Αύξηση της ανησυχίας για την πανδημία και την ακρίβεια καταγράφει η δημοσκόπηση της Μarc, με την πλειοψηφία των πολιτών να θεωρεί σωστά τα νέα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση (6 στους 10) και μάλιστα να δηλώνει πως ελήφθησαν με καθυστέρηση. Στο 12,5 καταγράφεται η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια ακόμη φορά να εμφανίζει αδυναμία να αυξήσει τα ποσοστά του. Τι λένε οι πολίτες για την είσοδο των πιστών στην εκκλησία.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, η ανησυχία των πολιτών για την εξέλιξη της πανδημίας ανέρχεται στο 77,6% με την ακρίβεια, που κάνει πιο αισθητή την εμφάνισή της, να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό της τάξεως του 60,7%.
Την ίδια στιγμή πάντως 6 στους 10 πολίτες εμφανίζονται να συντάσσονται με τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση, στα οποία έχουν προστεθεί και αυτά που αφορούν στους ανεμβολίαστους αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο κινούνται στους χώρους εστίασης και διασκέδασης και στο λιανεμπόριο.
Παράλληλα όμως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επισημαίνει πως η κυβέρνηση έχει αργήσει να λάβει τα μέτρα αυτά. Μάλιστα το 56,5% δηλώνει πως τα μέτρα, που αφορούν αυτή τη φορά τους ανεμβολίαστους, ελήφθησαν καθυστερημένα, και μόλις το 22,1% δηλώνει πως ελήφθησαν εγκαίρως. Σημειώνεται πως ένα ποσοστό της τάξεως του 17,2% υποστηρίζει πως τα μέτρα αυτά είναι αχρείαστα και ουσιαστικά αποτυπώνει και το ποσοστό των ανεμβολίαστων στη χώρα.
Εντυπωσιακό πάντως είναι το ποσοστό των πολιτών που ζητά την ύπαρξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή rapid test για την είσοδο στους χώρους λατρείας. Το 74% σημειώνει πως έπρεπε να έχει συμπεριληφθεί στα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Είναι δε ενδεικτικό πως ακόμη και το 57,3% αυτών που δηλώνουν πως πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία χαρακτηρίζουν ένα τέτοιο μέτρο απαραίτητο.
Πρόθεση ψήφου
Σε διψήφιο ποσοστό παραμένει η διαφορά ως προς την πρόθεση ψήφου μεταξύ της Ν.Δ. Και του ΣΥΡΙΖΑ με το κυβερνών κόμμα να λαμβάνει στο σχετικό ερώτημα ποσοστό της τάξης του 34% και τον ΣΥΡΙΖΑ 21,5%. Η διαφορά των δύο κομμάτων ανέρχεται στο 12,5% ελάχιστα διαφοροποιημένη από την προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας.
Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως το κυβερνών κόμμα χάνει 0,8% αλλά σχεδόν αντίστοιχο, ποσοστό της τάξεως του 0,5%, χάνει και αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνει πως αδυνατεί να καρπωθεί ακόμη και τη φυσιολογική φθορά που καταγράφει μια κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο όταν αυτή έχει ξεπεράσει το ήμισυ της συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας.
Πόσο δε μάλλον όταν αυτή η κυβέρνηση έχει κληθεί και καλείται να διαχειριστεί σημαντικές, και πρωτόγνωρες, όπως η πανδημία, κρίσεις, λαμβάνοντας και μέτρα που προκαλούν αντιδράσεις σε διάφορες ομάδες του πληθυσμού.
Κερδισμένο εμφανίζεται το ΚΙΝΑΛ που από 6,39% στην προηγούμενη μέτρηση της εταιρείας Marc εμφανίζεται να καταγράφει ποσοστό της τάξεως του 8,2%. Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που δείχνει μια ανοδική τάση στο τρίτο κόμμα της Βουλής αν και εκτιμάται πως αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός πως διάγει προεκλογική εκστρατεία για την ανάδειξη νέου αρχηγού.
Σε κάθε περίπτωση αποτυπώνεται μια τάση να παίρνει ποσοστά και από τα δύο μεγάλα κόμματα και μάλιστα σχεδόν ισόποσα.
Πάντως, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί οποιαδήποτε κυβερνητική φθορά εξακολουθεί να εντυπωσιάζει τους δημοσκόπους αν και πλέον πιστοποιείται πως η τακτική που ακολουθεί, η καταστροφολογία και η προσπάθεια πρόκλησης αγανάκτησης λειτουργεί αποτρεπτικά οδηγώντας την αξιωματική αντιπολίτευση σε ένα παγιωμένο ποσοστό που υπολείπεται σημαντικά από αυτό των εκλογών του Ιουλίου του 2019.