«Παράθυρο» για επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στο δημόσιο μετά τον Σεπτέμβριο, και συγκεκριμένα στους υπαλλήλους υπηρεσιών «πρώτης γραμμής» που έρχονται σε καθημερινή επαφή με πολίτες, άφησε ανοιχτό ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός είπε χαρακτηρστικά: «Το κριτήριο που θα κρίνουν οι ειδικοί μετά το Σεπτέμβριο σε υπηρεσίες του δημοσίου, το κριτήριο για εμβολιασμό, είναι το θέμα της επαφής και της διακινδύνευσης από την επαφή αυτή. Δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει την επέκταση ενός τέτοιου μέτρου πχ σε συγκεκριμένα σημεία οπού υπάρχει επαφή με παρά πολλούς ανθρώπους και υπάρχει καθημερινή συνεχής και τακτική επικοινωνία, ευρύτερα αυτό που θα λέγαμε front desk».
«Και στο δημόσιο πρέπει και θέλουμε να γυρίσουμε σε κανονικότητα λειτουργίας αξιοποιώντας την τηλεργασία οπού χρειάζεται, αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία η παροχή υπηρεσίας να επανέλθει σε επίπεδα κανονικής λειτουργίας. Είναι κάτι που προφανώς θα αξιολογηθεί», τόνισε.
Αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός μίλησε για κλάδους με πολύ μεγάλη επαφή με ανθρώπους, άρα μεγάλο συγχρωτισμό, όπως η εστίαση και κομμάτια του λιανικού εμπορίου.
Για τη στάση της ΠΟΕΔΗΝ
Ο υπουργός Εσωτερικών έβαλλε και κατά της ΠΟΕΔΗΝ που αντιδρά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί χειρίζονται και παρέχονται υπηρεσίες υγείας σε πάσχοντες με βεβαρημένη υγεία πρέπει να είναι διασφαλισμένο με κάθε τρόπο ότι δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, τόνισε
«Παροτρύνουμε να γίνεται το εμβόλιο στο σύνολο του πληθυσμού, εδώ έχουμε ανθρώπους που χειρίζονται ασθενείς ή στην άλλη κατηγορία, παρέχουν υπηρεσίες σε υπερήλικες», είπε χαρακτηριστικά.
Επίσης, διευκρίνισε ότι «δεν τίθεται ζήτημα τιμωρίας πρέπει να βγει από το ΕΣΥ αυτός ο (μη εμβολιασμένος) άνθρωπος να μην διακινδυνεύουμε ότι θα παρέχει υπηρεσίες σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ ή σε οποιαδήποτε μονάδα νοσηλείας με κίνδυνο να τους κολλήσει».
Κατηγόρησε δε την ΠΟΕΔΗΝ για μέγιστη ανευθυνότητα, καθώς παρακινεί το σύνολο των υγειονομικών να μην επιδεικνύουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για να μην μπορέσει να υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος του μέτρου.
«Να μην αγχώνεται ο (πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ) κ. Γιαννάκος, η πρωτότυπη μορφή λευκής απεργίας δε θα έχει αποτέλεσμα, θα διαλειτουργήσουν τα πληροφορικά συστήματα και θα έχει ο κάθε φορέας αυτομάτως πρόσβαση στο ποιος είναι εμβολιασμένος, ποιος έχει νοσήσει, ποιος έχει πάρει εξαίρεση, αυτό θα γίνεται γνωστό λίγο πολύ αυτοματοποιημένα», επισήμανε.