Υπουργοί από τις πλουσιότερες δημοκρατίες του κόσμου συμφώνησαν την Παρασκευή να εργαστούν για τη σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας , αν και δεν κατάφεραν να καθορίσουν ημερομηνία που θα το πράξουν, ενώ τόνισαν ότι η ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας δεν πρέπει να εκτροχιάσει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η δέσμευση, που δημοσιεύθηκε στο τέλος των τριών ημερών των συνομιλιών της Ομάδας των Επτά (G7) στο Βερολίνο, ήταν πιο αδύναμη από ένα προηγούμενο προσχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος που είχε δει το Reuters, το οποίο περιελάμβανε στόχο να τερματιστεί η παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έως το 2030
Πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις ανέφεραν ότι η Ιαπωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν δηλώσει και οι δύο ότι δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν αυτήν την ημερομηνία.
Ωστόσο, η δέσμευση εξακολουθεί να σηματοδοτεί την πρώτη δέσμευση των χωρών της G7 να εγκαταλείψουν την ηλεκτρική ενέργεια από άνθρακα. Ο άνθρακας είναι το ορυκτό καύσιμο που εκπέμπει περισσότερο CO2 και η χρήση του πρέπει να πέσει κατακόρυφα εάν ο κόσμος θέλει να αποφύγει τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η ομάδα συναντήθηκε με φόντο το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και τις ανησυχίες για την προμήθεια καυσίμων λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Η σύγκρουση έχει προκαλέσει έναν αγώνα δρόμου μεταξύ ορισμένων χωρών να αγοράσουν περισσότερα μη ρωσικά ορυκτά καύσιμα και να κάψουν άνθρακα για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές προμήθειες.
«Η αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία έχει κυριαρχήσει στην πολιτική συζήτηση και τις ενέργειες της κυβέρνησης τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά πρέπει να είναι σαφές για εμάς ότι οι προκλήσεις της πολιτικής μας γενιάς, που περιορίζουν την υπερθέρμανση του πλανήτη, δεν θα εξαφανιστούν εάν επικεντρωθούμε μόνο στο παρόν», είπε. «Ο χρόνος κυριολεκτικά τελειώνει».
Οι G7 συμφώνησε επίσης να απολιγνητοποιήσουν σε μεγάλο βαθμό τους τομείς της ενέργειας τους έως το 2035 και να σταματήσουν τη δημόσια χρηματοδότηση για έργα ορυκτών καυσίμων στο εξωτερικό μέχρι το τέλος αυτού του έτους, εκτός από περιορισμένες περιπτώσεις.
Στο ανακοινωθέν υπάρχει η δέσμευση για έναν άκρως απελευθερωμένο από εκπομπές άνθρακα οδικό τομέα μέχρι το 2030 μέσω σημαντικής αύξησης της πώλησης, του μεριδίου και της απορρόφησης ελαφρών οχημάτων μηδενικών εκπομπών ρύπων.
Η G7 στοχεύει επίσης να ξεκινήσει δημόσια έκθεση το επόμενο έτος σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες εκπληρώνουν την προηγούμενη δέσμευσή τους να τερματίσουν τις «αναποτελεσματικές» επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων έως το 2025.