Διπλωματικός πόλεμος στη Λατινική Αμερική μετά την αποπομπή Rousseff

Διπλωματικός πόλεμος στη Λατινική Αμερική μετά την αποπομπή Rousseff

By Agencia Brasil - EBC - Agencia Brasil (direct link), CC BY 3.0 br, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11661306

Κρίση στις διπλωματικές σχέσεις της Βραζιλίας με τρεις αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής προκάλεσε η αποπομπή της προέδρου Dilma Rousseff μετά την καταδίκη της για δημοσιονομικές ατασθαλίες από τη βραζιλιάνικη Γερουσία.

Βενεζουέλα, Ισημερινός και Βολιβία ανακάλεσαν τους πρεσβευτές τους στη Μπραζίλια ως διαμαρτυρία για την αποπομπή της D. Rousseff, η οποία σηματοδοτεί το τέλος σχεδόν 14 ετών εξουσίας για το αριστερό Κόμμα των Εργατών.

Η Βραζιλία απάντησε ανάλογα, ανακαλώντας τους δικούς της πρεσβευτές από τις τρεις χώρες.

Καράκας, Κίτο και Λα Παζ είναι επί χρόνια πιστοί σύμμαχοι της Rousseff και του προκατόχου της, Lula da Silva. Η Rousseff καταδικάστηκε με συντριπτική πλειοψηφία 61 έναντι 20 ψήφων στη Γερουσία, όμως αρνείται όλες τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι είναι θύμα κοινοβουλευτικού «πραξικοπήματος».

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nicolas Maduro, που αντιμετωπίζει βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση στη χώρα του, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκστρατεία αποπομπής της D. Rousseff, σημειώνοντας μάλιστα πως το «πραξικόπημα» αφορά όλες τις χώρες της περιοχής.

«Το πραξικόπημα δεν είναι μόνο ενάντια στη Dilma. Είναι ενάντια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβικής», δήλωσε ο Maduro κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος. «Πρόκειται για επίθεση εναντίον του λαϊκού, προοδευτικού, αριστερού κινήματος», προσέθεσε.

Απάντηση τις καταγγελίες Maduro έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας, Χοσέ Σέρα, ο οποίος υπερασπίστηκε τη συνταγματική νομιμότητα της αποπομπής Rousseff, προσθέτοντας αιχμηρά ότι η Βενεζουέλα δεν έχει καν το ηθικό έρεισμα να επικρίνει «αφού δεν έχουν καν δημοκρατία».

Την αποπομπή της Rousseff καταδίκασε και το Ελ Σαλβαδόρ, σημειώνοντας πως η απομάκρυνση της πρώτης γυναίκας προέδρου της Βραζιλίας συνιστά «σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη» στη Λατινική Αμερική.

Δεν ανέφερε ωστόσο πρόθεση να ανακαλέσει τον πρεσβευτή του.

Πηγή: skai.gr