένα συστήματα κλιματισμού πρέπει να απενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς για να αποφευχθεί η εισροή καπνού από το εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση των φίλτρων των συστημάτων κλιματισμού και αν είναι εφικτή, αντικατάστασή τους με φίλτρα πιστοποιημένα για κατακράτηση ΑΣ2.5 2

- Σε περίπτωση χρήσης αυτοκινήτου, προτείνεται η ρύθμιση του συστήματος κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στο χώρο των επιβατών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις και να χρησιμοποιούνται τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα λόγω χαμηλής ορατότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία intime news