"Η επιδημιολογική εικόνα της Κρήτης σχετικά με την πανδημία, είναι καλή σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, στο πρώτο και το δεύτερο κύμα η Κρήτη επέδειξε πολύ καλά αποτελέσματα ακόμα και στη διαχείριση της πανδημίας", ανέφερε από το Ρέθυνο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος βρέθηκε στο νομαρχιακό νοσοκομείο του νομού, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες που επικρατούν, να ενημερωθεί για το πρόγραμμα των εμβολιασμών και να συζητήσει με τη διοίκηση και του γιατρούς τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία.
Ο κ. Κοντοζαμάνης ο οποίος συνοδεύεται από τον γενικό γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Γιάννη Κωτσιόπουλο, επισήμανε πως υπουργείο και κυβέρνηση έχουν καταστήσει σαφές ότι "...η μάχη αυτή με την πανδημία δεν έχει τελειώσει, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, έχουμε δρόμο ακόμα μπροστά μας".
Από το Ρέθυμνο ο κ. Κοντοζαμάνης έκανε λόγο για μία καλή εικόνα που αποκόμισε από τις δομές που επισκέφτηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του. "Ενημερωνόμαστε για την κατάσταση και εδώ στο Ρέθυμνο, που αυτή τη στιγμή έχουμε κάποια δεδομένα με αυξημένα κρούσματα στο νομό. Μέλημά μας είναι να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε για το πώς θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το νοσοκομείο και το πώς θα προετοιμαστούμε για τυχόν ενδεχόμενο τρίτου κύματος. Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ενισχύσουμε το νοσοκομείο και τις υγειονομικές δομές του νομού, ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία όπως κάναμε μέχρι σήμερα".
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, υπάρχει προετοιμασία από την πρώτη μέρα της πανδημίας "...έχουμε σχεδιάσει με βάση και το πιο ακραίο σενάριο, ενισχύουμε τις δομές, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε εξοπλισμό. Την προηγούμενη Παρασκευή προχωρήσαμε σε προκήρυξη 18 μόνιμων θέσεων ιατρικού προσωπικού για το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, ενισχύουμε το Ρέθυμνο όπως και τις υπόλοιπες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε προσωπικό εξοπλισμό, προκειμένου να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την πανδημία.
Υπάρχει επίσης συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης των μονάδων εντατικής που βασίζεται στη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Από κει και πέρα όμως, συνεχίζουμε και εμείς προκειμένου να αναπτύξουμε περισσότερες κλίνες εντατικής θεραπείας, ώστε να αφήσουμε μία παρακαταθήκη μετά την πανδημία σε όλο το σύστημα υγείας. Πέρα από τη δωρεά του ιδρύματος, η Πολιτεία ενισχύει ταυτόχρονα το σύστημα σε όλη την επικράτεια με προσωπικό για τις μονάδες, και με βάση τις ανάγκες αποφασίζονται οι οργανικές θέσεις και ό,τι αφορά σε τεχνολογικό και ιατρικό εξοπλισμό. Οι προσπάθειές μας δεν σταματούν εδώ και αυτό είναι το μόνο σίγουρο".
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι μονάδες ΜΕΘ covid αναπτύσσονται εφόσον υπάρχει ανάγκη "...και σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός μας είναι δυναμικός για το Ρέθυμνο και προσπαθούμε να εφαρμόζεται με βάση τις ανάγκες της κάθε χρονικής στιγμής". Σχετικά με τα κρούσματα στο νομό Ρεθύμνου και με το δεδομένο ότι ο δήμος Ρεθύμνου έχει μπει στο "κόκκινο", ο κ. Κοντοζαμάνης επισήμανε ότι, για το τι θα συμβεί με το Ρέθυμνο, και σε ποια κατάσταση ή κατηγορία θα βρεθεί, είναι ζήτημα της επανεξέτασης των ειδικών - κάτι που γίνεται για όλους τους νομούς. "Για την κατάσταση κάθε νομού, αυτό είναι θέμα της επανεξέτασης που γίνεται με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα κάθε μέρα. Η επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει κάθε Παρασκευή και οι λοιμωξιολόγοι κάθε Πέμπτη, έτσι ώστε να έχουμε τις ανάλογες εισηγήσεις. Εφόσον βέβαια υπάρχουν νέα δεδομένα, τότε προσαρμόζονται και οι νέες αποφάσεις. Αυτό ισχύει και για το Ρέθυμνο", τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Σχετικά με το αν θα δεχτεί η χώρα μας το εμβόλιο από τη Ρωσία, ο υπουργός είπε πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης αυτή τη στιγμή και δεν υπάρχει καμία έγκριση από τον αρμόδιο οργανισμό, που είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Σχετικά με τον αριθμό των νεκρών στη χώρα, και αν αυτός προβληματίζει την επιτροπή αλλά και την κυβέρνηση, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε πως όλα τα στοιχεία αξιολογούνται, όμως δεν είναι ευχάριστο να μιλάμε για θανάτους και ο ίδιος δεν θέλει να μπει σε καμία συζήτηση για σύγκριση με άλλες χώρες. "Η χώρα μας πραγματικά τα έχει πάει πολύ καλύτερα, αλλά δεν θέλω να συγκρίνουμε θανάτους της χώρας μας με άλλες χώρες. Για το Ρέθυμνο, το σημαντικό είναι πως δεν φαίνεται ότι υπάρχει - με βάση τα στοιχεία - κάποια ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας με βάση τα κρούσματα".
Σχετικά με την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης κάνει λόγο για τη "...μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία τόσο με την διοίκηση της 7ης Υ.ΠΕ. Κρήτης, όσο και με την διοίκηση και το προσωπικό του ιδρύματος, ως ένα ενιαίο και συνεκτικό σύνολο, για την επίλυση διαχρονικών και σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν το νοσηλευτικό μας ίδρυμα... σε μία σημαντικά δύσκολη περίοδο, καθώς ο ρυθμός των συνταξιοδοτήσεων και των παραιτήσεων οδήγησε στην δημιουργία λειτουργικών προβλημάτων, για τα οποία από την πρώτη στιγμή έγιναν προσπάθειες βραχυπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναπτύσσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις υγειονομικές υπηρεσίες του Ρεθύμνου. Δίνοντας με αυτό τον τρόπο συντονισμένες απαντήσεις σε προβλήματα που χρονίζουν".
Σύμφωνα με τον κ. Κεφαλογιάννη "το νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει ενισχυθεί με άμεσες προσλήψεις επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και με μετακινήσεις ιατρικού προσωπικού όπου αυτό έχει κριθεί αναγκαίο. Ενδεικτικά το διάστημα από 1.10.2019 έως 29.01.2021, έχουν πραγματοποιηθεί 124 προσλήψεις με διάφορες σχέσεις εργασίας, εκ των οποίων 9 μέλη ως επικουρικοί ιατροί, 50 μέλη ως νοσηλευτές και 55 μέλη ως εκ περιτροπής μετακινήσεις από την πρωτοβάθμια και άλλα νοσοκομεία. Παράλληλα, το ίδρυμα έχει ενισχυθεί σε κρίσιμες ειδικότητες, μέσα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας 15 μόνιμων προσλήψεων και μάλιστα με αρκετές θέσεις σε υψηλότερες βαθμίδες".