Σύμφωνα με δημοσίευμα της βελγικής εφημερίδας La Derniere Heure οι τρομοκράτες είχαν στόχο τα πυρηνικά εργοστάσια του Βελγίου, αλλά αναγκάστηκαν να δράσουν πιο γρήγορα γιατί είχαν αντιληφθεί ότι έχουν περικυκλωθεί από την αστυνομία μετά τη σύλληψη του Αμπντεσλάμ.
Όπως μεταδίδει το Πρώτο Θέμα, κατά τις έρευνες των αρχών, λοιπόν, προέκυψε ότι τα αδέρφια Ιμπραήμ και Χαλίντ Ελ-Μπακραουί κατέγραφαν τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών, καθώς σχεδίαζαν να επιτεθούν στα εργοστάσια.
Έπειτα από την έρευνα των τοπικών αρχών, μάλιστα, απαγορεύθηκε η είσοδος στον πυρηνικό σταθμό της Τιχάνζ σε συνολικά έντεκα υπαλλήλους, όπως αναφέρει το βελγικό δίκτυο Rtbf.
Αρχικά η απαγόρευση επιβλήθηκε σε επτά υπαλλήλους μετά την επιχείρηση για τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ και στη συνέχεια σε ακόμα τέσσερις εργαζομένους έπειτα από το μακελειό στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ και το μετρό των Βρυξελλών.
Εξάλλου, από την 17η Φεβρουαρίου, τα μέτρα ασφαλείας στους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας, είχαν ενισχυθεί με άνδρες του βελγικού στρατού.
Η σύλληψη του «εγκεφάλου» των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, όμως, λειτούργησε αποτρεπτικά για τα αδέλφια Ελ-Μπακραουί και σύμφωνα με την εφημερίδα La Derniere Heure ένα βίντεο ήταν αυτό που τους «πρόδωσε». Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα δεκάωρο βίντεο το οποίο ελήφθη από κάμερα έξω από το σπίτι του επικεφαλής των πυρηνικών μετά τις επιθέσεις των Παρισίων.
Πηγές αναφέρουν, χωρίς να εξηγούν, ότι από το υλικό που έχουν στα χέρια τους οι αρχές προκύπτει ότι τα δύο αδέρφια Ελ Μπακράουι είχαν διασυνδέσεις με μέλη του τρομοκρατικού δικτύου σε Γαλλία, Βέλγιο και Συρία.
Μετά την κατάσχεση του βίντεο από τις βελγικές αρχές, οι Βέλγοι άρχισαν να πιστεύουν πως, τα πυρηνικά του Βελγίου ήταν ο πρωταρχικός στόχος των τζιχαντιστών γεγονός που τους οδήγησε να αυξήσουν σημαντικά τα μέρα ασφαλείας. Στις 17 Φεβρουαρίου, 140 στρατιώτες αναπτύχθηκαν γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας με το βελγικό δίκτυο να αναρωτιέται αν αυτά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγιναν αντιληπτά και οδήγησαν τους δύο τρομοκράτες σε αλλαγή σχεδίων. Μήπως, δηλαδή, αποφάσισαν να αιματοκυλίσουν πιο «εύκολους» στόχους, όπως ο σταθμός του μετρό και το αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Η ιστοσελίδα της εφημερίδας Le Dernieure Heure επισημαίνει, πάντως, πως το τρομοκρατικό δίκτυο στο οποίο ανήκαν τα δύο αδέρφια ήταν το ίδιο με αυτό που σκόρπισε τον θάνατο στην καρδιά των Παρισίων. Πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο απαρτίζεται από νεαρούς Βέλγους, η πλειοψηφία των οποίων είχε φύγει για τη Συρία.
Επίσης, μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει σε όλο τον κόσμο για την ανετοιμότητα των βελγικών αρχών να προβλέψουν και να προλάβουν την επίθεση στις Βρυξέλλες, έρχεται δημοσίευμα της ισραηλινής Haaretz να υποστηρίξει ότι οι αρχές της χώρας καθώς και οι αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες γνώριζαν ότι θα γίνουν άμεσα κάποιες ενέργειες είτε στο αεροδρόμιο είτε στο μετρό (είτε και στα δύο, όπως αποδείχθηκε τελικά). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της εφημερίδας στη βελγική πρωτεύουσα, οι αρχές της χώρας δεν έδωσαν την απαραίτητη βαρύτητα στις πληροφορίες που είχαν και αδιαφόρησαν απέναντι στην έγκαιρη και λεπτομερή ενημέρωση που είχαν.