Τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, όπως ήταν φυσικό επακόλουθο, μονοπώλησαν την ακρόαση του προτεινόμενου νέου πρόεδρου του οργανισμού Σωτήρη Μπερσίνη από την Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που παρέστη μαζί με τον αναπληρωτή Παύλο Πολάκη, η σύμβαση με τους δανειστές και ο νόμος 4336 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο προβλέπει σταθερή την εξωνοσοκομειακή δαπάνη μέχρι το 2018, άρα πρέπει όπως είπε "σε ένα δεδομένο πλαίσιο χρηματοδοτικό να κάνουμε την καλύτερη και την πιο ορθολογική διαχείριση των υφιστάμενων πόρων, έτσι ώστε ο κόσμος να έχει καλύτερες παροχές και όχι απλώς να διαχειριζόμαστε μια μιζέρια. Και για να γίνει αυτό πρέπει να αντιμετωπισθούν δραστικά -και εδώ νομίζω ότι η συμβολή του κ. Μπερσίμη θα είναι καθοριστική- θύλακες σπατάλης, προκλητής ζήτησης, υπερκοστολόγησης, που γίνονται σήμερα σε όσους συμβάλλονται με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ."
Στα σχόλια κάποιων βουλευτών για τον τρόπο επιλογής του νέου διοικητή του ΕΟΠΥΥ απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός τονίζοντας ότι "είναι προφανές ότι αυτή η ενόχληση έχει να κάνει με το ότι κυβερνάμε. Τα πρόσωπα είναι φορείς πολιτικής, προφανώς και με τις διοικήσεις που υπάρχουν δεν μπορεί να υλοποιηθεί το δικό μας πολιτικό σχέδιο. Προφανώς και θα τις αλλάξουμε και τη συντριπτική του πλειοψηφία και θα είναι άνθρωποι, που και γράμματα επιστημονικά του τομέα τους θα ξέρουν και θα είναι ικανοί, να υπηρετήσουν το πολιτικό σχέδιο της αλλαγής του κράτους και στο χώρο της υγείας, το οποίο θέλουμε να κάνουμε".
Είναι σαφές ότι θα γίνει αυτό και αυτή την κριτική και δεν τη δέχομαι, τόνισε ο Παύλος Πολάκης χαρακτηρίζοντας την ψευδεπίγραφη και πολύ ενοχλητική.
Ο προτεινόμενος για διορισμό στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας Σωτήρης Μπερσίνης, αφού αναφέρθηκε στα πολλά προβλήματα του οργανισμού τόνισε: "θα κάνω ό,τι μπορώ η δομή να βελτιωθεί και να γίνει πιο λειτουργική και πιο αποδοτική, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς στους ανθρώπους που εξυπηρετεί, γιατί πραγματικά είναι ένας Οργανισμός που εξυπηρετεί όλους τους Έλληνες".
Ο προτεινόμενος για πρόεδρος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να βρεθούν νέοι πόροι εφ' όσον αυτό είναι εφικτό. Παραδέχθηκε ότι η οικονομική κατάσταση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα και αυτό είναι θέμα κατά κύριο λόγο της πολιτικής ηγεσίας να το απαντήσει. "Ο εξορθολογισμός τόσο των εξόδων όσο και η τακτοποίηση των εσόδων είναι ο κύριος στόχος μας. Ένα ζητούμενο είναι η διαφάνεια και θα προσπαθήσω να έχετε μία εικόνα της κατάστασης σε τακτά χρονικά διαστήματα" τόνισε ο Σωτήρης Μπερσίνης, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη αναφορά του βουλευτή της ΝΔ για τις σχέσεις του με συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρείες λέγοντας: "Όσον αφορά στο ερώτημα του Γεράσιμου Γιακουμάτου και με τις σχέσεις που έχω με κάποιες φαρμακευτικές εταιρείες, απαντώ ότι σε όλες αυτές συνεισέφερα σε ερευνητικά έργα και δούλεψα προκειμένου να λυθούν δεδομένα και να βγούνε ερευνητικές εργασίες".
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός υπεραμύνθηκε της επιλογής τονίζοντας ότι για την θέση αυτή, "επιλέξαμε ένα νέο άνθρωπο, με εξαιρετικό βιογραφικό, λέκτορα Στατιστικής και Ασφαλιστικών Συστημάτων, στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, που έχει ασχοληθεί για πολλά χρόνια με την έρευνα, με βιοστατιστική με εφαρμογές στατιστικής στο τομέα της υγείας και πιστεύουμε ότι είναι μια πάρα πολύ καλή επιλογή".
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μετά την εισήγηση του Σωτήρη Μπερσίνη για τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ, τόνισε ότι πρέπει να αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς, τόσο η αύξηση της χρηματοδότησης στο δημόσιο σύστημα υγείας και, ήδη, το πρώτο βήμα έγινε με την αύξηση του ορίου δαπανών κατά 150 εκατ. ευρώ. "Είναι σαφές και είναι και δέσμευση ότι πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ μέσα και από την τελευταία περικοπή των συντάξεων που έγινε, ακριβώς, γι' αυτό το λόγο για να μπορέσει να στηριχτεί το σύστημα" , είπε με έμφαση ο αναπληρωτής υπουργός τονίζοντας, μάλιστα, ότι είναι προφανές ότι "θα υπάρξει επέκταση και στον ΕΟΠΥΥ σε σχέση με αυτό που ετοιμάζουμε για τις προμήθειες υγείας. Δεν είναι δυνατόν ένα υλικό το οποίο το δημόσιο σύστημα της Γαλλίας το πληρώνει 1,5 ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ στην Ελλάδα να το πληρώνει 35 ευρώ. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Από αυτή τη διαδικασία να δείτε πόρους και εξοικονόμηση πόρων".
Ο Σωτ. Μπερσίνης επισήμανε τέλος, ότι η μηχανοργάνωση όλων των συστημάτων του οργανισμού και η σύνδεσή τους με ολόκληρο το σύστημα Υγείας θα συμβάλει όχι μόνο στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού αλλά και στον περιορισμό της σπατάλης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ