Αρχηγός ουκρανικής κατασκοπείας: Η ρωσική επίθεση επιβραδύνεται λόγω κόπωσης

Αρχηγός ουκρανικής κατασκοπείας: Η ρωσική επίθεση επιβραδύνεται λόγω κόπωσης

Ανώτατος αξιωματούχος στρατιωτικών πληροφοριών της Ουκρανίας δήλωσε την Τετάρτη ότι η στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας επιβραδύνεται λόγω της ηθικής και σωματικής κόπωσης στις τάξεις τους και της «εξαντλημένης» βάσης πόρων της Μόσχας.

Η αναφορά στην τηλεόραση του αρχηγού της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας Κίρυλο Μπουντάνοφ ήταν ένα από τα ισχυρότερα μηνύματα από το Κίεβο ότι πιστεύει ότι η επιθετική ισχύς της Ρωσίας μπορεί να μειώνεται.

«Η Ρωσία έχει μάλλον επιβραδύνει τον ρυθμό της επίθεσής της. Ο λόγος για αυτό είναι η εξάντληση της βάσης των πόρων της, καθώς και η ηθική και σωματική κόπωση από τις μάχες», είπε.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε νωρίτερα ότι η Μόσχα επιβράδυνε σκόπιμα την εκστρατεία της στην Ουκρανία, κάτι που, όπως είπε, οδηγήθηκε από την ανάγκη να μειωθούν οι απώλειες αμάχων.

Η Ρωσία κατέλαβε γρήγορα περιοχές της νότιας Ουκρανίας στην αρχή της εισβολής που εξαπέλυσε η Μόσχα ακριβώς πριν από έξι μήνες, αλλά απωθήθηκε από το Κίεβο και αποσύρθηκε για να επικεντρωθεί στα ανατολικά. Η Μόσχα διεκδίκησε την κατάληψη της ανατολικής περιοχής του Λουχάνσκ στις αρχές Ιουλίου μετά από μια σειρά μακρών, αιματηρών μαχών, αλλά έκτοτε δεν έχει διεκδικήσει σημαντικά εδαφικά κέρδη.

Ξεχωριστά, ο Μπουντάνοφ είπε ότι τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας «δεν λειτουργούν πραγματικά». 

Το σχόλιο, όταν ρωτήθηκε για ένα κύμα εκρήξεων στη χερσόνησο για τις οποίες η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, ήταν ένας από τους πιο ξεκάθαρους υπαινιγμούς μέχρι τώρα ότι η Ουκρανία ενδέχεται να πραγματοποιεί επιδρομές εκεί.

«Η Κριμαία... υπερασπίζεται από τα καλύτερα συστήματα αεράμυνας της Ρωσίας», είπε. «Δεν λειτουργούν πραγματικά και δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν εδάφη που έχουν καταλάβει από την Ουκρανία».