Δ. Κουτσούμπας: Η αντιπαράθεση με την Τουρκία κλιμακώνεται σε Ανατολικό Αιγαίο και Θράκη

Δ. Κουτσούμπας: Η αντιπαράθεση με την Τουρκία κλιμακώνεται σε Ανατολικό Αιγαίο και Θράκη

Την ανησυχία του ΚΚΕ για ενδεχόμενη «μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση», εξέφρασε ο γγ του κόμματος, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στον ρ/σ "News 24/7" και ερωτηθείς πού στηρίζει την εκτίμησή του για τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. 

«Σήμερα πλέον, δεν μπορούμε να μένουμε στην εκτίμηση για έναν απλό κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Δυστυχώς, η ανησυχία μας πάει παραπέρα. Μιλάμε ίσως και για μεγαλύτερη πολεμική κλιμάκωση. Τα στοιχεία έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράζεται από την κυβέρνησή της με τον κ. Ερντογάν, έχει περάσει από το φραστικό επίπεδο της αντιπαράθεσης, της διεκδίκησης, της αμφισβήτησης διεθνών συνθηκών, κατοχύρωσης συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και σε συγκεκριμένες πράξεις -μην τις αναφέρω τώρα και τρώμε χρόνο, είναι γνωστές στο πανελλήνιο και στους ακροατές μας. Απ' αυτή τη σκοπιά, η αντιπαράθεση κλιμακώνεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο, σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο και φοβόμαστε και στη Θράκη», δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ. 

Ως προς το ενδεχόμενο πολεμικής αναμέτρησης στην περιοχή με άμεση εμπλοκή και της Ελλάδας, ο κ. Κουτσούμπας είπε πως «με μια έννοια, ήδη υπάρχει συμμετοχή της Ελλάδας στον εξελισσόμενο πόλεμο στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η Ελλάδα συμμετέχει στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και με βάση συνεργασίες και εταιρικές σχέσεις που έχει και στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές συμφωνίες, σε όλη την περιοχή». Σημείωσε δε ότι εξαιτίας των ανταγωνισμών πολύ ισχυρών παικτών στην περιοχή ελλοχεύει ο κίνδυνος γενικευμένου πολέμου. 

Ως προς το ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, επανέλαβε ότι «απ΄ ό,τι φαίνεται δεν θα αποφύγουμε, μακάρι να συμβεί διαφορετικά, ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία», επισημαίνοντας ότι «τα πιο κρίσιμα σημεία είναι η κυπριακή ΑΟΖ, η εμπλοκή δηλαδή της Κύπρου σε αυτή την υπόθεση, είναι όλο το ανατολικό Αιγαίο». «Είναι γνωστό ότι η Τουρκία θέτει και ονομαστικά αμφισβητεί 20 κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, αμφισβητεί εκατοντάδες βραχονησίδες και νησίδες στο ανατολικό Αιγαίο κλπ. Ζητήματα που είναι λυμένα, ανήκουν στην Ελλάδα, είναι κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κατοχυρωμένα από τη Συνθήκη της Λοζάνης», τόνισε. 

Ο κ. Κουτσούμπας υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή μίλησε για τη σύλληψη και την παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών για τόσο χρονικό διάστημα και επισήμανε ότι η Τουρκία «ήθελε να δείξει ότι έχει και μέτωπο στη στεριά, στα σύνορα δηλαδή στον Έβρο, στα σύνορα με τη Θράκη και αφήνει ανοιχτό κι αυτό το μέτωπο». 

Σχετικά με τις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών και την επίθεση στο άγαλμα του Τρούμαν σημείωσε ότι είναι «έξω από κάθε λογική, η επίθεση, με τη βιαιότητα και με το σκληρό τρόπο που έγινε απέναντι κυρίως σε νέους ανθρώπους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές και άλλους εργαζόμενους, νέους που ήταν στη διαδήλωση φοιτητικών, σπουδαστικών συλλόγων, μαθητικών συμβουλίων και σωματείων εργαζομένων». Αναφέρθηκε στο αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα του οργανωμένου συλλογικού κινήματος να αποφασίζει με ποιο τρόπο θα εκφράσει την διαμαρτυρία του. «Ειδικά για τον Τρούμαν, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι μία από τις πιο μισητές προσωπικότητες στην Ελλάδα. Έλεος πια. Ο Τρούμαν δολοφόνησε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με την προσωπική του εντολή και υπογραφή», προσέθεσε, σημειώνοντας ότι το άγαλμα στήθηκε «σε μια περίοδο ψυχροπολεμική, σε μια περίοδο όπου οργίαζε ο αυταρχισμός και η τρομοκρατία». «Ήταν οι δεκαετίες του ΄50 και του ΄60, που είχαμε τις δολοφονίες του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, του Νικηφορίδη, του Λαμπράκη, είχαμε αυταρχισμό και τρομοκρατία, όργιο παρακρατικών μηχανισμών ετοιμαζόταν η 7χρονη φασιστική χούντα και στήθηκε τότε από το κράτος της δεξιάς. Αυτά πρέπει να τελειώσουν», τόνισε. 

Αναφερόμενος στην άγρια καταστολή των διαδηλωτών, είπε ότι «ελέγχουμε αυτό το ζήτημα, προσπαθούμε να μάθουμε περισσότερα πράγματα», και ότι «ενήργησαν και μηχανισμοί που δεν ήταν οι επίσημοι ούτε μέσα από την ηγεσία της Αστυνομίας ούτε από την ηγεσία του υπουργείου ούτε από αλλού». «Μαζί μ΄ αυτούς τους μηχανισμούς που έχουν την κύρια πολιτική ευθύνη που έδωσαν εντολή για τέτοιο χτύπημα ενήργησαν και άλλοι μηχανισμοί. Έπαιρναν τα παιδιά απ τους γιατρούς και η Αστυνομία έφερνε δικούς της γιατρούς, για να κάνουν άλλες διαγνώσεις ή ότι δε χρήζουν ιατρικής περίθαλψης ...», ανέφερε. Ερωτηθείς αν ήταν παρακράτος είπε «δεν ξέρω τι ήταν μπορεί να είναι κράτος μέσα στο κράτος», έκανε λόγο για «στενή σχέση του κρατικού μηχανισμού -μηδέ της Αστυνομίας εξαιρουμένης - με Ππρεσβείες ξένων χωρών, όπως είναι η αμερικανική"» και κάλεσε την κυβέρνηση να ελέγξει καλύτερα όλα αυτά τα ζητήματα. 

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει ως τον Μάιο ή τον Σεπτέμβριο του 2019, που σύμφωνα με όσα λέει θα γίνουν εκλογές και τόνισε ότι «για να υπάρξει λύση θα πρέπει να οδηγηθούμε σε ριζική αλλαγή συσχετισμών». Είπε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να σκεφθεί πως τα τρία μνημόνια και το συμπληρωματικό θα παραμείνουν σε ισχύ, όπως και οι πάνω από 1.000 αντιλαϊκοί-αντεργατικοί νόμοι,η κατάργηση των οποίων δεν προβλέπεται ούτε από το πρόγραμμα της ΝΔ, ούτε από του ΠΑΣΟΚ, ούτε από του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα εξακολουθούν να υπάρχουν οι αντιλαϊκές πολιτικές που καθοδηγούνται και συναποφασίζονται με την ΕΕ και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ. 

«Ο ελληνικός λαός, το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να δρομολογήσει την πραγματική διέξοδο, γιατί υπάρχει εναλλακτική λύση και γι΄ αυτό χρειάζεται ενίσχυση του ΚΚΕ παντού και στα μέτωπα πάλης, κυρίως μέσα στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες, στα σωματεία, τους συλλόγους, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και στις βουλευτικές εκλογές και στις ευρωεκλογές», τόνισε ο γγ του ΚΚΕ. 

Έκανε ακόμα λόγο για διεθνώς συνολικά αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων και αντιδραστικοποίηση του συνόλου του αστικού πολιτικού συστήματος, με μετατόπιση σε αντιδραστικές θέσεις και των παραδοσιακών φιλελεύθερων κομμάτων και του χώρου της Σοσιαλδημοκρατίας και του οπορτουνιστικού ρεύματος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι που πρέπει πρώτα να συνειδητοποιηθεί από το σύνολο των σοβαρά σκεπτόμενων ανθρώπων και της πατρίδας μας και της Ευρώπης. Θα έλεγα και από κει να ξεκινήσει το ξήλωμα αυτής της λογικής, της αντίδρασης που μας οδηγεί συνεχώς απ''' το κακό στο χειρότερο».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Ιntime