Αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό, επιστημονικοί φορείς και αρχές της πόλης.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε κοινή επιστολή τους προς τον κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Νίτσας, ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαος Παπαϊωάννου και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης, αλλά και την κρισιμότητα της κατάστασης» ζητούν «τη λήψη άμεσων περιοριστικών μέτρων κατ' αναλογία με τα αντίστοιχα της περσινής Άνοιξης, με στόχο την ανάσχεση της πανδημίας».
Οι φορείς εκτιμούν πως με τα ισχύοντα περιοριστικά μέτρα, που τέθηκαν σε ισχύ -τα πρώτα σε τοπικό επίπεδο από τις 23 Οκτωβρίου και όσα αποφασίστηκαν τοπικά ή εθνικά στη συνέχεια- δεν έχει προκύψει -μέχρι στιγμής- η προσδοκώμενη ανάσχεση της πανδημίας. Κρίνουν στο πλαίσιο αυτό πως η εφαρμογή πιο αυστηρών μέτρων είναι απολύτως αναγκαία για να προστατευτεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την ασφυκτική πίεση που δέχεται.
Παράλληλα εξηγούν πως όσο τα μέτρα δεν αποδίδουν επαρκώς, θα παρατείνονται, διευρύνοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωής της πόλης, ενώ εάν ισχύσουν οι περιορισμοί στο καθεστώς της περασμένης Άνοιξης, η κατάσταση θα βελτιωθεί πιο γρήγορα και η επιστροφή στην κανονικότητα θα έλθει πιο κοντά.
Παράταση του lockdown εισηγούνται οι ειδικοί - «Είμαστε σε πόλεμο», λέει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Στο μεταξύ πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που υποστηρίζουν ότι η παράταση του lockdown είναι αναπόφευκτη προκειμένου να υπάρξει ανάσχεση της πανδημίας που σαρώνει πλέον τη χώρα, με κυρίως επίκεντρο τα δύο μεγάλα αστικά κέντρα, Αττική και Θεσσαλονίκη. Δεδομένη θεωρεί την πανελλαδική παράταση του lockdown, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ενώ ολικό λοκντάουν στη Θεσσαλονίκη, αν όχι στη Βόρεια Ελλάδα, ζήτησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε λόγο για «πόλεμο».
«Βρισκόμαστε μέσα στον πόλεμο, μέσα στη φωτιά», τόνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, υποστηρίζοντας πως έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση πρέπει να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία στην πόλη.
Ο ίδιος σημείωσε πως δεν είναι ώρα για «παιχνίδι ευθυνών», αφού το τι έφταιξε, ποιος έφταιξε είναι το λιγότερο το ελάχιστο που ενδιαφέρει τους πολίτες. «Δυστυχώς η εικόνα που έχουμε δεν δείχνει να σταθεροποιείται η κατάσταση. Πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί. Μπορεί να καταλαβαίνω για ποιο λόγο δεν επιλέξαμε το αυστηρό lockdown Μαρτίου – Απριλίου, νομίζω όμως ότι έχει έρθει η ώρα να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί», πρόσθεσε.
Oλικό lockdown στη Θεσσαλονίκη, αν όχι στη Βόρεια Ελλάδα, ζήτησε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Στη Θεσσαλονίκη πρέπει να πάμε σε μέτρα Μαρτίου χθες» ήταν το μήνυμα του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), μιλώντας στον ΣΚΑΪ για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων.
«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο... Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» τόνισε ο κ. Εξαδάκτυλος, και συμπλήρωσε ότι το lockdown πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό».
«Κούραση βλέπουμε στο ρυθμό της εξάπλωσης όχι σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα» πρόσθεσε. «Οι αριθμοί θα χειροτερέψουν πρόσκαιρα, τελευταίοι ανεβαίνουν τελευταίοι κατεβαίνουν» εξήγησε ο γιατρός.
«Όπως δεν εξαιρέθηκε η Μεγάλη Παρασκευή, το Μεγάλο Πάσχα, η Κυριακή του Πάσχα, η 28η Οκτωβρίου, η 25η Μαρτίου όπως δεν εξαιρείται καμία πιστή δεν πρέπει να εξαιρεθούν και οι συγκεντρώσεις για τη 17 Νοέμβρη, πρόκειται για υγειονομικό έγκλημα» επανέλαβε.
Από την πλευρά της η νοσηλεύτρια του ΑΧΕΠΑ Ελένη Μπακιρλή σχολίασε ότι στο νοσοκομείο οι μονάδες COVID είναι γεμάτες. «Από σήμερα δόθηκαν τέσσερις κλίνες ΜΕΘ σε μη COVID που δίνονται σε περιστατικά COVID. Θα προστεθούν άλλες δύο».
«Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα όλοι μας είμαστε φοβισμένοι δέχεται παρά πολύ μεγάλη πίεση το ΕΣΥ, οι περισσότεροι υγειονομικοί είναι μεγαλύτερης ηλικίας ανήκουν και οι ίδιοι σε ευπαθείς ομάδες, ενώ προστίθενται συνάδελφοι σε καραντίνα και συνάδελφοι που πρέπει να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού» τόνισε η κ. Μπακιρλή.
Δεδομένη θεωρεί την πανελλαδική παράταση του lockdown, πέραν της 30ης Νοεμβρίου, το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής, ενώ εκτίμησε ότι τις επόμενες θα αποφασιστεί γενικευμένο απαγορευτικό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα ευρύτερα.
Όπως εξήγησε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στο πρώτο επιδημιολογικό κύμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν δύο μήνες για να περιοριστεί η διασπορά του κορoνοϊού.
«Έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας συνεχίζεται η εκθετική πορεία των κρουσμάτων με μικρή μόνο επιβράδυνση. Θα χρειαστεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να δούμε απτά αποτελέσματα» τόνισε ο καθηγητής.
«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» σημείωσε ο κ. Τσακρής.
«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδa, εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε.
Από τη μεριά του ο πρόεδρος εργαζομένων του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Χρήστος Τζελέπης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως το νοσοκομείο έχει πληρότητα σχεδόν 100%.
«Οι κλίνες που άνοιξαν χθες, γέμισαν σε μια εφημερία. Οι συνάδελφοι έχουν εξαντληθεί πραγματικά. Ακόμη και χθες, νοσούσαν αρκετοί συνάδελφοι. Αλλά δίνουν τα πάντα για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτό το δύσκολο έργο» ανέφερε περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι υγειονομικοί.
«Δυστυχώς είμαστε σε εμπόλεμη κατάσταση. Δίνουμε τη μάχη όσο καλύτερα μπορούμε», πρόσθεσε.