"Διστακτικός" εμφανίστηκε ο S. Gabriel για τους καταυλισμούς μεταναστών στη Β.Αφρική

"Διστακτικός" εμφανίστηκε ο S. Gabriel για τους καταυλισμούς μεταναστών στη Β.Αφρική

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ιταλία και τη Λιβύη που προβλέπει την κράτηση μεταναστών σε καταυλισμούς στο κράτος της βόρειας Αφρικής αψηφά τις «καταστροφικές συνθήκες» που επικρατούν στη Λιβύη και δεν θα μειώσει τις μεταναστευτικές ροές, τόνισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Sigmar Gabriel, κάνοντας μια τοποθέτηση που μοιάζει να αναιρεί τη μέχρι στιγμής υποστήριξη του Βερολίνου προς το σχέδιο αυτό.

«Στους καταυλισμούς που υπάρχουν ήδη στο πεδίο, καταγράφονται φρικτές, καταστροφικές συνθήκες. Η ιδέα να δημιουργηθούν καταυλισμοί (...) θα σήμαινε πως θα αψηφούσαμε τελείως τις συνθήκες για τους ανθρώπους» αυτούς, σημείωσε ο Gabriel, ο οποίος είναι επίσης αντικαγκελάριος.

Η Ιταλία υπέγραψε τον Φεβρουάριο μια συμφωνία με την—υποστηριζόμενη από τα Ηνωμένα Έθνη—Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) που προβλέπει επίσης την εκπαίδευση, τη χορήγηση εξοπλισμού και οικονομικής βοήθειας από τα ευρωπαϊκά κράτη στην Τρίπολη για να αντιμετωπίσει τους διακινητές ανθρώπων. Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν αρχικά τόσο η ΕΕ, όσο και το Βερολίνο.

Όμως η συμφωνία επικρίθηκε από ανθρωπιστικές οργανώσεις και τον ΟΗΕ, που καταγγέλλουν ότι οι μετανάστες υφίστανται αυθαίρετες κρατήσεις, καταναγκαστική εργασία, βιασμούς και βασανιστήρια. Τον περασμένο μήνα ο πάπας Φραγκίσκος αποκάλεσε τα κέντρα κράτησης «στρατόπεδα συγκέντρωσης».

Η Λιβύη ελέγχεται από διάφορες ένοπλες οργανώσεις που έχουν η καθεμιά το φέουδό της και μάχονται για την εξουσία μετά την εξέγερση που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Η ΚΕΕ στην Τρίπολη δυσκολεύεται να εδραιώσει τον έλεγχό της, ειδικά στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκεται μια αντίπαλη κυβέρνηση.

Ο Sigmar Gabriel έκανε τις δηλώσεις αυτές στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, την Αντίς Αμπέμπα, έπειτα από μια συνάντηση με αξιωματούχους κρατών-μελών της Αφρικανικής Ένωσης. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει κανένας παραλληλισμός ανάμεσα στη συμφωνία με τη Λιβύη και εκείνη που είχε συνάψει η ΕΕ με την Τουρκία πέρυσι, διότι η Άγκυρα παραχώρησε πρόσβαση στους καταυλισμούς στο έδαφός της σε ειδικούς των Ηνωμένων Εθνών.

«Όλα αυτά δεν ισχύουν στην περίπτωση της Λιβύης. Ευτυχώς είμαι σε θέση να πω ότι δεν είναι αυτή η πολιτική προσέγγιση της Γερμανίας, ούτε της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Ο Gabriel διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία και η ΕΕ τάσσονται υπέρ της χορήγησης βοήθειας σε πιο αδύναμα κράτη για να ξεπεράσουν την αστάθεια και να αντιμετωπίσουν το κύμα μετανάστευσης από την Αφρική, αλλά πρόσθεσε πως οι προσπάθειες αυτές θα χρειαστεί χρόνος για να αποδώσουν.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συμβάλουμε στη σταθεροποίηση των χωρών της ηπείρου. Αλλά αυτό είναι δύσκολο», αναγνώρισε ο Sigmar Gabriel.

«Θα πρέπει να επιδείξουμε σταθερή δύναμη, αντοχή και υπομονή. Αυτό είναι προς το συμφέρον των Αφρικανών, αλλά επίσης και προς το συμφέρον των Ευρωπαίων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, μέχρι στιγμής φέτος έχουν φθάσει στην Ευρώπη 44.229 πρόσφυγες και μετανάστες φέτος, εκ των οποίων τα τέσσερα πέμπτα και πλέον στις ακτές της Ιταλίας, ενώ κατά την ίδια πηγή τουλάχιστον 1.089 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ