Ο συνδυασμός της «βαθιάς» στρατηγικής οπτικής του αναθεωρητισμού, που έχει η Τουρκία, με την προσωπικότητα του Ερντογάν, αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα στα ελληνοτουρκικά, εκτίμησε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στο διάλογο αλλά « δεν θα πάμε σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Τουρκία, δεν θα αρχίσουμε να μιλάμε για τη "γαλάζια πατρίδα"».
Μιλώντας στο ΣΚΑΙ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κατήγγειλε τη διαχρονική αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και επισήμανε: «Εδώ υπάρχει ένας συνδυασμός γεγονότων που είναι εξαιρετικά ανησυχητικός. Έχουμε μία Τουρκία, που από το ‘96 και μετά και τη συμφωνία του Ελσίνκι και την κρίση στα Ίμια, έχει πλέον αποφασίσει πραγματικά να θέσει ζητήματα αναθεωρητισμού.
Αυτή είναι μία βαθιά στρατηγική της Τουρκίας. Και μη γελιόμαστε ότι είναι θέμα προσώπων. Και πάνω από αυτό, έχουμε ένα πολιτικό ηγέτη ο οποίος, επειδή είναι πιεσμένος, επειδή νιώθει τον εαυτό του να απειλείται, είναι αυτή τη στιγμή -όπως είπε ο πρωθυπουργός– παράλογος. Και δεν μπορείς να συζητήσεις με τον παράλογο» .
Αναφέρθηκε επίσης στην ανοιχτή επιστολή του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Πέτρου Μολυβιάτη, προς τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Σημείωσε ότι ο κ. Μολυβιάτης επισήμανε πως «η πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι στην ουσία επιλογή της πλευράς του επιτιθέμενου και δεν νοείται σε μία Συμμαχία όταν μία χώρα δέχεται μία απειλή να χαϊδεύουμε την άλλη χώρα».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επικαλέστηκε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα δεν θέλει να κόψει κάθε επικοινωνία με την Τουρκία, αλλά δεν μπορεί να κάνει κανείς διάλογο με το παράλογο. Υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία ενισχύει την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και βάζει το πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία. «Αυτό λέει ο κ. Μολυβιάτης στην επιστολή του, αυτό λέει παραδοσιακά η Νέα Δημοκρατία, αυτό όχι απλά το λέει, το κάνει πράξη ο Μητσοτάκης: Δηλαδή ότι δεν θα πάμε σε μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με την Τουρκία, δεν θα αρχίσουμε να μιλάμε για τη "γαλάζια πατρίδα"».
Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι η Τουρκία επιχειρεί βήμα-βήμα από το 1996 και μετά να βάλει την Ελλάδα να καθίσει στο τραπέζι των συζητήσεων και τόνισε: «Όποιος δεν βλέπει ότι η Τουρκία θεωρεί τον εαυτό της μία περιφερειακή κυριαρχική δύναμη στην περιοχή και ότι η στρατηγική της "γαλάζιας πατρίδας" είναι μία στρατηγική πολύ βαθιά αναθεωρητική και θα την πάει μέχρι τέλους, νομίζω ότι είναι πολύ γελασμένος».
Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών χαρακτήρισε απαράδεκτο και στα όρια της προβοκάτσιας ευρωβουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κάνει στο Ευρωκοινοβούλιο ολόκληρη φιέστα, κατηγορώντας το ελληνικό Λιμενικό Σώμα ότι δήθεν πετά ανθρώπους στη θάλασσα. «Θα ήθελα στα βασικά να συμφωνούμε. Νομίζω ότι αυτό θέλουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες πολίτες σήμερα: Θέλουν τουλάχιστον στα εθνικά να υπάρχει μία κοινή γραμμή», εκτίμησε.
Ερωτηθείς σχετικά με τα σενάρια αποκλεισμού ελληνικών νησιών από την Τουρκία, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα, υπενθυμίζοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει ενισχυθεί η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας και τονίζοντας ότι μία σοβαρή χώρα πρέπει να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.
Ακρίβεια και εκλογές
Όσον αφορά στα μέτρα κατά της ακρίβειας, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Η κυβέρνηση δεν κάθεται με σταυρωμένα χέρια. Κάνει ό,τι είναι δυνατόν, στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων». Υπενθύμισε άλλωστε το εξής: «Αποδείξαμε ότι μία κυβέρνηση, που πιστεύει στην ελεύθερη αγορά, όταν πρέπει, κάνει παρεμβάσεις, για να στηρίξει τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».
Υπενθύμισε ότι έχουν ληφθεί ήδη μέτρα ύψους 4 δισ. ευρώ και προσέθεσε: «Θα μου πείτε είναι αρκετά; Όχι, εννοείται δεν είναι αρκετά και μακάρι αντί για 4 να μπορούσαμε να δώσουμε 44... Αλλά δεν μπορώ να βλέπω την αξιωματική αντιπολίτευση και το ΚΙΝΑΛ να λένε πράγματα χωρίς να τα έχουν κοστολογήσει».
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η κυβέρνηση πηγαίνει βήμα-βήμα, διότι ουδείς γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει η κρίση. «Πριν πεινάσεις μαγειρεύεις. Δεν μπορεί να έρθει μία κυβέρνηση και να δώσει όλο της το οπλοστάσιο, όλα τα χρήματα, όλα τα αποθεματικά» τόνισε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα σενάρια πρόωρων εκλογών, ο κ. Καραμανλής παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για εξάντληση της τετραετίας. «Τις εκλογές θα τις αποφασίσει ο πρωθυπουργός. Άρα τώρα το να λέμε εμείς εάν θα γίνουν ή όχι, δεν έχει σημασία», σημείωσε. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε ότι στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία, σχολιάζοντας: «Δείτε τι έγινε στις γαλλικές εκλογές».
Αναφερόμενος στην επέκταση του Μετρό προς Πειραιά, ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε το έργο με προβλήματα και καθυστερήσεις αλλά παρ' όλα αυτά παρέδωσε τους 3 πρώτους σταθμούς το καλοκαίρι του 2020, ενώ το κατασκευαστικό κομμάτι των τριών τελευταίων σταθμών ολοκληρώνεται σε μερικές εβδομάδες.