Ο αριθμός των αιτούντων από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εισαγωγή σε βρετανικά πανεπιστήμια μειώθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση ύστερα από την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν.
Τα στοιχεία αποτελούν ίσως μια πρώτη ένδειξη ότι το δημοψήφισμα αποθάρρυνε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες από το να επιλέξουν για τις σπουδές τους τη Βρετανία, όπου τα πανεπιστήμια έχουν προειδοποιήσει ότι το Brexit θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη χρηματοδότηση και την πρόσβαση σε ερευνητικά προγράμματα, καθιστώντας δυσκολότερη την προσέλκυση προσωπικού με υψηλή κατάρτιση.
Τα πρώτα στοιχεία για τα προγράμματα σπουδών που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2017 έδειξαν ότι ο αριθμός των αιτούντων από άλλες χώρες της ΕΕ μειώθηκε κατά 620 συγκριτικά με τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο του 2016, στις 6.240.
Τα στοιχεία, από την υπηρεσία εισαγωγής σε πανεπιστήμια και κολέγια (UCAS), καλύπτουν προγράμματα σπουδών τα οποία απαιτούν έγκαιρη εγγραφή, και τα οποία είναι η ιατρική, η οδοντιατρική και η κτηνιατρική σε οποιοδήποτε βρετανικό πανεπιστήμιο και οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών στην Οξφόρδη ή το Κέμπριτζ.
Η UCAS θα δημοσιεύσει τα πλήρη στοιχεία για τις αιτήσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια το 2017 τον Φεβρουάριο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ