Βορειοκορεάτες χάκερς βρίσκονται πίσω από την επίθεση με το κακόβουλο λογισμικό WannaCry, εικάζουν Βρετανοί αξιωματούχοι ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας, σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού ειδησεογραφικού δικτύου BBC. Το λυτρισμικό WannaCry προκάλεσε τον περασμένο μήνα αναστάτωση σε ολόκληρο τον κόσμο, αφού τουλάχιστον 300.000 συστήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών επηρεάστηκαν από την επίθεση, μεταξύ των οποίων και πολλοί μεγάλοι οργανισμοί και δημόσιοι φορείς.
Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνο-ασφάλειας (NCSC) της Βρετανίας διεξήγαγε διεθνή έρευνα, από την οποία οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαβόητη ομάδα χάκερς με την ονομασία Lazarus βρίσκεται, κατά πάσα πιθανότητα, πίσω από τη συγκεκριμένη επίθεση. Για την ομάδα αυτή είχε προειδοποιήσει και η αμερικανική Ομάδα Πληροφορικής για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης. Η NCSC υποστηρίζει επίσης ότι η ομάδα Lazarus βρίσκεται πίσω από την επίθεση που είχε λάβει χώρα το 2014 στη Sony Pictures, καθώς και στην κλοπή χρημάτων από διάφορες τράπεζες.
Ερευνητές του ιδιωτικού τομέα, ειδικοί σε θέματα κυβερνο-ασφάλειας, άρχισαν να διαχωρίζουν τον κώδικα του λυτρισμικού με σκοπό να καταλάβουν ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση. Η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) είχε καταλήξει έπειτα από έρευνα και στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της συγκεκριμένης κυβερνο-επίθεσης και της Βόρειας Κορέας. Αξιωματούχοι δηλώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις που να οδηγούν σε κάποιο διαφορετικό συμπέρασμα.
Η NCSC υποστηρίζει ότι οι χάκερς που βρίσκονται πίσω από την επίθεση προφανώς δεν περίμεναν ότι το κακόβουλο λογισμικό θα εξαπλωνόταν τόσο γρήγορα. Αφού συνειδητοποίησαν ότι οι πράξεις τους είχαν προσελκύσει την παγκόσμια προσοχή, πιθανόν θεώρησαν ότι η μετακίνηση των χρημάτων που είχαν συγκεντρώσει από τα θύματά τους ήταν πολύ ριψοκίνδυνη. Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το BBC, η αποκάλυψη της σύνδεσης της Βόρειας Κορέας με την επίθεση δημιουργεί δύσκολα ερωτήματα σχετικά με το τι μπορεί να γίνει για να αντιμετωπιστεί ή να αποτραπεί μια ανάλογη πράξη στο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ