Διαφορετικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θέλουν Τσίπρας - Θεοδωράκης

Διαφορετικό συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας θέλουν Τσίπρας - Θεοδωράκης

Διαφορά απόψεων όσον αφορά τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας διαπιστώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού και του επικεφαλής του Ποταμιού, κατά την αποψινή τους συνάντηση.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση που υπήρξε μετά το πέρας της συζήτησης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Σταύρος Θεοδωράκης συζήτησαν διεξοδικά την πρόταση του Ποταμιού για την δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, με τον πρωθυπουργό να ενημερώνει ότι το ΥΠΕΞ προετοιμάζει σχέδιο για τη δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με επιχειρησιακές αρμοδιότητες στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών και του ζήτησε να συμβάλει στη σχετική συζήτηση όπως πρόκειται να πράξει και για τα υπόλοιπα κόμματα.

Ωστόσο το Συμβούλιο που προτείνει ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι διακομματικό όργανο ενώ το Συμβούλιο του οποίου τη δημιουργία επεξεργάζεται το ΥΠΕΞ είναι κυβερνητικό - επιχειρησιακό.
 
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να δημιουργηθούν θεσμοί που θα συμβάλλουν στην καλλιέργεια κλίματος συναίνεσης στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και είναι για αυτό το λόγο που η πρόταση του Ποταμιού μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης. Στο πλαίσιο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής να θέσει το θέμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή εξωτερικών και Άμυνας για να συζητηθεί διεξοδικά.
 
Επίσης εξέφρασε την πρόθεση του να αξιοποιηθεί η πρόταση στο πλαίσιο της αναβάθμισης και μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας.

Νωρίτερα και κατά την συνάντηση των δύο αντρών μπροστά στις κάμερες, οι δύο άντρες συζήτησαν για τα όσα συνέβησαν χθες στο γήπεδο της Τούμπας. «Σε όλες τις χώρες υπάρχουν μαφιόζοι που πάνε στο ποδόσφαιρο. Φοβάμαι πως, αν δεν βάλουμε αυστηρούς κανόνες και αυστηρούς νόμους, αν δεν "κόψουμε" κεφάλια θα παραδινόμαστε συνέχεια σ'' αυτές τις συμπεριφορές, σ'' αυτούς τους ανθρώπους» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρωθυπουργό, με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι ο γόρδιος δεσμός μεταξύ πολιτικού κόστος και αλλαγών στο ποδόσφαιρο πρέπει να κοπεί.

Στ. Θεοδωράκης: Πρέπει σήμερα να πάρουμε γενναίες αποφάσεις γιατί αύριο μπορεί να είναι αργά

Η σύγκρουση που έχουμε με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τον κ.Τσίπρα δεν μας απαγορεύει να καταθέτουμε προτάσεις προς όφελος της χώρας, είπε από τη μεριά του ο Σταύρος Θεοδωράκης μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να φέρει την πρόταση νόμου του Ποταμιού για σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, στη Βουλή και τόνισε: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για εθνική συνεννόηση. Μετά από μια διεξοδική συζήτηση που είχε και αρκετές αντιθέσεις και διαφωνίες, ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε να φέρει την πρότασή μας στη Βουλή να συζητηθεί με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας και να γίνει βέβαια κουβέντα και στην Ολομέλεια». 

Τόνισε μάλιστα ότι και το Κίνημα Αλλαγής, όπως και το Ποτάμι, πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει εθνική γραμμή στα μεγάλα θέματα. «Να ενώσουμε τους Έλληνες, να λύσουμε όλα τα μεγάλα εξωτερικά προβλήματα για να μπορέσουμε να ασχοληθούμε και με τα καθημερινά ζητήματα που μας ταλαιπωρούν» είπε.

Ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι δεν τίθεται ζήτημα εισόδου του Ποταμιού στην κυβέρνηση, καθώς «έχουμε άλλη άποψη για τη διακυβέρνηση της χώρας και συγκρουόμαστε σχεδόν καθημερινά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «αισθανόμαστε την πατριωτική ευθύνη να διαχωρίζουμε τα πράγματα. Άλλα είναι τα εσωτερικά ζητήματα και άλλα τα μεγάλα πατριωτικά ζητήματα».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις εξελίξεις στον χώρο του ποδοσφαίρου ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι «πρέπει να «κόψουμε» κεφάλια, πρέπει να επιβληθεί ο νόμος, πρέπει να επιβληθούν οι κανονισμοί γιατί η χώρα παραμένει μία πολιτεία που έχει νόμους αλλά που δεν εφαρμόζονται». Πρόσθεσε δε, ότι «πρέπει να απομακρύνουμε τους μαφιόζους από τον χώρο του ποδοσφαίρου» διευκρινίζοντας πως μιλάει για «αυτούς που δημιουργούν συνθήκες τριτοκοσμικής χώρας στο ποδόσφαιρο». Κάλεσε μάλιστα σε ενότητα όλο τον πολιτικό κόσμο ώστε «να χτίσουμε μια καινούργια ποδοσφαιρική συνείδηση, μακριά από μαφιόζικες πρακτικές που κάποιοι επιμένουν να βάζουν μέσα και στον χώρο του ποδοσφαίρου».