Διορία ως το Μάιο του '18, προκειμένου να συγκροτηθεί ευρωπαϊκή τράπεζα πληροφοριών στην ΕΕ

Διορία ως το Μάιο του '18, προκειμένου να συγκροτηθεί ευρωπαϊκή τράπεζα πληροφοριών στην ΕΕ

Έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη, να λάβουν επειγόντως τα απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας πληροφοριών (PNR), με τα στοιχεία των επιβατών που ταξιδεύουν από και προς την ΕΕ, απηύθηναν σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, και ο επίτροπος αρμόδιος για την Ένωση Ασφαλείας, Τζούλιαν Κινγκ, παρουσιάζοντας την πρώτη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Τ. Κινγκ ξεκαθάρισε πως τα κράτη-μέλη που δεν το έχουν ήδη πράξει (Ελλάδα, Κύπρος, Γερμανία, Αυστρία, Ιρλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία, Λουξεμβούργο και Μάλτα), έχουν διορία ως το Μάιο του 2018 προκειμένου να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να καταρτίσουν τις δικές τους Μονάδες Στοιχείων Επιβατών (PIU) και να είναι σε θέση να εφαρμόσουν πλήρως την οδηγία της ΕΕ για τις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR). Σημείωσε δε, ότι η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις σχετικές εργασίες, διαθέτοντας επιπλέον κονδύλια 70 εκατ. ευρώ. Η Επιτροπή θα υποβάλει ένα σχέδιο εφαρμογής μέχρι τον Νοέμβριο του 2016 στο οποίο θα επισημαίνει τα κυριότερα μέτρα που οφείλουν να λάβουν τα κράτη-μέλη για τη δημιουργία και λειτουργία των Μονάδων Στοιχείων Επιβατών (PIU).

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Αβραμόπουλος ανέφερε ότι «ο κατακερματισμός του πλαισίου ασφάλειας μάς καθιστά όλους ευάλωτους» και τόνισε πως είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η συνεχής συνεργασία, τόσο στο εσωτερικό κάθε κράτους-μέλους όσο και μεταξύ των κρατών-μελών, αλλά και μεταξύ των κρατών-μελών και των οργανισμών της ΕΕ. «Η εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους-μέλους ισοδυναμεί με την εσωτερική ασφάλεια όλων. Στο σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφάλειας, η επίτευξη μιας πραγματικής και αποτελεσματικής Ένωσης Ασφάλειας, απαιτεί καλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς», πρόσθεσε ο Έλληνας επίτροπος.

Ειδικότερα, η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας. Ένας από τους βασικούς τομείς προτεραιότητας είναι η βελτίωση του νομικού πλαισίου και η πρόληψη και καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία πριν από το τέλος του έτους σχετικά με την πρόταση οδηγίας της Επιτροπής για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και συμφωνία σχετικά με την αναθεώρηση της οδηγίας για τα πυροβόλα όπλα. Θα πρέπει παράλληλα να διασφαλιστεί η εφαρμογή του κανονισμού σχετικά με την εμπορία και τη χρήση πρόδρομων ουσιών εκρηκτικών υλών.

Άλλη προτεραιότητα για την Επιτροπή αποτελεί η βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών, η ενίσχυση των συστημάτων πληροφοριών (όπως το PNR) και αύξηση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή δεσμεύεται να λάβει τα αναγκαία μέτρα, ώστε το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Καταπολέμηση της Τρομοκρατίας της Ευρωπόλ να μπορεί να παρέχει βοήθεια στα κράτη μέλη αδιαλείπτως, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι συνεχίζονται οι εργασίες για την προώθηση ενός κοινοτικού συστήματος πληροφοριών και άδειας ταξιδιού (ETIAS), ώστε οι υπήκοοι τρίτων χωρών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης να υποβάλλονται σε εκ των προτέρων ελέγχους όταν ταξιδεύουν στη ζώνη Σένγκεν.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει την ανάγκη να έχει εγκριθεί ως το τέλος του 2016 η πρότασή της για τον συστηματικό έλεγχο των πολιτών της ΕΕ που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα, καθώς και τη δημιουργία ενός συστήματος εισόδου-εξόδου της ΕΕ (EES), ώστε να ενισχυθεί η ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Η σημερινή έκθεση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι η πρώτη από μια σειρά μηνιαίων εκθέσεων προόδου προς μια λειτουργική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας, σύμφωνα με αίτημα που εξέφρασε ο πρόεδρος Γιούνκερ στην επιστολή ανάθεσης αποστολής προς τον επίτροπο Τζούλιαν Κινγκ. Οι μηνιαίες εκθέσεις θα παρουσιάζουν τη δράση των θεσμικών οργάνων και των οργανισμών της ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και θα προσδιορίζουν τους τομείς στους οποίους απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ