Θέμα διαπραγμάτευσης για αλλαγές στα συμφωνηθέντα θέτει ο Ν. Φίλης, μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, αφού, όπως υποστήριξε, προχωράει η ανάπτυξη και βγαίνουμε από τη δανειακή σύμβαση, ενώ παράλληλα εμμένει στην προσπάθεια ανοίγματος στο ΚΙΝΑΛ και στις υπόλοιπες δυνάμεις της κεντροαριστεράς.
Παράλληλα, ως βασικό ερώτημα στο δημόσιο διάλογο, ο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τον καθορισμό των στόχων που θα τεθούν σε μία σταδιακή πορεία ώστε να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών αλλά και των κοινωνικών δεικτών.
«Η λογική λέει ότι βγαίνουμε από την δανειακή σύμβαση στο τέλος Αυγούστου, η οικονομία έχει επανέλθει δειλά δειλά στην ανάπτυξη -άρα μπορούμε να ζητήσουμε χρήματα σε αυτή τη φάση από τις αγορές. Καθώς προχωρά η ανάπτυξη, θα ενισχυθεί αυτό το πλαίσιο, συνεπώς μπορούμε -βγαίνοντας τώρα από τη δανειακή σύμβαση- να ζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε ορισμένες αλλαγές», ανέφερε ο κ. Φίλης σημειώνοντας πως στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης έχουν βρεθεί ζητήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις (επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού) και το θέμα του δημόσιου χρέους.
Βασικό ερώτημα στον δημόσιο διάλογο σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι δυνατότητες και ποιοι στόχοι θα τεθούν σε μία σταδιακή πορεία ώστε να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών αλλά και των κοινωνικών δεικτών. Κι αυτό αποτελεί ένα κρίσιμο ζήτημα, καθώς όπως τόνισε «τα μνημόνια έχουν έναν πυρήνα που είναι ο νεοφιλελευθερισμός κι εμείς ως κόμμα της Αριστεράς δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε τον νεοφιλελευθερισμό στην πορεία της ανάπτυξης».
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό θέμα», υπογράμμισε, «όχι μόνο γιατί αφορά τη φυσιογνωμία μας αλλά και γιατί αφορά τα συμφέροντα των πολλών». Επισήμανε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει «μία και έξω», αλλά «χρειάζεται ένας σχεδιασμός» και «χρειάζονται κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες».
Μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης αναγνώρισε πως «υπάρχει διαφορετική προσέγγιση -προγραμματική, φιλοσοφική- στα προβλήματα», ωστόσο τόνισε πως μέσα σε αυτή την διαφορετικότητα «όλοι πρέπει να καταλάβουμε ότι βγαίνοντας από την δανειακή σύμβαση, διαμορφώνονται δυνατότητες προγραμματικών συγκλίσεων ανάμεσα σε προοδευτικές και συντηρητικές πολιτικές».
«Από τη μια πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα προοδευτικό που κορμός του θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις που θα συμφωνήσουν. Από την άλλη θα είναι η ΝΔ με όποιες άλλες δυνάμεις συμφωνήσουν μαζί της. Το δίλλημα το έχουν σήμερα οι κεντρώες δυνάμεις τι θα κάνουν: εάν θα επανακάμψουν υπό την ηγεμονία της ΝΔ ή εαν θα διεκδικήσουν μία ισότιμη συμμετοχή σε μία προγραμματική κατεύθυνση που θα έχει τον κορμό ο ΣΥΡΙΖΑ».
Αναφερόμενος στο ολιστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την ανάπτυξη, σημείωσε πως δύο θα πρέπει να είναι οι κεντρικοί στόχοι: Ο πρώτος στόχος αφορά τη σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές οικονομίες και ποιες πολιτικές θα την υπηρετήσουν και ο δεύτερος στόχος αφορά τα δυσθεώρητα κοινωνικά ελλείμματα, τις αδικίες και τις ανισότητες που μεγάλωσαν την περίοδο του μνημονίου μεγάλωσαν και ποια θα είναι η απάντηση σε αυτά.
Ένα από τα κεντρικά σημεία στη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια, όπως επισήμανε ο κ. Φίλης είναι η εκπαίδευση διότι «δίνει τη δυνατότητα η χώρα μας να μπει μπροστά σε μία εποχή καινοτομίας, οι πολλοί πολίτες να γευθούν το αγαθό της εκπαίδευσης με έναν τρόπο εκπαίδευσης καλής ποιότητας και ισότητας για όλους, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν ένας ένας και όλοι μαζί ως κοινωνία την κινητήρια δύναμη για την αναπτυξιακή δημοκρατική προσπάθεια της χώρας».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στη διαδικασία που έχει ξεκινήσει ήδη και αφορά αφενός τη χρηματοδότηση και την στελέχωσή των πανεπιστημίων με επιστημονικό δυναμικό και αφετέρου την συνένωση που προωθείται ανάμεσα σε ΤΕΙ και πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Κλείνοντας να αναφερθεί πως στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των σχημάτων του Bloco Θεσσαλονίκης, διοργανώνεται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη (Νέα πτέρυγα Φιλοσοφικής Σχολής Α.Π.Θ) εκδήλωση με τίτλο «Το πανεπιστήμιο στη Νέα Κατάσταση» με debate ανάμεσα στον Ν. Φίλη και τον πρύτανη του ΑΠΘ, Π. Μήτκα.
Φωτογραφία intime news