Στο λίστα των υπουργών της παρούσας κυβέρνησης που έλαβαν το επίδομα ενοικίου, μπήκε και η πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σύμφωνα με την απόφαση της 18ης Φεβρουαρίου 2016 που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» και αφορούσε στη δέσμευση ποσού 11.200 ευρώ για την ανάγκη κάλυψης διαμονής του υφυπουργού Μεταφορών και Δικτύων.
Μάλιστα σε σημερινές δηλώσεις της στον ΣΚΑΙ η πρώην υφυπουργός Μεταφορών υποστήριξε ότι εισέπραξε το ποσό των 466,76 ευρώ από τον Απρίλιο του 2016 δήλωσε Μαρίνα Χρυσοβελώνη ότι εισέπραξε ως επίδομα ενοικίου.
Σύμφωνα με την ίδια ενημερώθηκε για το επίδομα από την οικονομική υπηρεσία υπάλληλοι της οποίας την ρώτησαν αν έχει σπίτι στην Αθήνα. «Όταν τους είπα όχι (σ.σ. η κυρία Χρυσοβελώνη ζει στο Βόλο) μου είπαν ότι δικαιούμαι αυτό το επίδομα και κανείς δεν μου είπε - και δεν το προβλέπει και ο νόμος - ότι υπάρχει προϋπόθεση εισοδηματικών κριτηρίων» πρόσθεσε.
Το στέλεχος των ΑΝΕΛ συμπλήρωσε, επίσης, ότι πήρε 133 ευρώ για το Νοέμβριο, καθώς μέχρι τις 4 Νοεμβρίου ήταν στη θέση του υφυπουργού.
«Τα περιουσιακά μου στοιχεία στην Αθήνα είναι 12,50% εξ αδιαιρέτου σε καταστήματα από κληρονομιά. Από τη στιγμή που υπήρχε η πρόνοια ο νόμος, το αξιοποίησα» συνέχισε για το θέμα του επιδόματος.
Παράλληλα παρατήρησε ότι «η κυρία Αντωνοπούλου άκουσα ότι είχε σπίτι στην Αθήνα. Αν έχεις κατοικία στην Αθήνατα σαφέστατα είσαι εκτός πλαισίου».
Ερωτηθείσα ποιος είχε δώσει την εντολή να υπάρξει η... προκαταβολή ενοικίου η κυρία Χρυσοβελώνη απάντησε ότι «δεν ξέρω ποιος είχε δώσει την εντολή για το κονδύλι αυτό. Πιστέψτε με δεν ρώτησα καν ποιες θα είναι οι αποδοχές μου όταν έγινα υπουργός γιατί ήταν τεράστια τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός».
M. Χρυσοβελώνη: Κανένα ηθικό ζήτημα για μένα
Σε επικοινωνία που είχε αργά χθες το βράδυ η «Μαγνησία» με την πρώην υφυπουργό, η κα Χρυσοβελώνη επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά ότι έλαβε για ένα διάστημα το επίδομα ενοικίου καθώς είναι κάτοικος Βόλου και δεν διαθέτει μόνιμη κατοικία στην Αθήνα, τονίζοντας παράλληλα ότι ήταν κάτι που προβλέπονταν από τη νομοθεσία.
Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι δεν το έλαβε για το σύνολο της θητείας της στο υπουργείο αλλά μόνο για τους έξι μήνες από τους οκτώ που ήταν υφυπουργός.
Το ύψος του ποσού αφορά στην ενοικίαση και στον εξοπλισμό ενός σπιτιού. Εξηγώντας η κα Χρυσοβελώνη πως τα σπίτια δεν διατίθενται προς ενοικίαση για λίγους μήνες και ο μισθωτής μπορεί να αξιώσει την καταβολή του ενοικίου για μεγαλύτερο διάστημα από αυτό που θα παραμείνει ο εκάστοτε υπουργός στη θέση του.
«Έμενα και στο Caravel και πλήρωνα με βάση τη σύμβαση που έχει συνάψει η Βουλή των Ελλήνων με το ξενοδοχείο για τη φιλοξενία των Βουλευτών από την περιφέρεια. Είχα εξετάσει όλες τις εναλλακτικές» τονίζει η πρώην υφυπουργός.
Όπως ανέφερε η κα Χρυσοβελώνη η μόνη περιουσία που διαθέτει στην Αθήνα, είναι ποσοστό 12,5% συνιδιοκτησίας σε κάποια καταστήματα που προέρχονται από κληρονομιά της μητέρας της και επ' πουδενί δεν έχει άλλο ακίνητο όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως κατοικία.
Ερωτηθείσα αν υπάρχει ηθικό ζήτημα που να αφορά στη λήψη του συγκεκριμένου επιδόματος, η κα Χρυσοβελώνη είναι ξεκάθαρη πως «δεν υπάρχει» διευκρινίζοντας ότι μπορεί να αποδείξει οποιαδήποτε στιγμή σε οποιονδήποτε το θελήσει, ότι από τη στιγμή που μπήκε στην πολιτική η εισοδηματική της κατάσταση έχει απομειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
N. Μαυραγάνης: Το επίδομα ενοικίου αφορούσε τη M. Χρυσοβελώνη
O υφυπουργός Υποδομών Νίκος Μαυραγάνης επισήμανε μέσω του ΣΚΑΙ, ότι τo επίδομα ενοικίου αφορούσε την προκάτοχό του Μαρίνα Χρυσοβελώνη, και όχι τον ίδιο. Πρόκειται για ένα ποσό ύψους 11.000 ευρώ για το έτος 2016 χωρίς να αναγράφεται όνομα του δικαιούχου.
«Προϋπολογίστηκε από την προηγούμενη υφυπουργό που πράγματι το ελάμβανε, γι' αυτό το είδατε μόνο για δυο μήνες, γιατί δεν το ζήτησα ποτέ» τόνισε ο κ. Μαυραγάνης. «Έχω δύο σπίτια στα Ιλίσια στα οποία και μένω, ούτε βουλευτικό αυτοκίνητο δεν είχα πάρει» εξήγησε ο υφυπουργός.
Σύμφωνα με τον κ. Μαυραγάνη, «το οικονομικό επιτελείο ενός υπουργείου δεν γνωρίζει εάν ξαφνικά θα κάνει ο πρωθυπουργός ανασχηματισμό, οφείλει να προϋπολογίζει από την αρχή του χρόνου για όλο το έτος με βάση το προηγούμενο έτος ή τα έως στιγμής δεδομένα… τι είχε ως δεδομένο; ότι η προηγούμενη υφυπουργός ελάμβανε αυτό το επίδομα όταν άλλαξε ο επόμενος υφυπουργός και δεν έκανα χρήση αυτό έπαψε να ισχύει».
Ο υφυπουργός δήλωσε αρχικά ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες το κονδύλι υπήρξε και χρησιμοποιείτο, είχε προϋπολογιστεί για να χρησιμοποιηθεί, ωστόσο λίγο αργότερα δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιος αν χρησιμοποιείτο.
«Εννοείται ότι πρέπει να μπουν εισοδηματικά κριτήρια στο συγκεκριμένο επίδομα (σ.σ ενοικίου), εγώ δεν λέω να καταργήσουμε εντελώς τις αμοιβές για τους βουλευτές και τους υπουργούς, γιατί τότε θα μπούμε στην αριστοκρατία που μόνο οι πλούσιοι θα μπορούν να ασκούν λειτουργήματα, πρέπει όμως να μπουν οπωσδήποτε εισοδηματικά κριτήρια» διευκρίνισε ο Νίκος Μαυραγάνης για το θέμα που έχει ανακύψει μετά τις αποκαλύψεις.
Φωτογραφία intime news