Πριν ακόμη από την σημερινή επίσημη κατάθεση του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, σε δηλώσεις του άσκησε σαφή κριτική στην πρόταση του αρμοδίου Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Έτινγκερ, χαρακτηρίζοντάς την "απορριπτέα".
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέχει πολύ από το να γίνει αποδεκτή, επίκεινται "σκληρές διαπραγματεύσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καγκελάριος, προσθέτοντας ότι η Αυστρία βρίσκεται προς τούτο σε στενή συνεννόηση με άλλους από τους αποκαλούμενους "καθαρούς πληρωτές" που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως με την Ολλανδία, την Δανία ή την Σουηδία.
Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, στόχος πρέπει να είναι, μετά την έξοδο της Βρετανίας, η ΕΕ να είναι οικονομικά πιο περιορισμένη, να εξοικονομεί πόρους και να είναι πιο αποτελεσματική, όμως, κατά την άποψή του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την πρότασή της δεν ανταποκρίνεται επαρκώς σε αυτόν τον στόχο.
Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος εκτιμά "θετικά" την πρόθεση να δοθεί μεγαλύτερο βάρος σε μία συντεταγμένη προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς επίσης σε θέματα όπως η καινοτομία, η ψηφιοποίηση, η βιωσιμότητα και το περιβάλλον, ενώ θεωρεί πως βάσει της αρχής της επικουρικότητας η ΕΕ θα πρέπει να υποστηρίζει τομείς, όπου είναι σκόπιμη η ευρωπαϊκή συνεργασία.
Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Γκούντερ Έτινγκερ στη Βιέννη, ο Αυστριακός υπουργός καγκελαρίας Γκέρνοτ Μπλιούμελ είχε επισημάνει, μετά τις συνομιλίες που είχε μαζί του, πως "δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να μικραίνει και ο προϋπολογισμός της να αυξάνεται".
Ταυτόχρονα είχε αποσαφηνίσει στον Ευρωπαίο Επίτροπο πως η Αυστρία και οι άλλες τέσσερις χώρες που συγκαταλέγονται στην ομάδα των αποκαλούμενων "καθαρά πληρωτών" (Σουηδία, Φινλανδία, Δανία και Ολλανδία) δεν προτίθενται να καλύψουν το κενό των δώδεκα έως 14 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται να προκύψει από το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
Από την πλευρά του ο Γκούντερ Έτινγκερ παρατήρησε πως, "όταν πρόκειται για χρήματα, υπάρχει διαφωνία", τονίζοντας πως θα πρέπει να είναι σε όλους σαφές ότι συγκεκριμένα καθήκοντα, όπως η προστασία των εξωτερικών συνόρων, κοστίζουν περισσότερα χρήματα από όσα είχαν προγραμματιστεί, ωστόσο κατ΄ αρχήν η ΕΕ προτίθεται να κάνει οικονομίες.
Η Αυστρία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο ζήτημα του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού, καθώς στη διάρκεια της αυστριακής Προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, θα διεξαχθούν οι σχετικές διαπραγματεύσεις με τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ για τον προϋπολογισμό, για τον οποίο απαιτείται ομοφωνία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: AP