«Τα προβλήματα που έχει εσωτερικά και εξωτερικά η Τουρκία προσπαθεί να τα ''λύσει'' με μια προκλητικότητα, μια επιθετικότητα και μια αναθεωρητική θεώρηση των διεθνών συνθηκών. Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να της περάσει. Έχει απέναντί της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
«Την παρακολουθούμε και παίρνουμε όλα τα μέτρα. Η δική μου άποψη είναι ότι οφείλεται (η προκλητικότητα) σε εξωτερικά και εσωτερικά προβλήματα που έχει η Τουρκία, όχι σε σχέση με την Ελλάδα. Η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με κυρίαρχο μέλημα το κουρδικό και μέτωπο στη Συρία και θέλει να συμμετάσχει ή να πιέσει σε κάτι που δεν της ανήκει, δηλαδή στην κυπριακή ΑΟΖ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βίτσας.
«Όπως και να το πάρει ο καθένας», πρόσθεσε, «η Κύπρος είναι -και με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται από τη διεθνή κοινότητα- ένα κράτος. Ένα κράτος με πρόβλημα θα πει κάποιος, να το δεχθώ. Αλλά είναι ένα κράτος πάνω στο οποίο προσπαθούμε να βρούμε λύση. Γι'' αυτό γίνονται και οι συζητήσεις. Κι αυτό το κράτος έχει ΑΟΖ που διεθνώς εκπροσωπείται από την Κυπριακή Δημοκρατία με πρόεδρο τον κ. Αναστασιάδη».
Ερωτηθείς για τη «νωχελική» έως τώρα αντίδραση της Ευρώπης στο ζήτημα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας απάντησε: [Για διάφορους λόγους και με βάση το γεγονός ότι ζούμε την εποχή των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, με νωχελικό τρόπο κάποιες φορές αντιμετωπίζεται και η αναθεωρητική λογική και η προκλητικότητα. Γι αυτό άλλωστε και ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ξαναβάλει και σήμερα αυτά τα ζητήματα στο συμβούλιο των ηγετών της Ευρώπης. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι μια καθαρή θέση».
Σχετικά με το αν η ελληνική αντίδραση θα είναι ανάλογη σε περίπτωση που η Τουρκία ξεπεράσει τα όρια, ο κ. Βίτσας απάντησε θετικά, υπογραμμίζοντας: «Εμείς έχουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Εκεί είναι κι ένα επίπεδο των ορίων μας και μ'' αυτή την έννοια έχουμε και τη διπλωματική και τη στρατιωτική δύναμη να αντιδράσουμε. Δεν θέλουμε τα πράγματα να φτάσουν σ'' ένα τέτοιο σημείο αλλά γνωρίζουν όλοι ότι η Ελλάδα είναι μια ισχυρή χώρα. Και σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική της δύναμη είναι μια πολύ ισχυρή χώρα».
Αναφορικά με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο μονάδες από τον οίκο Moody''s, ο κ. Βίτσας επισήμανε πως [το γεγονός ότι αναβαθμίζεται η χώρα μας και μάλιστα κατά δύο θέσεις δείχνει ότι όλη η οικονομική προσπάθεια πάει καλά και ότι θα έχουμε μια σίγουρη έξοδο από τη μνημονιακή περίοδο τον Αύγουστο του 2018».
Σημείωσε δε πως πεποίθηση και άποψή του είναι ότι «δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ούτε πρέπει να υπάρξει προληπτική γραμμή (στήριξης). Θα υπάρχει η δυνατότητα ρευστότητας της δικής μας χώρας ώστε γρήγορα αυτή την επιτυχία να τη μετατρέπουμε σε απτή πραγματικότητα για τη ζωή των Ελληνίδων και των Ελλήνων και ιδιαίτερα για εκείνους που είναι στα χαμηλότερα στρώματα».
Για την υπόθεση Novartis δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ριχθεί φως «γιατί ξεκίνησε και προχωράει ορθά» και σημείωσε πως «είναι στόχος μας το μαχαίρι να μπει και να καθαριστεί η πληγή μέχρι και το κόκαλο», ενώ επισήμανε την ανάγκη «ο νόμος περί ευθύνης υπουργών να είναι πρώτη προτεραιότητα στην αλλαγή του Συντάγματος».
«Βασικός στόχος», τόνισε ο κ. Βίτσας, «είναι να αποκαλυφθούν τα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απρόσωπο σκάνδαλο. Άρα υπάρχει πολιτική ευθύνη, δεν έχει αναληφθεί από τα κόμματα τα οποία εξουσίαζαν την πολιτική ζωή του τόπου εκείνη την εποχή κι ένα από τα ζητήματα που τα ενοχοποιεί πολιτικά είναι το γεγονός ότι δεν έκαναν ό,τι μπορούσαν -ορισμένες φορές δεν έκαναν και τίποτα- ώστε το σκάνδαλο αυτό να διαλευκανθεί. Υπάρχει η πολιτική ευθύνη. Αναζητείται πλέον και αν υπάρχει και ποινική ευθύνη και αφορά αυτό τα πολιτικά πρόσωπα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία intime news