Το ΕΒΕΠ αντιδρά στην αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας

Το ΕΒΕΠ αντιδρά στην αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας

Δυσχεραίνει την επιμελητηριακή δραστηριότητα, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για την αναμόρφωση της επιμελητηριακής νομοθεσίας, που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή, σύμφωνα με το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Σε επιστολή που έστειλε το επιμελητήριο στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης την οποία κοινοποίησε στη Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, σημειώνει πως με την αναμόρφωση της νομοθεσίας ουσιαστικά εφαρμόζεται «μία γραφειοκρατική, δυσκίνητη και μειωμένης αποτελεσματικότητας λειτουργία που κάθε άλλο παρά διευκολύνει την απαραίτητη και απαιτούμενη ευελιξία στον επιμελητηριακό θεσμό και πρόοδος αλλά υποβάθμιση».

Το ΕΒΕΠ, θεωρεί πως ο σωματειακός χαρακτήρας των επιμελητηρίων τα διαφοροποιεί από τον ιδρυματικό φυσικά στην οικονομία της χώρας εν γένει. Οι καθιερωμένες και ιστορικά επιτυχημένες αξίες της διοικητικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας των Επιμελητηρίων, ως αυτοδύναμων θεσμικών οργάνων, αναιρούνται και η όλη κατάσταση επιστρέφει στα μέχρι το 1992 ισχύοντα».

Όπως αναφέρει το ΕΒΕΠ «τέτοιες παλινδρομήσεις και επιστροφές στο παρελθόν δεν είναι χαρακτήρα άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου κάτι που επιβάλλει και την καθιέρωση της αναγνωρισμένης διοικητικής και διαχειριστικής τους αυτοτέλειας.

Και αυτό, γιατί τα επιμελητήρια, διοικούνται από αιρετές, από τις επιχειρήσεις - μέλη τους, διοικήσεις χωρίς να επιβαρύνουν καθόλου τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αντίθετα, τα ιδρυματικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα διοικούμενα από διορισμένες από την κεντρική εξουσία διοικήσεις, βρίσκονται σε πλήρη εξάρτηση από τον κρατικό προϋπολογισμό με αρμοδιότητες που απευθύνονται σε όλους τους πολίτες.

Για αυτόν το λόγο, το ΕΒΕΠ δηλώνει την πεποίθηση ότι «το σχέδιο νόμου, που δεν λαμβάνει υπόψη του, την καθοριστική αυτή διαφορά του σωματειακού χαρακτήρα των επιμελητηρίων, όχι μόνο δεν εκσυγχρονίζει, ως επαγγέλλεται, την ισχύουσα νομοθεσία - κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί με τις απαραίτητες βελτιώσεις του ισχύοντος Ν 2081/92 - τουναντίον, δυσχεραίνει σημαντικά τη λειτουργία του θεσμού από πλευράς διοικητικής και διαχειριστικής αυτοτέλειας και αυτοδυναμίας, εισάγοντας στοιχεία κρατισμού με πρόθεση, ως φαίνεται, να τα μετατρέψει σε υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης».

Τέλος, υπογραμμίζει: «έχουμε την πεποίθηση ότι το εισαχθέν για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο (Μέρος Β΄) με τίτλο «''Ασκηση υπαίθριων εμπορικών δραστηριοτήτων - Εκσυγχρονισμός της επιμελητηριακής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» δεν είναι αναγκαίο στο μέτρο που πλήττει την αυτοτέλεια και την αυτοδυναμία των Επιμελητηρίων και θα πρέπει να αποσυρθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ