Απάντηση χωρίς να τη βρίσκει για μια ακόμη φορά, απέναντι στην ακρίβεια και το ενεργειακό σοκ, ψάχνει η Ευρώπη. Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο, που ούτως ή άλλως είχε μηδαμινές πιθανότητες να περπατήσει, μετά το μπαράζ αντιδράσεων από τουλάχιστον 10 χώρες, σύμφωνα με τους FT, πάει πίσω, με τους Ευρωπαίους να βρίσκονται ξανά σε αναζήτηση ενιαίας φωνής.
Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, οι 27 αναμένεται να συμφωνήσουν ότι διαφωνούν σε σειρά ζητημάτων, με μόνη πιθανότητα μια πρώτη συμφωνία στην πρόταση της Κομισιόν για πανευρωπαικό πλαφόν στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» των ηλεκτροπαραγωγών.
Ακόμη όμως και αυτό, παρ’ ότι η ιδέα να φορολογηθούν τα υπερκέρδη από την πυρηνική ενέργεια και τις ΑΠΕ, και τα έσοδα που θα προκύψουν να αναδιανεμηθούν σε πακέτα στήριξης, έτυχε αρχικά καλής αποδοχής, η διαφωνία βρίσκεται στο ύψος του πλαφόν.
Αναλυτές της BofA, χαρακτηρίζουν τη διαρροή για πλαφόν των 200 ευρώ/ MWh, «πολύ καλό για να είναι αληθινό», όταν οι τρέχουσες τιμές χρονδρικής είναι έως και διπλάσιες, όπως στη Γερμανία που κινείται πάνω από 500.
Το πανευρωπαϊκό πλαφόν στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών πλην αερίου, το πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, η εισφορά αλληλεγγύης στα υπερέσοδα του κλάδου των ορυκτών καυσίμων που ευνοούνται τα μέγιστα από την απογείωση των τιμών σε παγκόσμια κλίμακα, είναι οι προτάσεις της Κομισιόν που βρίσκονται στην καρδιά της σημερινής συζήτησης των 27 υπουργών.
Στο καλό σενάριο, που θα υπάρξει σύγκλιση σε ένα δύο από αυτά, από εβδομάδα θα καταρτιστεί ένα κείμενο που θα εγκριθεί άμεσα. Αλλιώς, το μπλοκ θα παραμείνει διχασμένο, οι προτάσεις Φον Ντερ Λάινεν πάνω στις οποίες γίνεται η συζήτηση θα λειτουργήσουν ως μπούμερανγκ και θα είναι αμφίβολο κατά πόσο θα υπάρξει συμφωνία έως τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε και η Πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων.
Το ευρύτερο κλίμα δεν προδιαθέτει ότι είμαστε κοντά σε κάποια σύγκλιση απόψεων, με εξαίρεση στα πιο «εύκολα». Την παροχή πιστώσεων στις εταιρείες κοινής ωφελείας, ώστε να αποφευχθούν χρεοκοπίες, για την οποία συμφωνούν και οι 27 και τους στόχους για εξοικονόμηση ενέργειας, με την Ελλάδα να κάνει την αρχή από το Δημόσιο. Σε αυτά, η σύγκλιση θεωρείται δεδομένη.
Δέκα χώρες κατά του πλαφόν στο ρωσικό αέριο
Αυτή που διχάζει περισσότερο είναι η πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο: Τουλάχιστον 10 χώρες τάσσονται εναντίον, σύμφωνα με πληροφορίες της Financial Times, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Πολωνία και η Ιταλία
Η Γερμανία θα δηλώσει «επιφυλακτική», ενώ μια ομάδα χωρών, ανάμεσά τους και η δική μας, θα ζητήσουν από τη Κομισιόν παρεμβάσεις στο θέμα του TTF και ένα νέο αντιπροσωπευτικό ευρωπαϊκό benchmark φυσικού αερίου. Κατά της επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αέριο, αλλά για διαφορετικούς λόγους, θα ταχθεί η Ουγγαρία, ο στενότερος σύμμαχος της Μόσχας, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Σλοβακία.
«Οι Ρώσοι μάλλον θα αντιδράσουν σε μια τέτοια απόφαση», δηλώνει ο Νίκος Τσάφος, ενεργειακός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού. «Η Ευρώπη πρέπει να έχει μια δυνατή φωνή και να επιβάλει μια λογική τιμή», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός ενέργειας, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, ο οποίος προτιμά ένα ενιαίο πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές αερίου.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που επικαλούνται οι FT τονίζουν ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα απαιτούσε ομοφωνία από τα 27 κράτη-μέλη διότι θα αντιμετωπιζόταν ως κύρωση ολόκληρης της Ε.Ε., ενώ ένα ενιαίο πλαφόν σε όλες τις εισαγωγές θα περνούσε ακόμη και με ειδική πλειοψηφία.