Τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, μέσα από τον οποίο οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν ανά περιοχή, βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών φορτίων παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Μέσω αυτού του χάρτη, οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που θα ισχύουν ανά περιοχή βάσει των τελευταίων επιδημιολογικών φορτίων, που καταγράφονται από τις υγειονομικές αρχές.
Όπως τόνισε ο κ. Πιερρακάκης «από σήμερα οι πολίτες έχουν στη διάθεσή τους ένα ακόμα εργαλείο στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr,: έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορονοϊό»
Ο υπουργός εξήγησε πως ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας δημιουργήθηκε «διότι διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό ως προς τη δυνατότητα άμεσου εντοπισμού της πληροφορίας σε τοπικό επίπεδο. Διαπιστώσαμε την ανάγκη ύπαρξης ενός κεντρικού σημείου όπου θα συγκεντρώνονται όλα τα μέτρα τα οποία ισχύουν αυτή τη στιγμή στη χώρα ανά περιοχή και θα τα οπτικοποιεί στον ελληνικό χάρτη».
Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι «υπάρχουν τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα που εμφανίζει κάθε περιοχή: 1 - επίπεδο ετοιμότητας, 2 - επίπεδο επιτήρησης, 3 - επίπεδο αυξημένης επιτήρησης και 4 - επίπεδο αυξημένου κινδύνου. Ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου συναρτάται από την τάση των επιδημιολογικών μεγεθών».
Δείτε αναλυτικά:
Επίπεδο συναγερμού ανά περιφερειακή ενότητα: ΕΔΩ
Μέτρα εν ισχύ ανά επίπεδο συναγερμού: ΕΔΩ
Όπως υπογράμμισε ο κ. Πιερρακάκης, «κάθε επίπεδο περιλαμβάνει μια δέσμη προληπτικών μέτρων και κανόνων. Με απλά λόγια: τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται σε συγκεκριμένους χώρους - και υπό ποιες προϋποθέσεις. Αυτή τη στιγμή οι δέσμες μέτρων και κανόνων εξειδικεύονται μέχρι το επίπεδο της περιφερειακής ενότητας. Αν, όμως, κριθεί σκόπιμο στο μέλλον, η εξειδίκευση αυτή μπορεί να γίνει σε μικρότερη κλίμακα».
Προσέθεσε ακόμα ότι η νέα πλατφόρμα είναι φιλική για τα κινητά τηλέφωνα. «Μπορεί κάποιος να εξειδικεύσει μπαίνοντας μέσα στο συγκεκριμένο site.
Όσον αφορά για μια συγκεκριμένα εφαρμογή που θα αφορά τον covid και την ιχνηλάτηση, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «είναι κάτι που έχει συζητηθεί και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπουργών ψηφιακής πολιτικής. Πρώτα μελετάμε κάτι τεχνικά, ωστόσο δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση, αλλά είναι κάτι που φυσικά το μελετάμε».
Πώς λειτουργεί ο χάρτης
Ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας δίνει στους πολίτες δύο δυνατότητες: είτε να κάνουν κλικ στο σημείο του χάρτη που τους ενδιαφέρει, ώστε να δουν το επίπεδο στο οποίο υπάγεται η περιοχή, είτε να πληκτρολογήσουν τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής που αναζητούν και να τους ανακατευθύνει η σελίδα στο σχετικό σημείο του χάρτη. Αμέσως μετά, πατώντας «δείξε μου τα μέτρα» θα ανοίγει ανά επίπεδο το σύνολο των μέτρων που ισχύουν στην περιοχή.
Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι για όλες τις περιοχές της χώρας, ο χάρτης που αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr, θα περιλαμβάνει τα υγειονομικά και επιδημιολογικά δεδομένα. Κάθε πολίτης θα έχει πλέον εύκολη πρόσβαση στα μέτρα που ισχύουν για την περιοχή του. Το νέο πλαίσιο τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει τροποποιήσεις στα μέτρα.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο καθορισμός του επιπέδου συναγερμού σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης.
Τόνισε ακόμα ότι η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις σε τοπικό επίπεδο εντός της περιφερειακής ενότητας.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του Υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες. Ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.