Υπό μεγάλη πίεση εξακολουθεί να βρίσκεται το σύστημα υγείας της χώρας και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, με τους διασωληνωμένους να έχουν φτάσει πλέον στους 608, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Πέμπτη.
Χειρουργεία, μονάδες ανάνηψης και άλλες μετεγχειρητικής φροντίδας έχουν μετατραπεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19 στα περιφερειακά νοσοκομεία όσων περιοχών πλήττονται περισσότερο από την πανδημία.
Η ανησυχία επικεντρώνεται κυρίως στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Μαγνησία, την Αιτωλοακαρνανία, την Αχαΐα και τη Λέσβο. Το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είπε για τη Δράμα ότι «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη της Δράμας».
Όπως, εξάλλου, επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και πρόσθεσε ότι η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσει σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες».
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για τις κλίνες Covid-19, πλέον 1 στους 5 νοσηλευόμενους είναι σε σοβαρή κατάσταση και βρίσκεται στις μονάδες των νοσοκομείων. Να σημειωθεί ότι σε μόλις 13 ημέρες καταγράφηκαν 1.003 θάνατοι στη χώρα μας, οι μισοί απ’ όσους έχουν ανακοινωθεί από τον ΕΟΔΥ από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο.
Με τις ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα να έχουν φτάσει στα όριά τους, έγιναν οι πρώτες αεροδιακομιδές τριών ασθενών από τη Δράμα οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», ώστε να τους παραλάβει C-130 με προορισμό την Αθήνα. Συγκεκριμένα, οι τρεις ηλικιωμένοι ασθενείς μεταφέρθηκαν στον «Ευαγγελισμό» και στο «Αττικόν» προκειμένου να εισαχθούν σε ΜΕΘ.
Σύμφωνα, πάντως, από τις τελευταίες μετρήσεις του ΑΠΘ φαίνεται ένα μικρό φως στο τούνελ, αφού τα λύματα στην Θεσσαλονίκη παρουσιάζουν μειωμένο φορτίο κατά 50% περίπου σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν στις 6 Νοεμβρίου.
Το 60% των ασθενών με λοίμωξη λόγω του κορονοϊού νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Από τους 3.585 ασθενείς που νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε απλές κλινικές στο σύστημα υγείας, οι 2.214 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.