Σε μείζονος σημασίας ζήτημα, εντός της εκκλησίας, μετατρέπεται το... προσύμφωνο Τσίπρα – Ιερώνυμου με την ιεραρχία της εκκλησίας να εμφανίζεται διχασμένη ως προς την αποδοχή του και τους κληρικούς να δηλώνουν πως θα αντιδράσουν με κάθε μέσο στην προβλεπόμενη απομάκρυνσή τους από το δημόσιο. Την ίδια στιγμή στάση αναμονής τηρεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις και να μειώσει τις εντυπώσεις δήλωσε ότι δεν υπάρχει κάποια συμφωνία αλλά πρόθεση από την πλευρά της Πολιτείας και της Εκκλησίας να βρεθεί λύση σε χρόνια προβλήματα υπογραμμίζοντας όμως ότι τίποτα δεν θα γίνει χωρίς τη συγκατάθεση των ιερέων.
Ταυτόχρονα ο ίδιος αλλά και η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσαν τη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας προκειμένου να ενημερωθεί για το πλαίσιο της συμφωνίας επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό ότι οι συζητήσεις που κατέληξαν στο κοινό ανακοινωθέν έγιναν σε κλειστό κύκλο συνεργατών των δύο πλευρών.
Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνει και η αντίδραση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κύκλοι του οποίου δηλώνουν άγνοια για τη συμφωνία και το περιεχόμενό της. Η δυσαρέσκεια πάντως από την πλευρά του Φαναρίου είναι έκδηλη αφού θεωρείται ότι έπρεπε να υπάρξει ενημέρωση δεδομένου ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν έκαναν λόγο γενικά για σχέσεις Εκκλησίας Πολιτείας και όχι για σχέσεις Εκκλησίας της Ελλάδος και Πολιτείας.
Τις διαφορετικές θέσεις έναντι του προσυμφώνου αναδεικνύουν δηλώσεις Μητροπολιτών, όπως ο Δημητριάδος Ιγνάτιος ο οποίος τόνισε ότι το κοινό ανακοινωθέν συνιστά «τη μεγαλύτερη και βιαιότερη αλλαγή εργασιακών σχέσεων στην ιστορία του Ελληνικού κράτους»
Ο Ιγνάτιος έθεσε όμως και μια ακόμη παράμετρο πέρα της άγνοιας επί της συμφωνίας και το εύλογο των αντιδράσεων των κληρικών λέγοντας ότι «Όσοι χαίρονται για το γεγονός αυτό ή όσοι σκέφτονται ότι άδειασαν 10.000 του Δημοσίου, ας σκεφτούν πως ό,τι έγινε μια φορά, μπορεί να γίνει και δεύτερη. Παραδείγματος χάριν, ΝΠΔΔ είναι και οι Δήμοι, είναι και τα Πανεπιστήμια».
Σημείωσε δε ότι «τώρα που βρέθηκε η διαδικασία και ο τρόπος, τι θα σταματήσει αύριο μια κυβέρνηση να επαναλάβει το ίδιο μοτίβο απομονώνοντας μια κατηγορία εργαζομένων του Δημοσίου και οδηγώντας την μαζικά σε ένα νέο εργασιακό καθεστώς»
Ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ αναφέρθηκε στο θέμα της ουδετερότητας της θρησκείας αναφέροντας πως «Έχω τοποθετηθεί δημόσια γι' αυτό και έχω αποδείξει με νομικά κείμενα ότι το κράτος μας είναι όχι ουδετερόθρησκο απλώς, αλλά συμβάλλει υπέρ των θρησκειών με το άρθρο 13 του Συντάγματος που θεωρεί ότι η θρησκευτική ελευθερία είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Το κράτος συμβάλλει από το 1985».
Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος, ο οποίος κάλεσε τους κληρικούς να ξεσηκωθούν σημειώνοντας: «Πάρτε τα Λάβαρα της αντιστάσεως στα χέρια σας».
Ήδη από χθες οι κληρικοί πάντως έχουν αντιδράσει ενώ σήμερα με ανακοίνωσή τους δηλώνουν την αντίθεσή τους σημειώνοντας πως «αισθανόμαστε προδομένοι».
«Ο καιρός του σιγάν έληξε για τους Κληρικούς. Είμαστε πλέον στον καιρό του λαλείν και του πράττειν» τονίζουν προσθέτοντας «Αισθανόμεθα προδομένοι από όσους συμμετείχαν στις διαβουλεύσεις για την λήψη των αποφάσεων ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων που είναι οι Εφημέριοι της Ελλάδος και το χριστεπώνυμο πλήρωμα»,
Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Μάξιμος χαρακτήρισε πολύ καλή τη συμφωνία υποστηρίζοντας ότι «Είναι μια πάρα πολύ καλή συμφωνία, η οποία αν υλοποιηθεί με τις εκατέρωθεν δεσμεύσεις που πρέπει να υπάρχουν, δίνει πάρα πολλές δυνατότητες και στην Εκκλησία και στο Κράτος».
«Η αξιοποίηση κάποιων στοιχείων που σήμερα είναι ανενεργά θα δημιουργούσε έναν κύκλο εργασιών και κάποιον πλούτο, τον οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει και η Εκκλησία για το πνευματικό της έργο αλλά και η Πολιτεία για να ενισχύσει τα ταμεία της» κατέληξε δείχνοντας πως βρίσκεται στη γραμμή του Αρχιεπισκόπου αλλά και άλλων Μητροπολιτών.